Βάζουμε χρώμα στη ζωή των προσφύγων

Κυριακή 8/11 και 15/11/2015, ώρες 9.30-11.00, χώρος: η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, αφορμή: το επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς και η αντίστοιχη θεματική ενότητα της Λογοτεχνίας της β’ γυμνασίου «Η ετερότητα στη Λογοτεχνία».

Τριάντα επτά μαθητές της β’ τάξης του σχολείου μας, από όλα τα τμήματα, παραβρέθηκαν εθελοντικά και πήραν μέρος στο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Αν έφευγα κι εγώ», που διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με πέντε τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Αλεξάνδρα, η Έλλη, η Λήδα, η Μαλαματένια, η Μυρτώ, εκκολαπτόμενες ζωγράφοι, σχεδίασαν μία βιωματική δράση σχετικά με το επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς και την εφάρμοσαν με μεγάλο ενθουσιασμό ως εμψυχώτριες.

Η δράση ξεκίνησε με την παρουσίαση ιστοριών προσφύγων σε βίντεο. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, μελέτησαν σχετικά εκθέματα (πίνακες, χαρακτικά, φωτογραφίες) και με έμπνευση από το εικαστικό υλικό και με την κατάλληλη καθοδήγηση προσπάθησαν να μπουν στη θέση ενός πρόσφυγα και να ζωντανέψουν την ιστορία του. Έπειτα, βλέποντας σύγχρονες εικόνες της προσφυγιάς διάβασαν γράμματα από προσφυγόπουλα και προσπάθησαν να σκεφτούν λύσεις για τα προβλήματα της άμεσης καθημερινότητάς τους. Στο τέλος, στο εικαστικό εργαστήρι, τους διανεμήθηκαν ασπρόμαυρες εικόνες από την περιπέτεια των προσφύγων στη χώρα μας και κλήθηκαν να δώσουν με χρώματα παστέλ νόημα στις ζωές τους.

Ένα δείγμα της δημιουργικής φαντασίας των μαθητών μας ακολουθεί:

[slideboom id=1346868&w=425&h=370]

 Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ελένη Ζήκου, Παναγιώτα Παππά, Μαρία Πετρίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *