Η Ιστορία του σχολείου μας

10o Dimotiko Scholio RodouΤο κτίριο που στεγάζεται το σχολείο μας, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, έχει ιστορία πολλών χρόνων. Ο αξιότιμος συνάδελφος Δρ. Σταύρος Παπαδόπουλος, στη διδακτορική διατριβή του, αναφέρει πολλές σημαντικές πληροφορίες. Τον ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση και την πολύτιμη βοήθειά του.

Η ιστορία του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Η εβραϊκή κοινότητα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να παρέχει παιδεία και στα κορίτσια της κοινότητας, γιατί θορυβήθηκαν οι υπεύθυνοι της κοινότητας από το γεγονός ότι ήδη  ένα κορίτσι εβραϊκής καταγωγής φοιτούσε στο σχολείο που είχαν ιδρύσει  οι γαλλίδες Φραγκισκανές αδελφές και μάλιστα  είχε  ασπαστεί τον καθολικισμό.Φοβήθηκαν τον προσηλυτισμό από τη μεριά των Γάλλων αδερφών και προχώρησαν άμεσα στην ρύθμιση του προβλήματος, ιδρύοντας σχολείο για τα κορίτσια.

Το 1902 λοιπόν ιδρύθηκε νέο σχολείο για κορίτσια. Την  πρώτη χρονιά λειτουργίας του είχε ήδη 100 μαθήτριες.Τα κτήρια των δύο σχολείων της εβραϊκής κοινότητας ήταν ακατάλληλα και δεν κάλυπταν τις ανάγκες των παιδιών. Η εβραϊκή κοινότητα δε διέθετε τους πόρους για να μπορέσει να κτίσει καινούρια σχολεία.

Το 1903 ένα τυχαίο γεγονός θα αλλάξει την εβραϊκή παιδεία στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1903, επισκέφτηκε τη Ρόδο με κότερο ο πλούσιος Εβραίος βαρόνος Edmond Rothschild μαζί με τη γυναίκα του και εξέφρασαν την επιθυμία να κάνουν μια δωρεά για την κοινότητα. Πρόεδρος τότε στην εβραϊκή κοινότητα ήταν ο Joseph Alhadeff, ο οποίος  ενημέρωσε τον βαρόνο ότι η κοινότητα είχε ανάγκη από ένα σχολείο. Μάλιστα του ανέφερε ότι η κοινότητα είχε στη διάθεσή της ένα οικόπεδο το οποίο το διέθετε για να χτιστεί ένα καινούριο σχολείο. Ο Rothschild ζήτησε να του ετοιμάσουν όσο πιο σύντομα γίνεται τα σχέδια του σχολείου, καθώς και το συνολικό κόστος και δώρισε 15.000 φράγκα για το χτίσιμο του σχολείου.

Το σχολείο χτίστηκε άμεσα και ήταν έτοιμο στα τέλη του 1904. Ήταν διώροφο και είχε 7 αίθουσες. Το ισόγειο χρησίμευε για τα αγόρια και ο πρώτος όροφος για τα κορίτσια. Το σχολείο βρισκόταν στην άκρη της μεσαιωνικής πόλης, στην εβραϊκή συνοικία (la guderia). Ήταν το πρώτο και μοναδικό αμιγές Εβραϊκό σχολείο που υπήρχε στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου.

Το κτήριο αυτό υπάρχει σήμερα και βρίσκεται στην Παλιά πόλη, στη συνοικία του Αγίου Παντελεήμονα και εκεί στεγάζεται το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου.

Στο σχολείο που ιδρύθηκε με τη χορηγία του Rothschild  διδάσκονταν η εβραϊκή, η τουρκική και η γαλλική γλώσσα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το  μεικτό σχολείο συγκέντρωσε την πλειοψηφία των μαθητών της εβραϊκής κοινότητας  και το 1905 το σχολείο είχε 144 μαθητές, από τους οποίους οι 105 φοιτούσαν δωρεάν. Το σχολείο είχε επίσης  131 μαθήτριες, εκ των οποίων οι 70 φοιτούσαν δωρεάν.

 

Επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821

Ντυμένη στα γαλανόλευκα η Ελλάδα μας γιορτάζει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Αλλά και ο χριστιανικός κόσμος γιορτάζει την ίδια μέρα το χαρμόσυνο μήνυμα για την ενανθρώπιση του Κυρίου, πανηγυρίζει η Εκκλησία μας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

25 Μαρτίου 1821

Η επέτειος της ελληνικής Επανάστασης του 1821 γιορτάστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό!

 

Καλώς όρισες άνοιξη!

IMG_2260Η άνοιξη έφτασε και μαζί της έφτασαν και τα πουλιά που είχαν αποδημήσει σε πιο ζεστά μέρη. Μερικά από αυτά μπορεί να πετάνε ασταμάτητα μέρα νύχτα και να διανύουν 2.000-3.000 χιλιόμετρα!

Έτσι, έφτασαν και στο δικό μας σχολείο… Τα μελετήσαμε, τα σχεδιάσαμε και τα στολίσαμε στην τάξη μας.

Οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης

Μικρομαγειρέματα

cooking2Οι μαθητές μας μετατράπηκαν σε μικρούς σεφ! Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας “Μικρομαγειρέματα”, φορέσαμε τους σκούφους μας και δημιουργήσαμε γλυκές αλχημείες! Η συνταγή αποδείχθηκε πεντανόστιμη, ενώ τα παιδιά ήθελαν πολύ να το επαναλάβουμε!

Μεσαίωνας στη Ρόδο

IMG_2211Την Παρασκευή 11-3-2016, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κα Λόη Ποθητή, και τους αξιότιμους συναδέλφους μας-εκπαιδευτικούς από άλλα σχολεία, που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Μεσαίωνας στη Ρόδο”.

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολουθήσαμε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις:

-Η μεσαιωνική ενδυμασία της Ρόδου

-Σχεδιασμός ομαδικών παιχνιδιών

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και θα χαρούμε να τους φιλοξενήσουμε ξανά!

Το γαϊτανάκι

Σήμερα στο σχολείο μας αναβιώσαμε το παραδοσιακό γαϊτανάκι, ένα έθιμο που συνδέεται με την αποκριά. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές πληροφορίες για την προέλευση του εθίμου και τη σημασία του.

Το γαϊτανάκι είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια στις μέρες μας. Το γαϊτανάκι ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα, μετά τον διωγμό που βίωσαν, έφεραν μαζί τους και τα έθιμά τους, κληρονομιά των προγόνων τους.

Η λέξη γαϊτανάκι είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης γαϊτάνιν, που σημαίνει το μεταξωτό κορδόνι και προέρχεται από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, προέρχεται από την κέλτικη πόλη Γαέτα, όπου παρήγαγαν κορδέλες.

Τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι, οι κορδέλες μπλέκονται και σχηματίζουν ένα ωραίο σχέδιο. Αφού έρθουν όλοι πολύ κοντά, τότε αρχίζουν και χορεύουν από την αντίθετη φορά, το γαϊτανάκι ξεμπλέκεται και ο χορός τελειώνει.

Τι συμβολίζει όμως το γαϊτανάκι; Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, συμβολίζει την ομόνοια και την συναδέλφωση. Ο κυκλικός χορός κατά περίπτωση, υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την ζωή στον θάνατο, από την λύπη στην χαρά και από τον χειμώνα στην άνοιξη.

Καλή Σαρακοστή!

7η Μαρτίου 1948

Σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου του 1948, η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία των νησιών της Δωδεκανήσου. Σήμερα τα Δωδεκάνησα γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους και την πολυπόθητη ένωσή τους με την Ελλάδα!

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των Δωδεκανήσων μέχρι την 7η Μαρτίου 1948, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του πρώτου εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Στα πλαίσια του εορτασμού παραθέτουμε και ένα πανέμορφο βίντεο για να “ταξιδέψουμε” μέσα απ’ αυτό στα όμορφα Δωδεκάνησα.

Χρόνια πολλα!

Εορτασμός της 7ης Μαρτίου

Οι μαθητές παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στην επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, μέσα από ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς.

Τσικνοπέμπτη!!!

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάστηκε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου με πολύ κέφι! Οι μαθητές του σχολείου ανέβασαν τη θεατρική παράσταση «Αποκριάτικο Πάρτυ» με μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε χορός και διασκέδαση με κέφι και μεγάλο φαγοπότι!