Kάτι ζουζουνίζει….

 

Γνωρίζετε ότι η μέλισσα έχει τη δική της ξεχωριστή παγκόσμια ημέρα κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου;

 

     

«Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια», φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.

Πριν από μια ημέρα  στις 20η Μαΐου γιόρταζαν οι ακούραστες εργάτριες, οι μέλισσες. Η 20η Μαΐου έχει οριστεί από τον  ΟΗΕ  ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Για αιώνες, οι μέλισσες, από τα πιο σκληρά εργατικά πλάσματα στον πλανήτη, έχουν ωφελήσει ανθρώπους, φυτά και περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και μεγαλύτερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή.

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και τα κολιμπρί, απειλούνται όλο και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και οι νυχτερίδες, επηρεάζουν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών, αυξάνοντας την παραγωγή σε 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως, καθώς και σε πολλά φυτικά φάρμακα.

Γιατί οι μέλισσες δεν πρέπει να εξαφανιστούν;

Φαντάζεστε το καλοκαίρι χωρίς τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά που εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να παραχθεί ο καρπός τους. Από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών μειώνονταν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Οι μέλισσες αυτές είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας γιατί επικονιάζουν τα φυτά, και δεν είναι οι μόνες.

Και άλλα έντομα, όπως οι άγριες μέλισσες και οι πεταλούδες εκτελούν επίσης πολύτιμο επικονιαστικό έργο. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Όπως ξέρουμε, η ζωή όλων εξαρτάται  από τα φυτά που αποτελούν το κατώτερο σκαλοπάτι της τροφικής αλυσίδας. Αν εξαφανιστούν τα έντομα-επικονιαστές θα εκλείψουν τα φυτά και αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλα τα είδη καθώς το ένα εξαρτάται από το άλλο για τη σίτιση του  φτάνοντας μέχρι τον άνθρωπο.

Παρακολουθήσαμε βίντεο με τη ζωή της μέλισσας

Πως φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι;

Προσέξαμε τα σχήματα υπάρχουν σε μια κυψέλη. Μια κυψέλη είναι γεμάτη εξάγωνα, το ένα κολλημένο με το άλλο.

Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο: ΜΕΛΙΣΣΑ - ΚΥΨΕΛΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙ | Bee printables, Bee crafts, Bee theme

Θυμηθήκαμε τα σχήματα και παίξαμε με τις μπατονέτες κάνοντας σχήματα!!!

 

Δημιουργήσαμε τις κυψέλες μας με τη μελισούλα τους από ρολό χαρτί υγείας, μαρκαδόρους, άσπρο χαρτί. Κόψαμε το ρολό χαρτί υγείας σε λωρίδες, ύστερα τις ενώσαμε με κόλλα ή με συρραπτικό.

Τα παιδιά σχεδίασαν τη μέλισσα σε άσπρο χαρτί, τη χρωμάτισαν και ύστερα την κόλλησαν στην κυψέλη.

Η  μέλισσα βέβαια πρωταγωνιστεί σε πολλούς μύθους και θρύλους! Ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας από την ελληνική μυθολογία ο Δαίδαλος  έκανε κέρινα φτερά και κατάφερε να πετάξει. 

Παρακολουθήσαμε την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου

Ο μεγάλος κλασικός συνθέτης Rimsky Korsakov εμπνεύστηκε από το πέταγμα της μέλισσας και συνέθεσε το ακόλουθο μουσικό έργο. Ακούστε το μουσικό κομμάτι και φανταστείτε ότι είστε και εσείς μελισσούλες σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι και πετάτε χαρούμενα από λουλούδι σε λουλούδι ζουζουνίζοντας.