Η Ρουνική Λίθος (runestone) είναι ένα πρόγραμμα για διδασκαλία γλωσσών προγραμματισμού. Ανάμεσα σε αυτές που υποστηρίζει είναι και η Python, που μας ενδιαφέρει γιατί θα είναι η κύρια γλώσσα προγραμματιμσού στα Λύκεια, Γενικά και Επαγγελματικά, για τα επόμενα χρόνια.
Το κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι μας επιτρέπει να εισάγουμε ασκήσεις και προγράμματα μέσα σε μια σελίδα και να εκτελούνται από το φυλλομετρητή χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει η γλώσσα εγκατεστημένη στον υπολογιστή του χρήστη ή στον εξυπηρετητή που βρίσκεται η σελίδα, βλέπε σχολικό δίκτυο.

Εγκατάσταση

Για να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας το Runestone πρέπει να έχουμε εγκατεστημένη την Python και το πρόγραμμα pip. Την Python την κατεβάζουμε από εδώ,
https://www.python.org/
και το pip από εδώ,
https://pip.pypa.io/en/stable/installing/

Κατεβάζουμε το αρχείο get-pip.py και το τρέχουμε με
python get-pip.py

Μετά από γραμμή εντολών δίνουμε
pip install runestone

Η εγκατάσταση παίρνει πολύ λίγο.

Πρώτη Εργασία
Δείτε το βιντεάκι για το πως δημιουργούμε ένα έργο στο runestone.

Από εκεί και μετά η πρώτη μας ίσως δουλειά είναι να ανοίξουμε το αρχείο conf.py και να αλλάξουμε κάποιες από τις ρυθμίσεις, όπως το όνομα μας στο copyright και τον τίτλο του έργου μας στο html_title και html_short_title. Αν αλλάζοντάς τα, το runestone γκρινιάξει και δε κτίζει το έργο μας (δεν κάνει build το project στα ελληνικά :)) βάλτε μπροστά από τις συμβολοσειρές το u, πχ αντί

copyright = ‘2016 Ζαχαρίας’

γράψτε

copyright = u’2016 Ζαχαρίας’

Δημιουργία περιεχομένου

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να δούμε τις δυνατότητες της εφαρμογής είναι να ανοίξουμε με ένα φυλλομετρητή τις σελίδες που δημιουργούνται εξ ορισμού, με ένα διορθωτή κειμένου να αλλάζουμε τα αρχεία index.rst και overview.rst, και κτίζοντας κάθε φορά το έργο να βλέπουμε τις διαφορές. Περισσότερα σε επόμενο άρθρο.

Η εφαρμογή δημιουργεί στατικές σελίδες html, τις οποίες, όπως είπαμε παραπάνω, μπορούμε να τις ανεβάσουμε στο σχολικό δίκτυο. Ανεβάζουμε, χρησιμοποιώντας κάποιο πελάτη ftp, τα περιεχόμενα του φακέλου build, ή του φακέλου μέσα σε αυτόν.

Για ό,ποιον θέλει να δει τι παράγει η εφαρμογή μπορεί να πάρει μια ιδέα από εδώ:

http://users.sch.gr/zsdregas/PythonInGreek/

Στη σελίδα http://docs.moodle.org/22/en/GIFT_format μπορείτε να βρείτε μια αναλυτική εισαγωγή στις μορφές ερωτήσεων της μορφής GIFT. Στην ίδια σελίδα θα βρείτε και ένα αρχείο pdf για κατέβασμα στα αγγλικά.

Το άρθρο αυτό είναι μια απόδοση του αρχείου αυτού στα ελληνικά. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα

Με ευκαιρία τη συμμετοχή μου στο σεμινάριο Moodle από απόσταση, ασχολήθηκα λίγο με το συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης μάθησης, το Moodle δηλαδή.

Μια από τις δυνατότητές του, που μου άρεσαν περισσότερο, είναι  η εισαγωγή ερωτήσεων. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα

Με λένε Ζαχαρία Σδρέγα.

Είμαι καθηγητής πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑΛ Καλύμνου από το 2000.

Είναι το μοναδικό σχολείο που δουλέψει. Έχω περάσει αρκετά επίσημα στάδια, από τα μπορεί να περάσει ένας καθηγητής πληροφορικής: Αναπληρωτής, μόνιμος, υπεύθυνος εργαστηρίου πληροφορικής. Φυσικά, έχω περάσει κι από αρκετά ανεπίσημα, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι.

Τα μαθήματα που παίρνω συνήθως είναι τα Δίκτυα ΙΙ, Προγραμματιστικά Εργαλεία στο Διαδίκτυο και Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ κι ό,τι άλλο προκύψει κάθε χρόνο.

Τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι όλο και περισσότερο με τη διαχείριση του εξυπηρετητή του σχολείου. Αυτή η ασχολία είναι και ο κυριότερος λόγος που ενεργοποίησα και το παρόν ιστολόγιο.

Τα λέμε, ελπίζω, σύντομα.

Από τις υπηρεσίες που δουλεύουν καλά.