Ο καθένας διαφορετικός αλλά και μοναδικός!

imera-amea.jpg (Μέτριο)

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη σε άτομα με αναπηρία.

Σε αυτά τα ξεχωριστά άτομα που μας δίνουν καθημερινά μαθήματα ζωής.

Όλοι διαφορετικοί … όλοι ίσοι…

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Οι δράσεις της σημερινής μέρας οι οποίες είχαν σαν στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην κοινωνία,

Μία ταινία για παιδιά με αναπηρία είναι το “Cuerdas” (Σχοινιά ή Χορδές) του Pedro Solís García που δείχνει με τον πιο γλυκό και απλό τρόπο το δικαίωμά τους στο σχολείο, το παιχνίδι και τη φιλία. Παρακολουθούμε ένα αγόρι με εγκεφαλική παράλυση να πηγαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο. Η Μαρία μία συμμαθήτριά του γίνεται αυθόρμητα φίλη του και περνά όλες τις ώρες της μαζί του. Με τη βοήθεια των σχοινιών παίζουν, διαβάζουν βιβλία και χορεύουν. Έτσι κάνει την καθημερινότητά του πιο ευχάριστη. Όμως μία μέρα το αγόρι αρρωσταίνει και δεν επιστρέφει ποτέ στο σχολείο…

Συγκινηθήκαμε,  στεναχωρηθήκαμε , μας προβλημάτισε και ακολούθησε συζήτηση για τους ήρωες της ιστορίας.

Παρακολουθήσαμε και μια ταινία μικρού μήκους  με τίτλο «Το Δώρο» (The Present) που βασίζεται σε ένα κόμικ του πολύ ταλαντούχου Φάμπιο Κοάλα (Fabio COala) όπου κέρδισε περισσότερα από 50 βραβεία.  

Η ταινία αρχίζει με μια μαμά που προσφέρει στον μικρό γιο της, ο οποίος είναι εθισμένος στα βίντεο-παιχνίδια της εποχής, ένα ξεχωριστό δώρο. Ένα δώρο που το μικρό αγόρι αρχικά δεν εκτιμά ιδιαίτερα, ένα σκυλάκι με μια ασυνήθιστη λεπτομέρεια: έχει μόνο τρία πόδια. Το σκυλάκι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του μικρού αγοριού και του δείχνει, παρά την ιδιαιτερότητα του, ότι μπορεί να γίνει τόσο διασκεδαστικό και να έχει τόσο ενδιαφέρον όπως τα βίντεο-παιχνίδια με τα οποία παίζει.

Ακολούθησε συζήτηση για τους ήρωες της ταινίας, τα συναισθήματα και πως στο τέλος οι δυο ήρωες έγιναν φίλοι για μια ζωή!!