Kids’ Athletics Day : “Αθλήσου και ‘συ, σεβάσου τη ζωή”

IMG 4ce7c3d62d66a9a737ce7ff3efb6cd88 V

Τη Παρασκευή 23.05.2025 η Ε΄τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στην αθλητική δράση KIDS’ ATHLETICS DAY με θέμα:

”ΑΘΛΗΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥ, ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΗ ΖΩΗ”

Για την προώθηση του κλασσικού αθλητισμού και την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας των μαθητών/τριών, ο Δήμος Λαμιέων διοργάνωσε το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, το ΣΕΓΑΣ Αν. Στερεάς & Εύβοιας και το Be Active τμήμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Γ.Γ.Α.
Το πρόγραμμα είχε σκοπό να προσφέρει στους μαθητές/τριες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες Στίβου προσαρμοσμένες στην ηλικία τους.
Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες όπως : Άλμα σε μήκος , τρέξιμο ταχύτητας, Ρίψεις, Σκυταλοδρομίες κλπ. Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η συμβολική δράση των μαθητών και τη δημιουργία πλακάτ με συνθήματα κατά της βίας στον αθλητισμό , υπογραμμίζοντας αξίες αλληλοσεβασμού, συνεργασίας και ”ευ αγωνίζεσθαι”.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό γήπεδο Γαλανέικων, παρουσία μελών του Περιφερειακού τμήματος Λαμίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για την ασφαλή διεξαγωγή της δράσης.

IMG 1c0e800036cb1cdf31278606011ebde8 V censoredIMG 92178b6169f018acf17fef088e2b4edd VIMG d594047f938f3d0ec27c3be1cb01932b VIMG e8edc9e994fbfef09ce61065228f054a V censored

 

 

 

 

IMG 1af973d1c33de92646089c0a94e74549 VIMG 308fbdbd531acddee7fb2b834afaf29f VIMG 819ce7c72da1f6033903568dd2e88bc8 V censoredIMG e5470d32181cb04b8fe1449645b9271c V censored

 

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κάστρο της Λαμίας – Δ’ Τάξη

04 THEA APO TO KASTRO

Την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025 η Δ΄ τάξη επισκέφθηκε το κάστρο της Λαμίας. Εκεί μας υποδέχτηκε η αρχαιολόγος κα Αλεξία Υφαντή, η οποία μας μίλησε για την ιστορία του κάστρου, αλλά και της πόλης μας. Μάθαμε ότι η Λαμία υπήρχε από το 3.000 π. Χ. και είδαμε πολύ ωραίες γκραβούρες που την απεικόνιζαν. Απολαύσαμε τη θέα από το κάστρο και γνωρίσαμε το ανάγλυφο της γύρω περιοχής.
Ακολούθησε περιήγηση στην παλιά Λαμία και τις τέσσερις κεντρικές πλατείες της πόλης μας (Λαού, Ελευθερίας, Διάκου και Πάρκου) γνωρίζοντας πτυχές της ιστορίας της. Τελειώσαμε την περιήγησή μας με ένα παγωτό που απολαύσαμε κάτω από τα πλατάνια της πλατείας Λαού!

02 PRIN TO KASTRO censored03 XENAGOS censored

01 AG. GEORGIOS censored

 

 

 

 

 

 

05 BELOYCHIOTHS censored06 7 BRYSES censored07 TEICHOS censored

 

 

Πρόγραμμα Etwinning 2024-2025

images 2

Οι μαθητές της Ε’ τάξης (σχ.έτος 2024-2025) στο πλαίσιο του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας πραγματοποίησαν ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning με τίτλο :

“Traditional games : from local to universal”

Η ομάδα συνεργασίας αποτελούνταν από σχολεία των εξής χωρών: Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ρουμανία , Πολωνία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Σε συνεργασία με τη δασκάλα της τάξης και την εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής οι μαθητές ανακάλυψαν ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια (εφτάπετρο και αμπάριζα ) τα οποία τα κατέγραψαν και τα παρουσίασαν σε βίντεο, φωτογραφίες και flashcards. Ασφαλώς είχε προηγηθεί διαδικτυακό meeting με τους συνεργάτες μας τον Οκτώβριο, γεγονός που ενθουσίασε τους μαθητές και αποτέλεσε κίνητρο ενεργούς εμπλοκής τους στο πρόγραμμα. Επίσης, όλοι οι συνεργάτες ετοίμασαν παρουσιάσεις για τις πόλεις, τα σχολεία και την χώρα τους. Το πρόγραμμα απαιτούσε και τη χρήση συνεργατικών εργαλείων προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα παιχνίδια σε ένα ψηφιακό βιβλίο.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές μας αλλά και πολλά οφέλη εφόσον μέσα από ένα πρόγραμμα etwinning καλλιεργείται η έννοια του Ευρωπαίου πολίτη, δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας αλλά και πολλές ψηφιακές δεξιότητες.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ξυφτίδη Σταυρούλα, Τσιάτσου Νικολέττα , Μπαϊκούση Χρύσα
Δείτε παρακάτω κάποια δείγματα των εργασίων:

ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

1

2

ΑΦΙΣΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ34

Πολωνικά παιχνίδια: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=K4MuR6Hwh78

Αμπάριζα: https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1468986

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΟΛΕΩΝ – ΧΩΡΩΝ56

 

Το e-book του προγράμματος:  https://read.bookcreator.com/xpZ0Qz6jKHSghJcmVsl8ATKIC4R2/BdCzLcvVTfaxwiPJTQvelA/T5CIxNCGS7inLvgm4epsQA

Εφτάπετρο: https://www.youtube.com/shorts/RjTplOfGzVI?app=desktop&feature=share&cbrd=1

Αμπάριζα: https://www.youtube.com/shorts/B8ED66DVyYw?app=desktop&cbrd=1

 

Υποδοχή 74 επισκεπτών προγράμματος Erasmus+

IMG 14c068115e1eafe32ba8de1b8d208696 V

Ημέρα γιορτής πολιτισμού, συνεργασίας και τέχνης στο σχολείο μας!
Την Πέμπτη 22/5/2025 η εκπαιδευτική κοινότητα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας «άνοιξε» την αγκαλιά της και υποδέχτηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου 74 μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ρουμανίας, Κύπρου, Κροατίας, Εσθονίας, Τουρκίας, Ουγγαρίας, Βαρκελώνης – Γκραν Κανάρια της Ισπανίας και Πολωνίας στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θεματικό άξονα την Τέχνη και το Περιβάλλον υπό το σύνθημα :

“PAINTING THE WORLD IN GREEN”

Ο διευθυντής κ. Παρασκευάς Ζαρκαδούλας, η υπεύθυνη συντονίστρια του προγράμματος κ.Σταυρούλα Ξυφτίδη, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλωσόρισαν τους μαθητές των χωρών, οι οποίοι πήραν άλλη μια γεύση από την κουλτούρα και την φιλοξενία της Ελλάδας, με στόχο την ανταλλαγή μαθησιακών και κοινωνικών προγραμμάτων. Έτσι λοιπόν στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια ζωγραφικής στα οποία όλοι οι μαθητές έγιναν μια ομάδα, πήραν τα πινέλα και ζωγράφισαν πάνω σε κομμάτι ξύλου καράβια άσπρα, καράβια κόκκινα, καράβια κίτρινα, έτοιμα να ανοίξουν πανιά και να σαλπάρουν! Στη συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι “Άσπρα καράβια” από τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄τάξης. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν οι μαθητές παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς όπως συρτό, χασαποσέρβικο και ζεϊμπέκικο, προσφέροντας μια αυθεντική γεύση από την ελληνική παράδοση. Οι φιλοξενούμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν στον μπουφέ που είχε στηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολείου από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα καθώς και χειροποίητες πίτες και χυμούς. Θερμές ευχαριστίες στην Παστελοποιΐα Ρούμελης για τη γενναιόδωρη προσφορά της με παστέλια και μαντολάτα, μία κίνηση η οποία ανέδειξε τη γευστική παράδοση της περιοχής μας αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους. Ευχαριστούμε και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την απλόχερη βοήθεια που προσέφεραν. Η ζεστή φιλοξενία, η ανταλλαγή εμπειριών και η κοινή δράση επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά ότι η εκπαίδευση δεν περιορίζεται μόνο στις αίθουσες αλλά εκτείνεται στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στη δημιουργία ουσιαστικών δεσμών. Το σχολείο μας συνεχίζει με υπευθυνότητα και όραμα τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας σε όλη την Ευρώπη.

IMG 61063b05bb54f78805b7ed5db2b34e58 VIMG 7ae8acc8d138f66c5f2dc96edeeda68d VIMG 40d951994fcfbbd09e33553506fe85c7 VIMG fda2b2b2f275f7b57871a0af1188bc28 V

 

 

 

 

 

 

 

IMG 22d7b12e0869802e1f544622c97714b1 VIMG 679ae0fa74a85cef332d7eb426c2d787 V

 

 

 

 

 

 

Μία υπέροχη και γεμάτη αγάπη δράση από την Ε’ Τάξη

1000018022

Με αφορμή την ανάγκη για καλλιέργεια αξιών, όπως το ενδιαφέρον για τον διπλανό μας και η ενσυναίσθηση, ως απαραίτητα εφόδια για την πρόληψη – αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης συμμετείχαν ενεργά στη δράση «Σπείρε αγάπη κι ας μη θερίσεις… έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος». Έτσι λοιπόν πήραν τα πινέλα τους και ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝΕ ελπίζοντας να μοσχοβολήσει το παρόν και το μέλλον μας.
Η δράση εντάσσεται στο σχέδιο της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον Άξονα 3 του σχολείου μας με τίτλο:

“ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ!
ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ Ο Λ Ο Υ Σ”

Μέσα από προτάσεις των παιδιών μας για καθημερινές πράξεις καλοσύνης, λόγια ενθάρρυνσης και στήριξης, οι μαθητές/-τριές της Ε’ τάξης υποστήριξαν και υιοθέτησαν ένα ισχυρό μήνυμα:
Η αγάπη αξίζει να μοιράζεται, ακόμη κι αν δεν επιστρέψει… Γιατί η δύναμή της βρίσκεται στην ίδια την προσφορά.
Τα μηνύματα των παιδιών αποτυπώθηκαν σε μια όμορφη εικαστική δημιουργία η οποία στολίζει όχι μόνο την αυλή μας, αλλά κυρίως την ψυχή μας! Γιατί τελικά, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι το αν θερίσουμε, αλλά το ότι σπείραμε. Και αυτή η σπορά είναι που μοσχοβολά.
Συγχαρητήρια παιδιά μας αγαπημένα για το υπέροχο αποτέλεσμα!

1000018031 censored1000018033 censored1000018020

 

 

 

 

Βιβλιοδρομίες 2025

poster vivliodromies 2025 orig

«Μπορείς να βρεις τη μαγεία οπουδήποτε…Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα βιβλίο»

Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, το σχολείο μας υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κα Τσούμα Ευαγγελία, κα Ξυφτίδη Σταυρούλα, κα Παπανικολαΐδη Βασιλική, κα Τσάσου Νικολέτα και κα Γεωργίου Κασσιανή, συμμετείχε με μαθητές των τμημάτων Δ1΄, Ε΄ και ΣΤ2΄ στις Βιβλιοδρομίες. Οι Βιβλιοδρομίες είναι ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Είναι ένα ταξίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση. Τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τρία (3) λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία εντάσσονται σε μία ενιαία θεματική ενότητα και, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, να επεξεργαστούν θέματα σχετικά με τα βιβλία που διάβασαν. Οι Βιβλιοδρομίες, ως Μαθητικός Διαγωνισμός Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, αναπτύσσεται και υλοποιείται εδώ και είκοσι έξι (26) χρόνια από τον Σύλλογο Διδασκόντων των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Η θεματική ενότητα που επιλέχθηκε για τις Βιβλιοδρομίες 2025 ήταν «Μόνο το παιχνίδι μάς ταξιδεύει μ’ όλους τους καιρούς». Οι μαθητές μας συμμετείχαν με πολλή χαρά στον διαγωνισμό. Η εμπειρία τους ήταν ξεχωριστή, αφού διάβασαν τα βιβλία και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον διαγωνισμό, συνεργαζόμενοι εξαιρετικά μεταξύ τους. Περηφάνια και χαρά προσέφεραν στις δασκάλες τους που τα εμψύχωναν και όταν τελείωσε ο διαγωνισμός τα καμάρωσαν, αφού τα παιδιά εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από τη συμμετοχή τους. Γιατί τα βιβλία είναι παράθυρα στον κόσμο που περισσότερο αγαπούν…τον κόσμο της φαντασίας!

Καλά αποτελέσματα να έχετε αγαπημένα μας παιδιά!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Βιβλιοδρομίες, μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω pdf αρχείο :

Βιβλιοδρομίες_2025

1000018006 censored1000017932 censored1000017933 censored

 

 

 

 

 

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στους Δελφούς

download

Στους μαγευτικούς Δελφούς, στο θέατρο “Φρύνιχος”, οι μαθητές και μαθήτριες από τις τάξεις Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ1 του σχολείου μας στις 30 Απριλίου 2025 παρακολούθησαν το έργο του Αριστοφάνη “Νεφέλες” προσαρμοσμένο για παιδιά. Ο Αριστοφάνης με την κωμωδία “Νεφέλες” μας διδάσκει μέσα από τα κωμικά καμώματα των ηρώων ότι η σωστή παιδεία είναι το θεμέλιο για μια δίκαιη κοινωνία .
Η επίσκεψή μας στους Δελφούς του Απόλλωνα ήταν μοναδική… Σε αυτό το μαγευτικό τοπίο, στη σκιά των Φαιδρυάδων, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον ναό του Απόλλωνα και στους θησαυρούς των πόλεων. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών ταξιδέψαμε την ιστορία του τόπου από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα. Είδαμε την εικόνα των Δελφών, τα κτήρια, τα γλυπτά και τα ανάγλυφα κατά την αρχαϊκή και την κλασική εποχή. Στο τέλος, θαυμάσαμε το καταπληκτικό άγαλμα του Ηνίοχου με τα αστραφτερά και εκφραστικά μάτια… Αφήνοντας πίσω μας αυτό τον πανέμορφο τόπο, απολαύσαμε το μεσημεριανό μας στη πόλη της Άμφισσας και στη συνέχεια κάναμε βόλτα στην όμορφη παραλία της Ιτέας απολαμβάνοντας τη θέα της θάλασσας.
Περάσαμε όλοι υπέροχα!

10000177781000017799 censored

 

 

 

 

 

100001780710000178321000017789 censored