ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ – οδηγίες για την εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και άλλων ιών του αναπνευστικού


Αγαπητοί γονείς,

Με την έναρξη των μαθημάτων και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει από τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και άλλων ιών του αναπνευστικού στις εκπαιδευτικές μονάδες, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής για την ασφαλή παραμονή των μαθητών στο χώρο του σχολείου και την ασφαλή λειτουργία του νηπιαγωγείου:
Κάθε πρωί, πριν την αναχώρηση από το σπίτι συστήνεται στους γονείς/κηδεμόνες, να γίνεται θερμομέτρηση και έλεγχος για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων των παιδιών.
Τα παιδιά που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, απαγορεύεται να προσέρχονται στο νηπιαγωγείο, με παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια με ιατρό και εξατομικευμένη αξιολόγηση σχετικά με την ένδειξη εργαστηριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού.
Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό δεν επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί λοίμωξή τους από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τον υπεύθυνο του νηπιαγωγείου και να ακολουθούν τις οδηγίες για κατ’ οίκον απομόνωση όλων των μελών της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην προσέρχονται στο νηπιαγωγείο παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ή νοσούν, ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές, η νοσεί

Στη συνέχεια ακολουθούν βασικοί κανόνες ατομικής υγιεινής και μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού του νηπιαγωγείου και των γονέων/κηδεμόνων, τους οποίους παρακαλούμε να υπενθυμίσετε στα παιδιά σας πριν την επάνοδό τους στο σχολείο και να τους αναφέρετε καθημερινά για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και των γύρω τους.

Βασικοί κανόνες ατομικής υγιεινής και τήρησης κοινωνικής απόστασης που πρέπει να τηρούνται από τα παιδιά καθ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο νηπιαγωγείο
Παρακαλούμε να τους υπενθυμίσετε στα παιδιά σας
Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τα παιδιά και τους ενήλικες σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του νηπιαγωγείου.
Βήχουμε και φτερνιζόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο, που μετά πετάμε αμέσως στον ποδοκίνητο κάδο, χωρίς να πιάνουμε το καπάκι με τα χέρια μας. Μετά χρησιμοποιούμε αντισηπτικό ή πλένουμε καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα.
• Τηρούμε τις αποστάσεις, δεν πιανόμαστε μεταξύ μας, δεν αγκαλιαζόμαστε, δεν ανταλλάσσουμε φιλιά με τους φίλους μας.
• Τα δικά μας αντικείμενα τα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά εμείς, δεν τα δίνουμε σε κανέναν, δεν τα ανταλλάσουμε, δεν τα δανείζουμε, δεν τα χαρίζουμε.
Δεν βάζουμε τα χέρια/ πιάνουμε το πρόσωπό μας, και κυρίως στόμα, μύτη, μάτια.
Δεν βάζουμε τα χέρια μας ή άλλα αντικείμενα μέσα στο στόμα μας (παιχνίδια, μαρκαδόρους κλπ) και δεν βάζουμε τα δαχτυλάκια μέσα στη μύτη.
Όταν αλλάζουμε δραστηριότητα στο νηπιαγωγείο πάντα πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιούμε πάντα αντισηπτικό (π.χ. μόλις τελειώσουμε τη ζωγραφική πλένουμε τα χέρια ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και μετά παίρνουμε ένα παιχνίδι να παίξουμε κλπ)
Πριν το φαγητό, πλένουμε καθαρά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για όσο διαρκεί τα τραγουδάκι «ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ» (πάνω από 20 δευτερόλεπτα)
• Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό μας με κανέναν, ούτε παίρνουμε φαγητό από τα άλλα παιδιά, ακόμα κι αν μας προσφέρουν
• Όλα τα παιδιά ακούν και ακολουθούν πάντα τις οδηγίες που δίνουν οι νηπιαγωγοί

Χρήση της τουαλέτας:
Παρακαλούμε να υπενθυμίσετε στα παιδιά σας τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις κοινόχρηστες τουαλέτες
Κάθε παιδί πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα και αυτοεξυπηρετείται. Για το λόγο αυτό φορά ρούχα που να μπορεί να βάζει και να βγάζει μόνο του και αποφεύγονται κουμπιά, ζώνες, κορδόνια κλπ, που το δυσκολεύουν, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να βοηθούν τα παιδιά στην τουαλέτα
– Αφού το κάθε παιδί χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, κατεβάζει το καπάκι της λεκάνης (σκεπάζει τη λεκάνη με το καπάκι) και μετά πατά το καζανάκι.
– Τέλος το κάθε παιδί πλένει καθαρά τα χέρια του με σαπούνι και νερό για όσο διαρκεί το τραγουδάκι «ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ» (πάνω από 20 δευτερόλεπτα). Σκουπίζει καλά τα χέρια του και απορρίπτει τη χάρτινη πετσέτα στον κάδο.

Οι τσάντες των παιδιών θα περιέχουν
2 μάσκες τουλάχιστον, μέσα σε ξεχωριστό σακουλάκι η κάθε μια
Αντισηπτικό υγρό ή αντισηπτικά μαντηλάκια
Χαρτομάντιλα
Μπουκάλι με νερό ξεσφραγισμένο/ανοιγμένο ήδη από το σπίτι, ώστε να μπορεί το παιδί μόνο του να το ανοίγει χωρίς την παρέμβαση των εκπαιδευτικών, για λόγους υγιεινής.
(Τώρα που κάνει ακόμα ζέστη καλό είναι να έχει 2 μπουκαλάκια νερό στην τσάντα του)
Δεκατιανό/κολατσιό που να μπορεί παιδί μόνο του να το διαχειριστεί, χωρίς την παρέμβαση των εκπαιδευτικών, για λόγους υγιεινής (με περιτύλιγμα που να πετάγεται μετά τη χρήση ή αν χρειάζεται, ήδη κομμένο σε μπουκιές, σε δοχείο/μπολ που να μπορεί το παιδί να το ανοίγει και να κλείνει μόνο του)

Εάν κάποιο παιδί παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα στο νηπιαγωγείο θα απομονώνεται στον προκαθορισμένο χώρο/αίθουσα covid-19 και θα ενημερώνονται οι γονείς του για να το παραλάβουν άμεσα από το σχολείο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας, ώστε να τηρηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι βασικοί κανόνες ατομικής υγιεινής και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού των στενών επαφών για την ασφάλεια για την προστασία όλων.
Παρακαλούμε να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας καθημερινά τους κανόνες προστασίας καθώς και ότι το παιχνίδι στα διαλλείματα δεν θα είναι ομαδικό και θα τηρούνται οι κανόνες τήρησης αποστάσεων.

Ευχαριστούμε
Οι εκπαιδευτικοί του Νηπ/γείου

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση