ΟΚΤΩ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

 

 

Οκτώ βασικές οδηγίες για τους γονείς

 

 

 

Τότα Αρβανίτη-Παπαδοπούλου

 

Σχολική Σύμβουλος 23ης Περιφέρειας Π.Α.

 

Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

M.A. inEducationΠανεπιστημίου Lancaster

 

 

 

  1. ΔΕΙΧΝΕΤΕ με κάθε τρόπο ΑΓΑΠΗ προς το παιδί σας. Για να πετύχει το παιδί σας στη ζωή του, είναι ανάγκη να αισθάνεται ότι αξίζει. Δείξτε την αγάπη σας με κάθε τρόπο, με χάδια, με χαμόγελα με αγκαλιές. Για να αισθανθεί την φροντίδα σας, αφιερώστε του την ολοκληρωτική σας προσοχή, ιδιαίτερα κατά το τέλος της ημέρας.
  2. ΨΑΞΤΕ τα δυνατά σημεία στο χαρακτήρα του και διατυπώστε συγκεκριμένα σχόλια, για το τι κάνει σωστά. Για να καταφέρει το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του, πρέπει να πιστέψετε πρώτοι εσείς στην αξία του παιδιού σας. Αν επιθυμείτε, το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση, παρατηρήστε με προσοχή τις θετικές του συμπεριφορές, και σχολιάστε τις μεγαλόφωνα.
  3. ΑΚΟΥΤΕ με προσοχή το παιδί σας, όταν εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς να ασκείτε κριτική. Αν δεν το ακούσετε με προσοχή, το παιδί θα προσπαθήσει να σας τραβήξει την προσοχή, με λάθος τρόπο.
  4. ΓΕΛΑΣΤΕ μαζί με το παιδί σας, όχι εις βάρος του. Γελάστε και παίξτε μαζί του. Προσπαθήστε να επιδεικνύετε αίσθηση του χιούμορ, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να ανταπεξέλθετε με τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
  5. ΔΕΙΧΝΕΤΕ χαρά και υπερηφάνεια για την εργασία σας, όποια κι αν είναι αυτή. Μόνο έτσι το παιδί σας θα μάθει να εργάζεται με επιμέλεια, επιμονή και προσήλωση.
  6. ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ τη γνώση. Ακόμα κι αν δεν έχετε την απάντηση, σε κάτι που θα σας ρωτήσει το παιδί, μην διστάσετε να πείτε «Δεν το ξέρω» και μετά συμπληρώστε «Θα μπορούσαμε, όμως, να το μάθουμε μαζί». Αναζητήστε την πληροφορία, μαζί με το παιδί σας, και γίνετε παράδειγμα προς μίμηση.
  7. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ την τηλεόραση. Πολλά προγράμματα, προκαλούν στο παιδί φοβίες ή το εξοικειώνουν με τη βία. Επιλέγετε τα προγράμματα που θα του επιτρέπετε να παρακολουθεί.
  8. ΖΕΙΣΤΕ έντονα τη ζωή σας με το παιδί σας. Αντλείστε απόλαυση από μικρά, καθημερινά πράγματα, όπως: ένα παγωτό χωνάκι, μια ηλιόλουστη ημέρα ή τον ενθουσιασμό του παιδιού σας, μετά από μια βόλτα με το ποδήλατο. Διαβάστε, χορέψτε, τραγουδήστε, περπατήστε, παίξτε, κοιτάξτε φωτογραφίες, μοιραστείτε τα όνειρά σας, απολαύστε ο ένας την παρέα του άλλου, ΜΑΖΙ με τα παιδιά σας.

 

Να θυμάστε: Το παιδί σας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υιοθετήσει τις στάσεις, τις νοοτροπίες και τις συνήθειες που ΕΣΕΙΣ επιδεικνύετε καθημερινά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *