Η Μόνα Λίζα με τα μάτια της Γ’ Δημοτικού

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1452 στο Βίντσι της Ιταλίας. Ήταν αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.

Η Μόνα Λίζα, γνωστή και ως Τζιοκόντα, θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής του πλανήτη. Όταν στις 3 Νοεμβρίου του 1503 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι κλήθηκε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της Λίζα Γκεραρντίνι, κανείς δεν πίστευε πως αυτό τελικά θα γινόταν από τα πιο αινιγματικά και δημοφιλή έργα τέχνης στην ιστορία.

Ο πίνακας απεικονίζει την φιγούρα μιας γυναίκας, ντυμένης με τη φλωρεντινή μόδα της εποχής της και καθισμένη σε ένα ορεινό τοπίο.

Η αινιγματική έκφραση της Μόνα Λίζα, που την κάνει να φαίνεται ταυτόχρονα δελεαστική αλλά και απόμακρη, έχει δώσει στο πορτρέτο την παγκόσμια φήμη του αλλά και χιλιάδες επισκέπτες στο Λούβρο, οι οποίοι προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστήριο της Τζιοκόντα, έστω και τα λίγα δευτερόλεπτα που έχουν για να παρατηρήσουν τον πίνακα.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους πιστά αντίγραφα της Μόνα Λίζα και τα κατάφεραν και με το παραπάνω!

Λεονάρντο