Το κυριότερο και χαρακτηριστικό γνώρισμα του εαυτού μας είναι το όνομά μας. Στα πλαίσια της γνωριμίας με τον εαυτό μας παίξαμε πολλά παιχνίδια με το αρχικό γράμμα και με το όνομά μας. Το όνομα έχει συναισθηματική αξία γιατί αποτελεί το αναγνωστικό του σημείο, είναι η ταυτότητα του, η υπογραφή του. Είναι η πρώτη λέξη που θέλει να διαβάσει και να γράψει ένα παιδί, αφού νιώθει μία συναισθηματική προσκόλληση με το όνομά του»(Delhaxhe, 1989).
Ξεκινήσαμε με ένα από τα αγαπημένα ομαδικά παιχνίδια που είναι η θάλασσα με το μπλε πανί και μια πάνινη μπαλίτσα ή ένα μπαλόνι για καραβάκια που ταξιδεύουν. Κάθε φορά που το μπαλόνι σταματούσε σε κάποιο παιδί αυτό έλεγε το όνομά του.
Παίξαμε παιχνίδια με τις καρτέλες των ονομάτων. Μια από τις δραστηριότητες ήταν η αναγνώριση του ονόματος του κάθε παιδιού. Τα παιδιά μάθανε να αναγνωρίζουν ολιστικά το όνομά τους. Αρχικά να εντοπίζουν, να αναγνωρίζουν και να ταυτίζουν την καρτέλα με το όνομά τους.
Δημιουργήσανε ομάδες ονομάτων με κριτήριο το αρχικό γράμμα. Παρατηρήσανε ότι κάποιες ομάδες ήταν πολυπληθείς (5 παιδιά) και άλλες ολιγομελείς (2 παιδιά ή 1 παιδί).
Γνωρίσαμε και τον Εμμανουήλ Α. Μπακακούλη. Η ιστορία του μικρούλη Βάτραχου είναι ένα κλασικό ταξίδι αναζήτησης ταυτότητας για τον ήρωα ο οποίος στη διαδρομή θα συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες αλλά στο τέλος θα βρει κατανόηση, αποδοχή, αγάπη και εντέλει την ευτυχία.
“Φεύγω!” είπε ο μικρούλης Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης.
“Όλο τον κόσμο θα γυρίσω, να βρω σοφούς να τους ρωτήσω: το Άλφα αυτό το κεφαλαίο σημαίνει τίποτα ωραίο ή τίποτ’ άλλο, συμφορά μου, που μου ντροπιάζει τ’ όνομά μου;”
Για να βοηθήσουμε τον μικρούλη Εμμανουήλ Α. Μπακακούλη να γυρίσει όλο τον κόσμο κάναμε μικρές διαδρομές ισορροπώντας πάνω στα αρχικά μας γράμματα.
Χορέψαμε με το όνομά μας, ακουμπήσαμε την καρτέλα σε διάφορα μέρη του σώματος!
Διακοσμήσανε το περίγραμμα του αρχικού τους γράμμα του ονόματος με αυτοκόλλητα εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητά τους.
Συνθέσανε το όνομά τους.
Στόλισαν τα αρχικά τους γράμματα.
Περάσαμε υπέροχα και τα καταφέραμε!!