00 Εικόνα1

«Ομορφαίνω και αξιοποιώ την αυλή του σχολείου μου»

Το Σχέδιο Δράσης της σχολικής μας μονάδας έχει τίτλο:

«Ομορφαίνω και αξιοποιώ την αυλή του σχολείου μου».

Εικόνα1

Σκοπός μας να συνεχίσουμε το περσινό Σχέδιο Δράσης

«Ομορφαίνουμε Την Αυλή Του Σχολείου Μας»

και να το επεκτείνουμε.

Στα πλαίσια της Παιδαγωγικής Φρενέ (Freinet) που εφαρμόζουμε, προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με το τρίπτυχο τάξη – αυλή – κοινότητα.

Θεωρούμε ότι η σχολική αυλή, πρέπει να έχει σωστή διαμόρφωση και τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να μπορούν να απασχολούνται δημιουργικά και ευχάριστα τα παιδιά και να πραγματοποιούνται εκεί βιωματικές δραστηριότητες, οργανωμένες ή αυθόρμητες.

Γι’ αυτό θέσαμε αυτό το στόχο, για αναδιαμόρφωση αύλειου χώρου της σχολικής μας μονάδας και δημιουργία των ασφαλέστερων προϋποθέσεων για τις δραστηριότητες των παιδιών στο διάλειμμα και στις ψυχοκινητικές και δραστηριότητες φυσικής αγωγής, αλλά και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και άλλες οργανωμένες δραστηριότητες, ελπίζοντας να πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων.

 

Στόχοι:

– Δημιουργία ασφαλών προϋποθέσεων για την ενασχόληση των παιδιών στην αυλή του σχολείου     – Διαμόρφωση και εμπλουτισμός του κήπου με νέα φυτά, λουλούδια και δέντρα, ώστε να εμπλακούν οι μαθητές ενεργά στη διαδικασία και να μάθουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο πρασίνου.     – Δημιουργία λαχανόκηπου, ώστε να εμπλακούν ενεργά και με βιωματικό τρόπο τα παιδιά με την φύτευση, καλλιέργεια, παρατήρηση, φροντίδα λαχανικών, αρωματικών φυτών και σπόρων, στα πλαίσια της υλοποίησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τον εαυτό μου αγαπώ, σωστά τον ταΐζω, το περιβάλλον φροντίζω» και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη Θεματική: Φροντίζω το Περιβάλλον, Αειφόρος ανάπτυξη, Κλιματική αλλαγή, Οικολογική συνείδηση, Παγκόσμια και τοπική κληρονομιά: «Υγιή παιδιά Υγιής Πλανήτης» WWF Ελλάς.     – Η κατανόηση από τα παιδιά της αναγκαιότητας και της χρησιμότητας των φυτών για το περιβάλλον και της σημασίας τους για τον άνθρωπο.     – Ανάπτυξη θετικών στάσεων και υγιών συνηθειών για το περιβάλλον και την προστασία του, ξεκινώντας από τον κήπο του σχολείου μας.      – Η ανάπτυξη καλαισθησίας και αγάπης προς στην καλλιτεχνική δημιουργία με κατασκευές, π.χ. σκιάχτρα στον λαχανόκηπο, μάσκες των δέντρων κ.α.       – Άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, συνεργασία με την σχολική επιτροπή, τον σύλλογο γονέων και άλλους φορείς.         – Προβολή του έργου του σχολείου στην γειτονιά, στο δήμο και στην κοινωνία με δημοσιεύσεις στην Σχολική μας Εφημερίδα «Σούπερ Φιλαράκια», στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας https://blogs.sch.gr/10nipargous , στις ιστοσελίδες ΚΕΠΕΑ που συνεργαζόμαστε και Εθνικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουμε ενταχθεί.

 

Εικόνα2

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

– Γνωριμία των παιδιών με την αυλή του σχολείου και πολλές δράσεις σε αυτήν κατά την διάρκεια της προσαρμογής τους. – Γιορτή του αθλητισμού στην αυλή (αγωνίσματα, παιχνίδια) με αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού του σχολείου. – Καταιγισμός ιδεών από τα παιδιά για το τι θα ήθελαν να έχει η αυλή του σχολείου: καλάθια για τα παιχνίδια αυλής, λαχανόκηπο, στέγαστρο, χλοοτάπητα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

– Αγορά με την βοήθεια του Συλλόγου Γονέων μεγάλων, μεταλλικών, τροχήλατων καλαθιών για την αποθήκευση και μεταφορά στην αυλή του υπάρχοντος εξοπλισμού ψυχοκίνησης ( στεφάνια, κώνοι, τουβλάκια ), αλλά και των νεοαποκτηθέντων παιχνιδιών αυλής ( κουβαδάκια, φτυαράκια, μπάλες κ.ά) .

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

– Γεωργικές εργασίες στην αυλή μας : 1) Σπορά σιταριού και βρώμης (σκάλισμα, πότισμα , φροντίδα , παρατήρηση) 2) Συγκομιδή ροδιών από την ροδιά μας 3) Λιομάζωμα της μεγάλης ελιάς που έχουμε στην αυλή μας .

Εικόνα3333

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

– Κηπουρικές εργασίες στην αυλή : 1) Δημιουργία λαχανόκηπου με μαρούλια , λάχανα , μπρόκολα και κρεμμύδια σε ζεμπίλια . 2) Δημιουργία και τοποθέτηση σκιάχτρων από τα ίδια τα παιδιά για προστασία των κηπευτικών αλλά και των σιτηρών. – Χριστουγεννιάτικος στολισμός της αυλής μας

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

– Κλάδεμα δέντρων από αρμόδιους κηπουρούς του Δήμου, περιποίηση και φροντίδα του κήπου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

– Τοποθέτηση στέγαστρου από την Σχολική Επιτροπή του Δήμου. – Δράση στην αυλή: «Το νηπιαγωγείο των ονείρων μας» – Πάρτι μασκέ στην αυλή και παρουσίαση αποκριάτικων χορών και δρώμενων στους γονείς.

Εικόνα44444

Εικόνα555553

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

– Χελιδονίσματα : υποδεχόμαστε την Άνοιξη λέγοντας τα κάλαντα στους γονείς. – Φύτεμα μιας πορτοκαλιάς στην αυλή μας , από τα παιδιά του σχολείου με την βοήθεια ενός γεωπόνου του Δήμου , η οποία είναι χαρακτηριστικό δέντρο της Αργολίδας και συμβολίζει την φιλία μιας και την φυτέψαμε την ημέρα κατά της σχολικής βίας ( στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα Δέντρο». – Πραγματοποίηση απογευματινής δράσης με γονείς του σχολείου μας για την αξία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στα παιδιά, με εισηγήσεις από διατροφολόγο και καρδιολόγο που είναι γονείς του σχολείου μας, ερωτήσεις και συζήτηση.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

– Συγκομιδή των κηπευτικών μας από τα παιδιά και δημιουργία υπερσαλάτας πεντανόστιμης και υγιεινής. – Πικ νικ υγιεινό στην αυλή μας ( στο πλαίσιο του Προγράμματος «Υγιή Παιδιά Υγιής Πλανήτης») – Τα κάλαντα του Λαζάρου στην αυλή. Τα παιδιά ως Λαζαρίνες και Λαζαράκια λένε τα κάλαντα στους γονείς

ΜΑΪΟΣ 2023

– Τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος από την Σχολική Επιτροπή του Δήμου. – Δημιουργία από τα παιδιά και τις δασκάλες τεράστιου Μαγιάτικου στεφανιού με λουλούδια του κήπου μας.

Εικόνα6666663

Εικόνα366666644444

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

– Δράση στην αυλή για την ημέρα Περιβάλλοντος «Οι μάσκες των δέντρων»: ο μύθος των Αμαδρυάδων,, διήγηση, δραματοποίηση και εργαστήρι πηλού ! Αποτελέσματα της δράσης

Εικόνα000000000011111113

 

 

Μετά από 2 χρόνια δουλειάς και συνεργασίας εκπαιδευτικών – παιδιών -γονέων – Σχολικής Επιτροπής αισθανόμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που τα παιδιά μας μαθαίνουν, πειραματίζονται, παρατηρούν, έρχονται σε επαφή με την φύση, νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά κυρίως παίζουν στην αυλή των ονείρων τους.

Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και η παιδαγωγική Φρενέ (Freinet), που εφαρμόζουμε στο σχολείο μας και προωθεί τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη έκφραση, την επικοινωνία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την κριτική συνείδηση των παιδιών, τον πολλαπλό εγγραμματισμό και την πολιτειότητα, μέσα σε ένα σχολείο δημοκρατικό, και ανοικτό, διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων.

Η βιωματική εμπλοκή των παιδιών στη δράση για την αυλή έφερε καλά αποτελέσματα όχι μόνο στην διαμόρφωση του αύλειου χώρου , αλλά και στην απόκτηση υγιών συνηθειών για την διατροφή τους και για το περιβάλλον.

Η άριστη συνεργασία του σχολείου μας με τους γονείς, τον Σύλλογό τους και την σχολική Επιτροπή του Δήμου, το μεράκι για την δουλειά, η αγάπη για τα παιδιά και η υπέροχη συνεργασία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, αποτέλεσαν τις παραμέτρους που διευκόλυναν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, παρά τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.

Η ομαδικότητα και η συνεργασία μόνο καλά αποτελέσματα μπορούν να έχουν. Συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά, ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και παιδιά, ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς, ανάμεσα σε σχολείο και κοινότητα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το δουλέψαμε 2 χρόνια και δεν θα σταματήσουμε την διεκδίκηση έργων για την καλυτέρευση της αυλής μας. Θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τον κήπο μας , τα λουλούδια και τα κηπευτικά μας και φυσικά να μαθαίνουμε την ζωή παίζοντας στην υπέροχη αυλή που εμείς ονειρευτήκαμε και δημιουργήσαμε.

 

Εικόνα7

Προβολή των δράσεων και των καλών πρακτικών του σχολείου στην κοινωνία μέσα από υλικό που παρήχθη:

– Άρθρα στην Σχολική μας Εφημερίδα https://blogs.sch.gr/10nipargous/category/scholiki-efimerida/

– Αναρτήσεις σχετικές στο ιστολόγιο του σχολείου μας https://blogs.sch.gr/10nipargous/

– Δημιουργία και ανάρτηση αφισών με θέμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» και «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» https://blogs.sch.gr/10nipargous/2023/02/24/ton-eayto-moy-agapo-sosta-ton-ta-zo-to-perivallon-frontizo/

– Δημιουργία και δημοσίευση παραμυθιού για την Διατροφή, με αφορμή τον λαχανόκηπό μας https://blogs.sch.gr/10nipargous/category/ta-paramythia-mas/

– Ομαδική κατασκευή τεράστιου πανό και μικρότερων πλακάτ, με θέμα «Το νηπιαγωγείο των ονείρων μας» και ανάρτησή τους στον χώρο που οριοθετεί το καινούριο σκέπαστρο https://blogs.sch.gr/10nipargous/2023/03/27/to-nipiagogeio-ton-oneiron-mas/Λήψη αρχείου

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση