Οδηγίες για τη διαδικασία προμήθειας και διενέργειας αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test)

Οδηγίες για τη διαδικασία προμήθειας και διενέργειας αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test)

 

Σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας και διενέργειας των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test), επισημαίνονται τα εξής:

Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών/τριών μπορούν να παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test από τα φαρμακεία, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων.

Οι μαθητές/τριες θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους υπό την επιμέλεια και επίβλεψη των γονέων-κηδεμόνων τους. Μετά την εξαγωγή αποτελέσματος, οι γονείς θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test του παιδιού τους στην ειδική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/, αφού πρώτα επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για Covid -19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος καταχωρώντας το αποτέλεσμα του self-test με το όνομα του παιδιού τους.

 

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της ειδικής πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr/, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί. Οι μαθητές/τριες θα φέρουν τη Σχολική Κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Τρίτης και της Παρασκευής.

 

Αν το self-test είναι θετικό:

  • Εκδίδεται Δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
  • Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής/η μαθήτρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

 

Επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

 

Εάν ένας μαθητής/μία μαθήτρια εκδηλώσει συμπτώματα, που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του Σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 εντός του Σχολείου:

  • ο μαθητής/η μαθήτρια απομακρύνεται από το Σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στο Σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επάνοδο στο Σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

 

Στενές επαφές [συμμαθητές/τριες κρούσματος]

 

Όσον αφορά τις στενές επαφές, οι μαθητές/τριες του τμήματος όπου εντοπίζεται κρούσμα προβλέπεται να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να μη τεθούν σε κατ΄ οίκον απομόνωση, με την προϋπόθεση αυξημένου εργαστηριακού ελέγχου και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές ή μαθητές χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα απαιτούνται 2 εργαστηριακά τεστ (rapid) πέραν των προβλεπομένων. Στο Νηπιαγωγείο όλα τα παιδιά  είναι ανεμβολίαστα.

Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (self) τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά. Δεν μας έχει δοθεί ειδική οδηγία για τα Νηπιαγωγεία.

Για εμβολιασμένους μαθητές του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα απαιτούνται 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ (self), ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητών/τριών του.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΥΣ 2020-21 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Αγαπητοί γονείς,

τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά 2021-22.

Με ιδιαίτερη χαρά και αυξημένο αίσθημα ευθύνης θα υποδεχτούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στις  αίθουσες διδασκαλίας, στον φυσικό χώρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της παιδαγωγικής και κοινωνικής  ταυτόχρονα ανάπτυξης των παιδιών. Ο ερχομός και η παρουσία μας στο Σχολείο, όμως, θα πρέπει να γίνει με  συναίσθηση της σοβαρότητας των επιδημιολογικών δεδομένων, που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Το  Σχολείο, όπως απέδειξε και στα προηγούμενα σχολικά έτη, έχει μελετήσει προσεκτικά τις συστάσεις του  Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας [ΕΟΔΥ] και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και με γνώμονα πάντα  την ασφάλεια και την προστασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, θα λειτουργήσει κανονικά και με  τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την έναρξη της νέας  σχολικής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, αποφασίστηκε ότι οι  μαθητές και οι μαθήτριες θα προσέρχονται στο Σχολείο προσκομίζοντας:

∙ είτε τη Βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από COVID-19 (τελευταίου εξαμήνου)

∙ είτε τη Δήλωση («Σχολική κάρτα για COVID-19») αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), ο  οποίος θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο  Σχολείο (Δευτέρα και Πέμπτη), και θα επιδεικνύεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επισημαίνεται για τους μαθητές που θα προσέλθουν με Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), ότι –κατ’ εξαίρεση, για τη Δευτέρα 13-9-21, ημέρα έναρξης του διδακτικού έτους- ο αυτοδιαγνωστικός  έλεγχος (self test) θα πρέπει να διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευσή τους στο  Σχολείο, δηλαδή, την Κυριακή 12-9-21 το πρωί.

 

Η υποχρεωτική διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα από όσα μέλη  της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν διαθέτουν Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Βεβαίωση παρελθούσας  νόσησης, δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας, καθώς επιτρέπει τον τακτικό και συστηματικό  έλεγχο αλλά και τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων που θα μπορούσαν άθελά τους να διασπείρουν  τον ιό. Η υπεύθυνη και συνεπής τήρηση της διαδικασίας με την προσεκτική διενέργεια του τεστ, την άμεση  καταχώριση του αποτελέσματος στη ειδική πλατφόρμα [https://self-testing.gov.gr], αλλά και την προσκόμιση  στο Σχολείο της σχετικής Δήλωσης («Σχολική κάρτα για COVID-19») χωρίς αμέλεια κάθε Τρίτη και  Παρασκευή, θα αποτελέσει εγγύηση για την προστασία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας και κατ΄  επέκταση της κοινωνίας.

Πέρα από την πρόσθετη προστασία που παρέχει η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ, σας  υπενθυμίζουμε, τους βασικούς άξονες της προσπάθειας  να θωρακιστεί η μικρή σχολική μας κοινότητα απέναντι στην διασπορά του ιού της λοίμωξης covid-19, καθώς και τα  μέτρα που λαμβάνονται από το Σχολείο:

Χρήση προστατευτικής μάσκας: Υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο  προς και από το σχολείο, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι μαθητές και οι  μαθήτριες οφείλουν να έχουν καθημερινά μαζί τους τουλάχιστον δύο μάσκες και καθαρά σακουλάκια  για την αποθήκευσή τους.

Σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής: Στις αίθουσες και τους λοιπούς χώρους διατίθεται  αντισηπτικό υγρό για την απολύμανση των χεριών κατά την είσοδο των παιδιών στην αίθουσα και όποτε  άλλοτε είναι απαραίτητο. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των προϊόντων ατομικής υγιεινής τόσο στις  αίθουσες όσο και στους υπόλοιπους χώρους. Συνιστάται παρόλα αυτά να έχουν τα παιδιά μαζί τους  αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκια για άμεση χρήση (όταν π.χ. τοποθετούν ή αγγίζουν τη μάσκα τους) και  βεβαίως να φροντίζουν το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Επιβάλλεται επίσης να  χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα προσωπικά τους είδη [μολύβια, μαρκαδόρους, σβήστρες κ.λπ.] και να αποφεύγεται η  ανταλλαγή με τους συμμαθητές τους.  Θα σας ενημερώσουμε σχετικά για την κασετίνα τους και το περιεχόμενό της.

Τακτικός καθαρισμός όλων των χώρων: Το προσωπικό καθαρισμού φροντίζει για τον καθαρισμό και την απολύμανση των αιθουσών, όπως και όλων των  χώρων και των επιφανειών, τόσο κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος όσο και στο τέλος της  κάθε ημέρας ακολουθώντας πιστά τις ενδεδειγμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα, ο φυσικός και συνεχής αερισμός των χώρων είναι το αυτονόητο και διαρκές μέλημά  μας, όσο αυτό είναι δυνατό στους χώρους που γνωρίζεται ότι στεγαζόμαστε… Η συχνότητα και η διάρκεια των διαλειμμάτων εξασφαλίζει επαρκή χρόνο καθαρισμού και αερισμού  των αιθουσών, ενώ ο καλός ακόμα καιρός επιτρέπει να είναι διαρκώς ανοιχτά τα παράθυρα των  αιθουσών και στο τμήμα της Τραιανού και στο παράρτημά μας.

Πλήρης απολύμανση όλων των χώρων των κτηρίων που στεγάζονται τα τμήματά μας,  έχει προγραμματιστεί και έγινε ήδη πριν την έναρξη των  μαθημάτων, προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια μαθητές και διδακτικό προσωπικό.

Επικοινωνία γονέων – εκπαιδευτικών: Καθώς συνιστάται η αποφυγή επισκέψεων τρίτων προσώπων στον  χώρο του Σχολείου, για την ενημέρωσή σας σχετικά με την πρόοδο των παιδιών και την επικοινωνία σας  με τις νηπιαγωγούς των παιδιών σας, θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

Με τη Διεύθυνση του Σχολείου έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε  καθημερινά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, για κάθε ζήτημα που σας απασχολεί  ή προκειμένου να προγραμματίσετε επικοινωνία με τη Διεύθυνση του Σχολείου ή τις εκπαιδευτικούς.

Ευχόμαστε και ευελπιστούμε πως θα συνεχίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στον φυσικό μας χώρο έως  και το τέλος της σχολικής χρονιάς, χωρίς να χρειαστεί να ανασταλεί η λειτουργία  κάποιου τμήματος. Είμαστε  όμως έτοιμοι και ενημερωμένοι, ώστε να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα κάθε έκτακτο περιστατικό που θα  προκύψει ακολουθώντας με εμπιστοσύνη και ψυχραιμία τις σαφείς οδηγίες των αρμοδίων φορέων.

Αγαπητοί γονείς,

διατυπώνουμε θερμή παράκληση προς εσάς να συνδράμετε την προσπάθειά μας φροντίζοντας με ιδιαίτερη  επιμέλεια την τακτική διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ, την εκτύπωση ή την επίδειξη των  σχετικών Δηλώσεων. Επισημαίνουμε πως, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Υπουργείου, δίχως τη Δήλωση, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος των μαθητών/τριών στο Σχολείο και θα σημειώνονται  κανονικά οι αντίστοιχες απουσίες.

Είναι αυτονόητο πως, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τη  Διεύθυνση του νηπιαγωγείου στο τηλέφωνο: 2310939344 ή στο mail μας.

Αν είναι ώρα ή ημέρα που το Σχολείο  δεν λειτουργεί, θα πρέπει να ενημερώσετε με ηλεκτρονικό μήνυμα τη Διεύθυνση του Σχολείου [frchatzina@gmail.com], προκειμένου να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα  εντατικού ελέγχου.

Mε προσεκτικά βήματα και όλα τα αναγκαία μέτρα ξεκινάμε, επομένως, την σχολική χρονιά, αφενός με  συναίσθηση της πολύπλευρης -γνωστικής, αλλά κυρίως συναισθηματικής και κοινωνικής- ωφέλειας που  επιφέρει η διά ζώσης λειτουργία του Νηπιαγωγείου μας, και αφετέρου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κρίσιμη  επιδημιολογικά συγκυρία. Οι άξιες νηπιαγωγοί μας θα επισημαίνουν διαρκώς στα παιδιά την ουσιαστική ανάγκη  τήρησης όλων των προφυλάξεων όχι μόνο στο Νηπιαγωγείο,  αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ευχόμενοι σε όλους, γονείς και μαθητές/τριες, μια καλή, υγιή και καρποφόρα σχολική χρονιά, προσδοκούμε  στη συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

 

ΧΑΤΖΗΝΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ SELF TEST

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ SELF TEST

Σας ενημερώνουμε ότι:

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ!

Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου (ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ)

Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΕΛΦ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (2 ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ,  ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΤΟ ΑΜΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ). ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

 https://self-testing.gov.gr/ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΕ ΣΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Ή ΤΟ ΤΥΠΩΝΕΤΕ.

 

  Κατ’ εξαίρεση: την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα, ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12/9 ΟΠΟΙΑ ΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ.

Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 53950/4-9-2021 (Β΄4054) ΚΥΑ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ:

Αυτό σημαίνει ότι  για την τρέχουσα εβδομάδα (13/9 ΕΩΣ 17/9) θα διενεργηθεί ένα τεστ την Κυριακή 12/9 και ένα την Τετάρτη, τα οποία και θα δηλώσετε στην σελίδα:

https://self-testing.gov.gr/ , από όπου θα εκτυπώσετε και τη σχολική κάρτα του νηπίου.

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΚΤΥΠΩΤΗ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΣΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ) ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΡΤΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.