Πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ωκεανούς;

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning Blue Adventure” και στην συνέχεια του προγράμματος τα συμμετέχοντα σχολεία χωριστήκαμε σε 4 ομάδες.

Το κεντρικό θέμα των ομάδων ήταν «Πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ωκεανούς;».

Τα θέματα ενασχόλησης των ομάδων είναι: 1η ομάδα- ψυχαγωγία, 2η ομάδα- μεταφορές, 3η ομάδα – καιρός, 4η ομάδα- διατροφή.

Το δικό μας νηπιαγωγείο μαζί με το 3ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης, το 1ο Νηπιαγωγείο Λητής Θεσσαλονίκης και το Colegio Santo Tomas de Aquino από την Μαγιόρκα της Ισπανίας ασχοληθήκαμε με τις μεταφορές στους ωκεανούς.

Πριν την συνεργατική μας δράση προηγήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

1.Δραματοποίηση πληρώματος εμπορικού πλοίου ή η ζωή στο πλοίο (μεταφορά προϊόντων, καπετάνιος και υποπλοίαρχος, ναυτικοί, σεφ και σου σεφ).

1 1

34 1 6 1

2 1

7

2.Κατασκευή αυτοσχέδιων πλοίων κατά τη διάρκεια ελεύθερων δραστηριοτήτων.

11 8 9 10

  1. Πειράματα “Επιπλέω- Βυθίζομαι”.

1 2 2 2 3 1

4.Πειράματα άνωσης.

4 2

  1. Πείραμα “Το Υποβρύχιο”

6 2

Ακολούθησε η συνεργατική μας δραστηριότητα με τηλεδιάσκεψη και ταυτόχρονο διαδικτυακό παιχνίδι, που στηρίχτηκε στο παρακάτω σενάριο:

«Ένα πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του σε ένα μακρινό λιμάνι, με στόχο να μεταφέρει υλικά για την κατασκευή ενός πάρκου αφιερωμένου στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Ωστόσο, στην πορεία, ξέσπασε μια μεγάλη καταιγίδα και το πλοίο, που μπορεί να ήταν λίγο υπερφορτωμένο, άρχισε να βυθίζεται…

Οι ναυτικοί κατάφεραν να πηδήξουν στη θάλασσα και να σωθούν, αλλά το πλοίο και όλο το φορτίο του κατέληξαν στον βυθό του ωκεανού…

Και τώρα; Τι θα γίνει με το πάρκο προστασίας των θαλάσσιων χελωνών; Θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε όλα τα υλικά από τον βυθό του ωκεανού;”

Κάθε σχολείο επέλεξε ένα πλοίο μεταξύ των τεσσάρων (τάνκερ, ρυμουλκό, κοντέινερ, υποβρύχιο) και συνέλεξε 3 αντικείμενα.

Έπειτα, ο μαθητές δημιούργησαν το θαλάσσιο πάρκο των χελωνών.

Την συνεργατική μας δραστηριότητα μπορείτε να την δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω:

https://youtu.be/GE9clxhxh78?si=_bv_P9ecGQP3eH0B

Screenshot 2025 03 22 192710

Και συνεχίζουμε…

Ατλαντικός Ωκεανός

Στην συνέχεια των δράσεων μας για τους ωκεανούς στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning “Blue Adventure”, τα συνεργαζόμενα σχολεία χωριστήκαμε σε ομάδες. Κάθε ομάδα ασχολήθηκε με ένα Ωκεανό βρίσκοντας πληροφορίες για αυτόν και δημιουργώντας συνεργατικά έργα.

Οι μαθητές του δικού μας νηπιαγωγείου σε συνεργασία με τους μαθητές από το  1ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Κρήτης και το Νηπιαγωγείο Παστίδας Ρόδου έψαξαν πληροφορίες για τον ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ!

5

Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από βιβλία και το διαδίκτυο και ειδικότερα από την Wikipedia και από την παρακολούθηση βίντεο στο YouTube.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε βίντεο από το ΥοuTube, σχετικά με τους Ωκεανούς, τα οποία παρακολούθησαν οι μαθητές σε επιλεκτικά σημεία:

1.Ποιοι είναι οι 5 Ωκεανοί και ποιες οι διαφορές Ωκεανού και Θάλασσας;

2.OCEANS for Kids – Geography for Kids

3. Oceans of the World for Kids | Learn all about the 5 Oceans of the Earth

Επιπλέον, βίντεο με επιλεκτικά σημεία για τον Ατλαντικό Ωκεανό:

1. Atlantic Ocean 🌊 Kids Educational 🧠 Science for Kids 🐙 Ocean Animals for Kids

2. The Atlantic Ocean – Fun Facts About Places on Earth for Kids

Καθώς και για τα ζώα που ζουν στον Ατλαντικό Ωκεανό:

1. Atlantic Ocean Animals and Plants

2. BIG FIVE Iconic Animals in the Atlantic Ocean

3. Ocean Animals for Kids | Learn all about the Animals and Plants that Live in the Ocean

Οι μαθητές έμαθαν πως:

  1. Ο Ατλαντικός Ωκεανός πήρε το όνομα του από τον μυθικό ήρωα Άτλαντα.
  2. Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός του πλανήτη, όπου ζουν απίστευτα πλάσματα και έχει συναρπαστική ιστορία.
  3. Εκτείνεται μεταξύ της Αμερικής στη Δύση και της Ευρώπης και της Αφρικής στην Ανατολή.
    Και μεταξύ του Αρκτικού Ωκεανού στο Βορρά και του Νότιου Ωκεανού στο νότο, δημιουργώντας ένα γιγαντιαίο «S» μεταξύ των ηπείρων.
  4. Ο Ατλαντικός είναι γεμάτος ζωή, θαλάσσια ζωά, φυτά και κοράλια.
  5. Το Mid-Atlantic Ridge είναι η μεγαλύτερη οροσειρά στον κόσμο και κρύβεται κάτω από τα κύματα. Αυτή η υποβρύχια οροσειρά εκτείνεται για περίπου 16.000 χλμ. τρέχοντας ακριβώς κάτω από το κέντρο του ωκεανού.
  6. Ο Ατλαντικός ωκεανός είναι η σύνδεση του Παλαιού Κόσμου (Ευρώπη και Αφρική) με τον Νέο Κόσμο (Αμερική). Η αποστολή του Χριστόφορου Κολόμβου βρήκε τον Νέο Κόσμο και από τότε μέσω του Ατλαντικού γίνεται το εμπόριο πολλών αγαθών και προϊόντων. Πολλοί ταξιδεύουν στα νερά του και μας προσφέρει πολλά αγαθά όπως ψάρια και πολλά άλλα προϊόντα.
  7. Ο Ατλαντικός αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως:
    Πλαστική Ρύπανση
    Υπεραλίευση
    Ρύπανση από πετρέλαιο
    Ρύπανση από χημικά, τοξικά και απόβλητα.

142

Όλες οι πληροφορίες σημειώθηκαν σε φύλλο εργασίας!

1737042227980

6

Έπειτα, οι μαθητές των 3 Νηπιαγωγείων προχώρησαν στην κυρίως συνεργατική δράση που ήταν η δημιουργία ενός παραμυθιού για τον Ατλαντικό Ωκεανό και η πλαισίωση του με ένα τραγούδι, αξιοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ΑI.

Οι μαθητές του δικού μας νηπιαγωγείου ασχολήθηκαν με την δημιουργία του παραμυθιού, αξιοποιώντας την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. O τίτλος που δώσαμε στο παραμύθι είναι: “Η Μεγάλη Αποστολή Καθαρισμού του Ατλαντικού”.

10th Neapolis Kindergarten of Thessaloniki

Οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου Κρήτης παρέλαβαν το παραμύθι μας και δημιούργησαν τις εικόνες του, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Microsoft Bing και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Παστίδας Ρόδου, δημιούργησαν 2 τραγούδια με τις εφαρμογές ChatGPT και iLoveSong.ai

Το συνεργατικό παραμύθι καθώς και τα τραγούδια μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Online Book

Screenshot 2025 03 13 165123

Μόνο τα τραγούδια μπορείτε να τα ακούσετε στους παρακάτω συνέδσμους:

1. Η Αποστολή του Βυθού (Ελληνικά)

2.The Mission of the Deep (Αγγλικά)

Οι μαθητές όλων των σχολείων χορεύουν κάθε φορά με πολύ χαρά τα τραγούδια μας!

2nd Team Atlantic Ocean

Ευχόμαστε να σας άρεσε η συνεργατική δράση των σχολείων!

Θα χαρούμε πολύ αν δούμε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια παρακάτω!