ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Απρ 201410

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τους γενικούς κανόνες λειτουργίας του σχολείου, όπως ορίζονται από σχετικούς νόμους και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων. Σας παρακαλούμε να διαβάσετε τα παρακάτω, να τα συζητήσετε με τα παιδιά σας και να φυλάξετε το έντυπο για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. 

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

 • Το μάθημα ξεκινά καθημερινά στις 8.10΄. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο τουλάχιστον πέντε λεπτά νωρίτερα και μπαίνουν μόνα τους στην αυλή του σχολείου. Αφήνουν το φαγητό τους στην τραπεζαρία (για όσα παραμένουν στο Ολοήμερο) και παίρνουν μέρος στην πρωινή προσευχή. Εάν κάποιο παιδί φθάσει καθυστερημένο, περιμένει μέχρι να τελειώσει η προσευχή και μετά παίρνει τη θέση του στη γραμμή. Με την έναρξη των μαθημάτων η αυλόπορτα κλειδώνεται.
 • Οι συνοδοί των παιδιών τα μεταφέρουν στο σχολείο έγκαιρα, ήρεμα, τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και υπακούοντας στις υποδείξεις των Σχολικών Τροχονόμων. Αφήνουν τα παιδιά στην είσοδο του σχολείου, όπου και τα περιμένουν στο σχόλασμα. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος, εισέρχονται στο σχολείο κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση ή τον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό.
 • Σε περίπτωση καθυστερημένης προσέλευσης μαθητή, οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν τη διεύθυνση, ώστε κάποιος εκπαιδευτικός να ανοίξει την πόρτα του σχολείου (τηλ. 2421072366). Σε διαφορετική περίπτωση συνιστάται να προσέρχονται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων (9.40΄-10.00΄, 11.30΄-11.45΄, 12.25΄-12.35΄και 13.15-13.20΄). Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί έχουν μάθημα και απαγορεύεται να εγκαταλείπουν την τάξη τους για να ανοιγοκλείνουν την πόρτα στους αργοπορημένους μαθητές. Το ίδιο ισχύει και για τον εκπαιδευτικό της Φυσικής Αγωγής. Το σχολείο μας δε διαθέτει εξωτερικό κουδούνι, ούτε βεβαίως είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτα οι υπεύθυνες του κυλικείου και της καθαριότητας.
 • Οι δικαιολογημένα αργοπορημένοι μαθητές (ιατρικές εξετάσεις, οικογενειακό πρόβλημα κλπ) ενημερώνουν από την προηγούμενη ημέρα το δάσκαλο/α και συνεννοούνται για την ώρα εισόδου τους.
 • Δεν επιτρέπεται η είσοδος των μαθητών στις σχολικές τάξεις πριν χτυπήσει το κουδούνι. Όταν βρέχει ή κάνει κρύο τα παιδιά περιμένουν στους στεγασμένους χώρους.
 • Τα μαθήματα τελειώνουν στις 14.00΄. Οι συνοδοί περιμένουν τα παιδιά έξω από την αυλόπορτα του σχολείου. Εάν αργήσουν, οφείλουν να ειδοποιήσουν το σχολείο. Τα παιδιά θα περιμένουν μέσα την αυλή, αλλά επειδή λειτουργεί το Ολοήμερο τμήμα, η πόρτα θα είναι κλειστή από τις 14.10΄.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 • Κανένα παιδί δε φεύγει από το σχολείο στη διάρκεια της λειτουργίας του χωρίς τη συνοδεία και ενυπόγραφη δήλωση κηδεμόνα. Σε περίπτωση ξαφνικής αδιαθεσίας παιδιού, ο δάσκαλος/η δασκάλα θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους γονείς/κηδεμόνες. Όταν το παιδί απουσιάζει για περισσότερες από μια ημέρες, πρέπει να ενημερώνεται το σχολείο.
 • Στη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά δε βγαίνουν από την τάξη παρά για ειδικούς λόγους και με την άδεια των δασκάλων τους, ένα ένα.
 • Στο διάλειμμα τα παιδιά παίρνουν μόλις χτυπήσει το κουδούνι ό,τι χρειάζονται (κολατσιό και νερό, χρήματα, μπουφάν) και κατεβαίνουν στο προαύλιο, χωρίς να τρέχουν σε σκάλες και διαδρόμους. Οι αίθουσες κλειδώνουν, ώστε να αερίζονται επαρκώς και να διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η υγεία των παιδιών μας.
 • Στο κυλικείο τα παιδιά τηρούν αυστηρά τη σειρά τους, παραχωρώντας προτεραιότητα στους μικρούς μαθητές της Α και Β τάξης. Τρώνε έξω από τις αίθουσες και πετούν τα σκουπίδια στους μεγάλους κάδους.
 • Στην τουαλέτα φροντίζουν την καθαριότητα του χώρου, τραβούν πάντα το καζανάκι, πετούν τα χαρτιά στους κάδους και πριν βγουν πλένουν τα χέρια τους.
 • Το ποδόσφαιρο δεν επιτρέπεται στο διάλειμμα, με μπάλα ή άλλο αντικείμενο. Επίσης απαγορεύεται να έχουν μαζί τους τα παιδιά μπάλες, κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τάπες και άλλα εξωσχολικά παιχνίδια. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής φέρει μαζί του κάτι από τα παραπάνω, το σχολείο δεν ευθύνεται για τυχόν φθορά ή απώλεια αυτών.  Όλα τα παραπάνω θα παραδίδονται μόνο στους γονείς/κηδεμόνες. Τα παιδιά στο διάλειμμα οφείλουν να συμπεριφέρονται κόσμια και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των δασκάλων που εφημερεύουν, στους οποίους και θα απευθύνονται όποτε χρειαστεί.
 • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να κινούνται στους χώρους του σχολείου σε ώρα λειτουργίας του με ποδήλατα, πατίνια ή άλλα μέσα, τα οποία οφείλουν να αφήνουν δίπλα στην είσοδο του σχολείου.
 • Τα παιδιά οφείλουν να σέβονται και να φροντίζουν το χώρο και την περιουσία του σχολείου, καθώς στην ουσία είναι δική τους περιουσία. Η καθαριότητα και η διατήρηση σε καλή κατάσταση του σχολικού χώρου και των μέσων διδασκαλίας (βιβλία, πίνακες, θρανία, καρέκλες, έδρα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας) όχι μόνο αποτελούν προϋπόθεση για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του σχολείου, αλλά και υποχρέωση ολόκληρης της σχολικής κοινότητας προς τα μέλη της και την κοινωνία. Σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς, οι υπαίτιοι αναλαμβάνουν την αποκατάστασή της.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ /ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 • Όσο λειτουργεί το σχολείο, η αυλόπορτα παραμένει κλειστή. Οι ενημερώσεις από το σχολείο δίνονται συχνά φωτοτυπημένες στα παιδιά, γι’ αυτό καλό θα είναι να ελέγχεται καθημερινά η σάκα τους.
 • Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις τακτικές ημέρες και ώρες συνεργασίας με τον κάθε εκπαιδευτικό (τάξεων και ειδικοτήτων), οι οποίες παρακαλούμε να τηρούνται, με σκοπό να διευκολύνεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου.
 • Σε περίπτωση προβλήματος, η επικοινωνία γίνεται πρώτα με τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό και στη συνέχεια, αν παραστεί ανάγκη, με τη Διευθύντρια.
 • Σε περίπτωση παραβίασης από τα παιδιά των κανόνων του σχολείου, πρώτα γίνεται σύσταση από τους εκπαιδευτικούς στο παιδί, στη συνέχεια ενημερώνεται η Διευθύντρια και τέλος ενημερώνονται οι γονείς των μαθητών.

 

Βέβαιοι για την κατανόηση και τη συνεργασία σας, ευχόμαστε υγεία σε όλους

και καλή πρόοδο στα παιδιά σας και παιδιά μας.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου

 

Αφήστε μια απάντησηTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων