“Μαθαίνω χωρίς να βλέπω”

 

Colorful Illustration Handwritten Book Report Education Presentation 43 2

Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο μας η ομάδα  Βlacklight και πραγματοποίησε τη δράση «Μαθαίνω χωρίς να βλέπω» στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με το Θεματικό Κύκλο :Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ -Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη: Δικαιώματα Παιδιού/Αποδοχή και Συμπερίληψη.

Ξεκινήσαμε με παιχνίδι γνωριμίας με την Ερίσα και τη Μαρία. Η Μαρία μας είπε πως είναι εκ γενετής τυφλή.

1

 Η Ερίσα μας ενημέρωσε πώς αναγνωρίζουμε ένα τυφλό άτομο στο δρόμο, τί είναι και σε τί χρειάζεται ο σκύλος οδηγός.

Γνώρισαν  τη γραφή Braille. Τα παιδιά μαθαίνουν την σπουδαιότητα της για τα τυφλά παιδιά.

5Έγραψαν στην ειδική γραφομηχανή με κώδικα Braille 

6

Προσπάθησαν να αναγνωρίσουν διάφορα μαγειρικά υλικά με από τη μυρωδιά τους έχοντας καλυμμένα τα μάτια τους με “μάσκες σκίασης” καθώς και παιχνίδια.

4

Είχαν επίσης την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το  το λευκό μπαστούνι με τον τρόπο που τα τυφλά άτομα το χρησιμοποιούν.

2

3

 Στη συνέχεια χωριστήκανε σε ομάδες και κλήθηκαν έχοντας καλυμμένα τα μάτια τους με ειδικές μάσκες να  συντονίσουν τα χέρια τους και να ταιριάξουν στη σωστή θέση τα σφηνώματα σχήματα.

8

9 1

10

Στη συνέχεια σε κάθε ομάδα μοιράστηκε πλαστελίνη και κουπάτ σε διάφορα σχέδια. Τα παιδιά κλήθηκαν με καλυμμένα τα μάτια να φτιάξουν τα σχέδια.

7

11 1

13

12 1

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με οπτική αναπηρία, διασκέδασαν και ταυτόχρονα ευαισθητοποιήθηκαν.

Ευχαριστώ πολύ την κ. Μαρία Καπογιάννη και την κ. Ερίσα Ντότσε για την όμορφη βιωματική εμπειρία που χάρισαν στα παιδιά με την ευχάριστη και παιδαγωγική τους διάθεση!