Η ημέρα της μητέρας!!

Μάνα, μητέρα, μαμά!!

Γιορτή της μητέρας: Η μητέρα μέσα από την Τέχνη | Youmagazine

 

Μάνα, μητέρα, μαμά. Τρεις λέξεις μαγικές!

Η πιο σημαντική παρουσία στη ζωή του ανθρώπου.  σε όλο το πλανήτη. Μια ύπαρξη γλυκιά και ανιδιοτελής σε όλο τον πλανήτη.

 Είναι εκεί όταν τη χρειαζόμαστε, πρόθυμη να μας ακούσει και να μας δώσει τις συμβουλές της που είναι πάντα σωστές.

Ένας ανυπέρβλητος δεσμός που υμνήθηκε όσο κανένας άλλος, η μάνα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης χιλιάδων καλλιτεχνών. Στους πρώτους στίχους ενός ποιήματος αφιερωμένου στη μάνα διαβάζουμε:

«Με ξύπνησε ξημέρωμα μια αύρα μια πνοή,
στο μάγουλο φτερούγισε της μάνας μου φιλί
το χάδι της με γέμισε με αγάπη και στοργή
και πίσω ξαναγύρισα ξανάγινα παιδί.
Μ’ ένα φιλί και μια ευχή και το χαμόγελο της,
σαν ξύπνησα τον ήλιο μου είδα στο πρόσωπο της»

 Η μητέρα ήταν είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα.

 Η γιορτή της μητέρας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία  για να της δείξουμε πόσο πολύ την αγαπάμε!

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα όπου της απέδιδαν τιμές  κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Αιώνες αργότερα άρχισε να γιορτάζεται στην Αγγλία κοντά στο Πάσχα η «Κυριακή της Μητέρας»

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Αμερική.  Η Ann Maria Reeves Jarvis    διοργάνωσε το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και έκανε συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων. Το σλόγκαν ήταν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. 

Πριν από 100 χρόνια περίπου καθιερώθηκε επίσημα , στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Η Γιορτή της μητέρας, γιορτάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες του κόσμου και όλοι θέλουν να τιμήσουν τη δική τους μητέρα εκφράζοντας την αγάπη τους με ένα λουλούδι.