30 Ιανουαρίου – Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών

3ierarhesΟι Τρεις Ιεράρχες. Προστάτες των γραμμάτων, των δασκάλων και των μαθητών.
Ζούσαν απλή ζωή, χωρίς πολυτέλειες και αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. Η προσφορά τους στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους λέμε Πατέρες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά.
Ο Μέγας Βασίλειος έγραψε πολλά βιβλία. Σπούδασε ιατρική, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία και θεολογία Ίδρυσε τη Βασιλειάδα, μία ολόκληρη πόλη με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Στο έργο αυτό αφιέρωσε όλα του τα πλούτη και όλη του τη ζωή, μέχρι την κοίμησή του το 350 μ.Χ.
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, (είναι ο δεύτερος που παίρνει αυτόν τον «τίτλο» μετά τον ευαγγελιστή Ιωάννη) γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη. Ως επίσκοπος της Ναζιανζού και ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως πολέμησε με ευγλωττία και γενναιότητα όλες τις αιρέσεις.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα. Σε κάθε ομιλία του μαζευόταν πλήθος πολύ, χάρη στην ευγλωττία του πήρε το όνομα Χρυσόστομος. Όμως οι εχθροί της αλήθειας, μεταξύ των οποίων και η αυτοκράτειρα, την οποία έλεγχε για τις αδικίες της, τον έστειλαν στην εξορία τρεις φορές. Την τρίτη φορά πέθανε από τις κακουχίες.