Το δέντρο των Χριστουγέννων!

 

   Τα Χριστούγεννα είναι  η πιο μαγική και χαρούμενη γιορτή του χρόνου και πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Τα περιμένουν με ανυπομονησία, γιατί δεν έχουν σχολείο, γιατί περιμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης.  Η προσμονή έχει ιδιαίτερη γοητεία και μαγεία. Αυτή τη φορά όμως λόγω της πανδημίας τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι πολύ καιρό και τους λείπει το σχολείο.

     Ιδιαίτερα ο στολισμός του xριστουγεννιάτικου δέντρου ή του δέντρου των Χριστουγέννων σηματοδοτεί την έναρξη του εορταστικού κλίματος. Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βασιλιά Όθωνα. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Συζητήσαμε στην τάξη μας για το έθιμο αυτό, περιέγραψε ο καθένας το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού του και τι στολίδια έχει.. 

Viggo Johansen (1891).

Διαβάσαμε και μια γιορτινή και τρυφερή Χριστουγεννιάτικη ιστορία  “Ένα ελατάκι για τον Τάκη” του Ευγένιου Τριβιζά.

‘Όταν παραμονές Χριστουγέννων ο μικρός Τάκης κάνει φριχτά παράπονα στη μαμά του για το τεράστιο έλατο που έχει στολίσει στο σαλόνι και που πρέπει να στραβολαιμιάζει για να το κοιτάζει, η μαμά του, που δεν του χαλάει ποτέ χατίρι, του αγοράζει ένα τόσο δα μικρό ελατάκι. Το ελατάκι αυτό μπορεί να είναι μικρό, αλλά κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Ένα μυστικό που ούτε το υποψιαζόταν κανείς ως τότε.

    Παίξαμε ένα παιχνίδι” Μάντεψε το χριστουγεννιάτικο στολίδι” όπου τα παιδιά περιέγραφαν το αγαπημένο τους στολίδι στους άλλους.

Είδαμε εικόνες από πιο περίεργα δέντρα που έχουν γίνει από διάφορα και ανακυκλώσιμα υλικά. Ψηφίσαμε ποιο μας άρεσε πιο πολύ  και αυτό που κέρδισε τους περισσότερους ψήφου νικητής ήταν το “Χαλαρωτικό δέντρο”, αυτό με τα μαξιλάρια.

Έτσι περιμένοντας τα Χριστούγεννα τα παιδιά έφτιαξαν με υλικά που είχαν στο σπίτι τους τα δικά τους χριστουγεννιάτικα δέντρα.


 

Λαμβάνουμε και υπέροχες κατασκευές!!!!

Ελάτε να παίξουμε με μια Χριστουγεννιάτικη Αντιστοίχηση, πατήστε πάνω στην εικόνα:

Ακούσαμε ένα συγκινητικό τραγούδι  το “Το Δέντρο των Χριστουγέννων”” από τον δίσκο του Τεμπέλη Δράκου. Πρόκειται για ένα γλυκό παραμύθι  για ένα δέντρο που ξεκίνησε από το δάσος για να πάει να στολίσει την πλατεία της πόλης. Στη διαδρομή θα αντιμετωπίσει κάτι αναπάντεχο που θα το σημαδέψει για πάντα.