Ελιά.

 

Ελιά και λάδι, το “υγρό χρυσάφι”!

Σήμερα σε συνέχεια της ενότητας της διατροφής  ασχοληθήκαμε με την  «Η ελιά & το λάδι». Τέτοια εποχή αυτόν το μήνα οι άνθρωποι τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά ασχολούνται με το μάζεμα της ελιάς. Η ελιά θεωρείται ευλογημένο δέντρο. Είναι αειθαλές δέντρο με μακρόστενα φύλλα που καλλιεργείται σε εύκρατο κλίμα. Το μάζεμα του καρπού ξεκινάει από το Νοέμβριο ως και το Μάρτιο.

Αναφερθήκαμε στο καθοριστικό ρόλο στην υγεία κάθε οργανισμού και στη μεγάλη διατροφική αξία του ελαιόλαδου στη μεσογειακή διατροφή.

Είδαμε φωτογραφίες από ελαιόδεντρα, ελιές, λάδι και άλλα προϊόντα με βάση το λάδι.

 

Ρώτησα τα παιδιά αν γνωρίζουν ποια είναι η διαδικασία για την παραγωγή λαδιού.

Παρακολουθήσαμε το παρακάτω video:

Παιχνίδι με τα στάδια παραγωγής του λαδιού, εδώ:

Είδαμε αγγεία που φυλάνε το λάδι.

 

 

Η ελιά για τους Αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο Ειρήνης, Σοφίας και Νίκης  αφού ήταν το μοναδικό βραβείο που λάμβανε ο Ολυμπιονίκης.

 

 

 

 

 

Διαβάσαμε τον μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς. Μάθαμε από που πήρε το όνομά της η πόλη μας!

Και αν θέλετε μπορείτε να παίξετε ένα puzzle  πατώντας εδώ:

Είδαμε  αγάλματα της θεάς Αθηνάς και του Ποσειδώνα που υπάρχουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες!!!

 

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το Ντίλι-ντίλι

Και πατώντας εδώ  ένα παιχνίδι  για να θυμηθείτε με ποια σειρά εμφανίζονται:

 

Καλό απόγευμα!!!