H ιστορία του Πάσχα ….από μακριά!

 

 

Το Πάσχα ή κοινώς Πασχαλιά ή Λαμπρή είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τιμάται η ανάμνηση της ένδοξης Ανάστασης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Αρχικά ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή γιορτή, που γιορταζόταν προς τιμήν της απελευθέρωσης των Ισραηλιτών από την Αιγυπτιακή αιχμαλωσία.  Η ονομασία του προέρχεται από το εβραϊκό Πεσάχ που σημαίνει διάβαση, προς ανάμνηση της διάβασης του περιούσιου λαού από τη σκλαβιά στην ελευθερία. Μετά το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, το νόημα της εορτής μετασχηματίστηκε και πήρε νέα σωτηριολογική διάσταση.
Αποτελεί την κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, τη γιορτή των γιορτών. 

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος, αναρωτηθήκαμε: Τι περιμένουμε το Πάσχα; Τι είναι το Πάσχα; Τι ξέρω για το Πάσχα;

 

Μιλήσαμε για την ιστορία του Πάσχα, τα θαύματα του Ιησού, τις ξεχωριστές οικογενειακές συνήθειες, για έθιμα, τέχνη, πάντα μέσω webex. Παίξαμε παιχνίδια και κουΐζ online, τροχούς και κινητικά παιχνίδια και ελπίζω να κατάφερα να μεταδώσω μέρος αυτών για τη γιορτή της Λαμπρής. 

Παρακολουθήσαμε με τα παιδιά τους αγαπημένους μας Πέρη και Κάτια το βίντεο για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Διαβάσαμε το υπέροχο  βιβλίο που διαδραματίζει  τα γεγονότα όλης της Μεγάλης Εβδομάδας  ή Εβδομάδα των Παθών από την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των  Βαΐων μέχρι την προδοσία, τον θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου.  

Η ιστορία του Πάσχα - Έιμερυ Χέδερ | Εκδόσεις Πατάκη

Παρακολουθήσαμε το βίντεο για την  ιστορία των Παθών του Χριστού

Ακούσαμε το τραγούδι: “Πασχαλιά” από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου

Για να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε δημιουργήσαμε ένα μικρό βιβλίο με την ιστορία του Πάσχα το οποίο χρωμάτισαν τα παιδιά.