“O Mάιος μάς έφτασε εμπρός βήμα ταχύ!..”

O Μάιος είναι ο πιο πολυτραγουδισμένος μήνας του χρόνου. Στη λαϊκή φαντασία είναι ο πιο όμορφος, ο πιο χαρούμενος μήνας, γεμάτος ευωδιές και χρώματα, λουλούδια, και προπάντων τριαντάφυλλα. Είναι Καλομηνάς, είναι Λούλουδος, Πράσινος, Τριανταφυλλάς. Όμως ο Μάης είναι και ο πιο επικίνδυνος, εξαιτίας του ονόματός του! Μάης…Μάγια. Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι επίφοβος, γιατί αυτόν το μήνα, που αρχίζουν οι ζέστες, αναζωογονούνται και όλα τα επιβλαβή για τον άνθρωπο ζώα και ζούδια: φίδια, ψύλλοι, κοριοί…

Για να υποδεχτούν αυτόν τον ξεχωριστό μήνα του χρόνου, για να πάρουν ό,τι καλό φέρνει, αλλά και να προφυλαχτούν από το κακό, οι άνθρωποι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά. Σύμβολό της το μαγιάτικο στεφάνι όπου σε κληματόβεργες ή αγιόκλημα μπλέκονται όλων των λογιών τα λουλούδια. Πάνω του κρεμάνε ένα σκόρδο  για το κακό μάτι, ένα αγκάθι για τους εχθρούς, έναν καρπό για τον πλούτο, κι ένα στάχυ για την ευτυχία. Δένουν μια κόκκινη κλωστή που συμβολίζει την υγεία, και το κρεμάνε πάνω στην πόρτα, στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι. Θα το κάψουν στη μεγάλη φωτιά τ΄Αϊ Γιαννιού, δηλαδή στις 23 Ιουνίου, παραμονή της γιορτής του αγίου.

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται και ως μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου το 1886, που διεκδίκησαν 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ύπνου, 8 ώρες ανάπαυσης.

Εμείς στο νηπιαγωγείο μας φτιάξαμε το δικό μας χάρτινο στεφάνι. Φτιάξε και εσύ το δικό σου φυσικό, χάρτινο ή ζωγραφιστό στεφάνι και στείλτο μας στο mail  του σχολείου μας.

Καλή Πρωτομαγιά!  Καλό μήνα!

Βιβλιογραφία: “Άς παίξουμε πάλι”,Μαρούλα Κλιάφα-Ζωή Βαλάση

Διαδικτυακή πηγή:el.wikipedia.org

Η Ειρήνη καλωσορίζει τον Μάη!