Φθινόπωρο!!!

Φύλλα κίτρινα πεσμένα
τα λουλούδια μαραμένα
πότε βρέχει, πότε λιάζει
και η διάθεση αλλάζει
κι η μέρα όλο μικραίνει
κι όλο ο καιρός ψυχραίνει!
Τι είναι;
(το φθινόπωρο)

Μιας και έφτασε το φθινόπωρο  ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση και να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες και  κατασκευές χρησιμοποιώντας υλικά από το φυσικό περιβάλλον.

1η δραστηριότητα: προφορικός λόγος και φυσικές επιστήμες

Παρατηρούμε το φυσικό περιβάλλον και διερευνούμε τις γνώσεις των παιδιών σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση το φθινόπωρο ( πέσιμο των φύλλων, χρώματα της φύσης, αλλαγές στη θερμοκρασία, πρωτοβρόχια, τρύγος, σύννεφα στον ουρανό, αποδημητικά πουλιά, φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά). Προσπαθούμε με ερωτήσεις να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκφραστούν όσο περισσότερο γίνεται χωρίς να τους δίνουμε έτοιμες γνώσεις.

2η δραστηριότητα:μαθηματικά

Μαζεύουμε πεσμένα φύλλα διαφόρων σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν ομαδοποιήσεις των φύλλων με κριτήριο το μέγεθος και το χρώμα. Μιλάμε για τα χρώματα των φύλλων (κίτρινο, πορτοκαλί, καφέ) και πως αυτά δημιουργούνται από τα βασικά χρώματα (κίτρινο+ κόκκινο= πορτοκαλί, κίτρινο+ κόκκινο+ μπλε= καφέ)

3η δραστηριότητα: δημιουργική έκφραση

Φτιάχνουμε μια φθινοπωρινή ζωγραφιά ακούγοντας το φθινόπωρο του Ιταλού συνθέτη Antonio Vivaldi.

Κάνουμε συνθέσεις με τα φύλλα που μαζέψαμε εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητα. Μερικές ιδέες από το pinterest εμφανίζονται παρακάτω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *