Μεγαλώνοντας με ή χωρίς αδέρφια

378926 781882 1

Τη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου   και ώρα 5:30 μμ συναντηθήκαμε μαζί με τους γονείς στο 10ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου με θέμα ” Μεγαλώνοντας με ή χωρίς αδέρφια”

Με τα παρακάτω ερωτήματα ξεκίνησαν τη συνάντηση οι Ψυχολόγοι του προγράμματος πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης Βήμα  κα. Αγγελική Συλλιγαρδάκη  και η κα. Παυλίνα Λασκαράτου.

Τι νομίζετε ότι είναι καλύτερο για μια οικογένεια; Να έχει ένα παιδί ή περισσότερα; Και αν περισσότερα πόσα; Και αν βρήκατε μια απάντηση, αυτό για ποιον είναι καλύτερο; Για τους γονείς, το παιδί;

Νέο Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint 35 page 0001

 

Αφού σκεφτήκαμε και συζητήσαμε αναδύθηκε πως δεν υπάρχει μία απάντηση που να θεωρείται σωστή ή λάθος. Οι απόψεις των γονέων και οι επιλογές τους εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, βιολογικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς. Η εμπειρία του κάθε γονιού στην πατρική του οικογένεια και πώς τη βίωσε αποτελεί, επίσης, παράγοντα που επιδρά στις επιλογές τους ως προς τον αριθμό των παιδιών που θα επιθυμήσουν ή θα επιδιώξουν να έχουν.

 

sisters

Ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα ή με αδέρφια παρουσιάζονται δυσκολίες και προκλήσεις, πολλά και αντιφατικά συναισθήματα μεταξύ όλων των ανθρώπων που σχετίζονται. Αγάπη, χαρά, θλίψη, ζήλεια και θυμός είναι μερικά από όσα όλοι νιώθουν για τα αδέρφια τους, αλλά και τους συνομηλίκους, τους γονείς ή άλλα κοντινά τους.

 

aderfia 22

 

Οι εκδηλώσεις αδερφικής ζήλιας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς και φυσιολογικής οικογενειακής ζωής. Τα αδέρφια αγαπούν, την ίδια ώρα που μισούν, που θαυμάζουν και ζηλεύουν. Όλα τα συναισθήματα συνυπάρχουν, χωρίς η ύπαρξη του ενός να αποκλείει την ύπαρξη του άλλου.
20240227 181007

Ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση των ομαλών αδερφικών σχέσεων και στη δημιουργία θετικού κλίματος. Η αποδοχή της διαφορετικότητας του κάθε παιδιού, η απονομή δικαιοσύνης και η ίση μεταχείριση με βάση τη διαφορετικότητα αποτελούν θέματα ο χειρισμός των οποίων από τους γονείς επηρεάζει τη σχέση μεταξύ των αδελφών. Τα παιδιά έχουν έντονο το αίσθημα της δίκαιης μεταχείρισης και πληγώνονται όταν αισθάνονται ότι τα αδέλφια τους ευνοούνται.

20240227 182141

Ευχαριστώ πολύ την κα. Αγγελική Συλλιγαρδάκη και την κα. Παυλίνα Λασκαράτου που που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου και φυσικά όλους τους γονείς & κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και με τη συμμετοχή τους.