dgfj

Υπουργείο Παιδείας: Επιστροφή στα θρανία τη Δευτέρα 10/5 – Εγκύκλιος με οδηγίες για τα self test

Χωρίς κατηγορία

Εγκύκλιο, ενόψει της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών και ολοήμερων σχολείων) και των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων και της συνέχισης της δια ζώσης λειτουργίας των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) καθώς και των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις, από τη Δευτέρα 10.05.2021,εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

 

Ενημέρωση για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID – 19

 

Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες,

Ενόψει της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων από τη Δευτέρα 10/05/2020 και βάσει της Υ.ΠΑΙ.Θ./50209/ΓΔ4/5-5-2021, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

 

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και το διοικητικό και άλλο προσωπικό των σχολείων, είναι υποχρεωμένοι πριν την έναρξη των μαθημάτων κάθε Δευτέρας και Πέμπτης να αποδεικνύουν πως έκαναν έλεγχο για νόσηση από την CoViD-19.

ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο έλεγχος γίνεται:

  • ως και 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων με δωρεάν συσκευή αυτοδιάγνωσης (self test) που προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι από τα φαρμακεία τις εργάσιμες μέρες με το ΑΜΚΑ ή το ΠΑΜΚΑ ή το ΠΑΑΥΠΑ τους. Για τους ανήλικους μαθητές, την προμηθεύονται οι κηδεμόνες τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ, του ΠΑΜΚΑ ή του ΠΑΑΥΠΑ του παιδιού.
  • ως και 72 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων με δωρεάν Rapid ή PCR test σε δημόσια δομή
  • ως και 72 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων με Rapid ή PCR test σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση των κηδεμόνων.

Δείτε εδώ: Απλουστευμένες οδηγίες για το self test.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το πρώτο διαγνωστικό τεστ από την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 και το δεύτερο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.

Να δηλώσετε το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ , στην οποία θα εισέρχεστε με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test. Η υπηρεσία της δήλωσης των self test θα είναι διαθέσιμη για όλους την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΡΤΑ
Μετά από κάθε έλεγχο και αν το τεστ βγει ΑΡΝΗΤΙΚΟ, οι κηδεμόνες των μαθητών θα πρέπει να κάνουν ένα από τα παρακάτω:

Α. Να εκτυπώσουν το ειδικό έντυπο και να το συμπληρώσουν με το χέρι

ή

Β. Να παράξουν το έντυπο ως εξής:

  1. Είσοδος στην πλατφόρμα
  2. Αν εμφανιστεί το παράθυρο ‘Επιλέξτε «Αποδοχή» για να συμφωνήσετε με τη χρήση των cookies και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων’, κλικ στο ‘Αποδοχή‘.
  3. Κλικ στο ‘Σύνδεση
  4. Στο παράθυρο ‘Σε ποιον φορέα έχετε λογαριασμό;’ κλικ στο ‘Επιλέξτε ΓΓΠΣΔΔ‘ για είσοδο με κωδικούς TaxisNet ή επιλογή της επιθυμητής τράπεζας για είσοδο με κωδικούς Web Banking
  5. Εισαγωγή των κωδικών, κλικ στο ‘Σύνδεση‘, μετά κλικ στο ‘Αποστολή‘ και μετά κλικ στο ‘Συνέχεια
  6. Εισαγωγή των στοιχείων του παιδιού και ‘Συνέχεια
  7. Εκτύπωση της κάρτας.

Μετά από κάθε έλεγχο και αν το τεστ βγει ΘΕΤΙΚΟ, οι κηδεμόνες των μαθητών θα πρέπει να κάνουν την παραπάνω διαδικασία και να μεταβούν σε δημόσια δομή (Αυτές δουλεύουν Κυριακή και αυτές τις υπόλοιπες μέρες) για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι τότε, οι θετικοί μαθητές θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

  • Αν ο επαναληπτικός έλεγχος βγει αρνητικός, δίδεται βεβαίωση και το παιδί επιστρέφει στο σχολείο.
  • Αν βγει θετικός, οι κηδεμόνες ενημερώνουν το σχολείο και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

ΦΟΙΤΗΣΗ
Τα παιδιά θα πρέπει να φέρνουν στην τάξη τη νέα κάρτα τους κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και να τη δείχνουν στον εκπαιδευτικό που διδάσκει την 1η ώρα ή στη Διεύθυνση του σχολείου.

Χωρίς την κάρτα τα παιδιά δεν μπορούν να μπουν στο σχολείο και παίρνουν απουσία.

 

Τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που νοσούν

Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ είναι θετικό, προβλέπεται ό,τι και για τους/τις μαθητές/τριες που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ
Θυμίζουμε πως εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • η χρήση αντισηπτικών
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Όλη την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ που αναφέρεται στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της χώρας μπορείτε να τη διαβάσετε με όλες τις αναλυτικές οδηγίες εδώ.

 

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές καλή επάνοδο στις φυσικές τους ταξεις
Από τη Δ/νση του Σχολείου