Φεβ 21 2015

ετοιμάζουμε σχολικούς κήπους – φτιάχνουμε “σπορεία”

Στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου Π.Ε. “σχολικοί κήποι και τοπικά προϊόντα” οργανώθηκε περιβαλλοντική δράση – εκδήλωση από τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Ε. Χαλκιδικής κ. Αρ. Κωνσταντινίδη και το ΕΕΕΕΚ Ποτίδαιας, σε συνεργασία με το εκπρόσωπο του ΠΕΛΙΤΙ κ. Δημ. Κουφάκη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 14.00, τόσο για τα μέλη του Τοπικού Δικτύου όσο και για τους καθηγητές που ενδιαφέρονται για το θέμα. 

       Tο Τοπικό Θεμ. Δίκτυο Π.Ε. “σχολικοί κήποι και τοπικά προϊόντα” συνεργάζεται με την κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ, στηρίζοντας τη διατήρηση σπόρων και την καλλιέργεια παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών φυτών. Φτιάχνει (παραδειγματικά) σπορείο με παραδοσιακούς σπόρους στο σχολικό θερμοκήπιο του ΕΕΕΕΚ Ποτίδαιας, με σκοπό στη συνέχεια (μετά την ανάπτυξη των φυτών) να γίνει μοίρασμα των φυτών σε μαθητές -σχολεία του τοπικού δικτύου. Παράλληλα γίνεται η κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, με την προώθηση της αυτάρκειας, της οικολογικής καλλιέργειας, της υγιεινής διατροφής και γενικότερα του υγιεινού τρόπου ζωής.

           
Σημειώνεται πως έχουν προηγηθεί άλλες δύο παρόμοιες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δημιουργίας σπορείου για τους μαθητές του Γυμνασίου Παλιουρίου και του ΕΕΕΕΚ Ποτίδαιας, ενώ θα ακολουθήσουν και δράσεις ανάπτυξης σχολικού κήπου (κυρίως με αρωματικά φυτά και βότανα) σε διάφορα σχολεία της περιοχής.

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Φεβ 01 2015

λογοτεχνική βραδιά στις 7/2/2015 -παρουσίαση του λογοτ. έργου εκπαιδευτικών της Χαλκιδικής

Ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Χαλκιδικής κ. Μιχ. Γεωργιάδης και ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Χαλκιδικής κ. Αρ. Κωνσταντινίδης διοργάνωσαν λογοτεχνική βραδιά IMG_3810για την παρουσίαση του λογοτεχνικού -συγγραφικού έργου εκπαιδευτικών της Χαλκιδικής. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία και η επαφή με το έργο τους και την παρουσία τους στο λογοτεχνικό χώρο.

Οι εκπαιδευτικοί που παρουσίασαν το έργο τους είναι οι :

Βλάχου Χρυσάνθη – ΠΕ02 (ΓΕΛ Ν. Μουδανιών)

Βογιατζής Ιωάννης – ΠΕ01 (Γυμνάσιο –ΛΤ Σημάντρων)

Ντικμπασάνης Χρήστος – ΠΕ01 (ΓΕΛ Κασσάνδρας)

Σερέφας Αθανάσιος – ΠΕ02 (Γυμνάσιο –ΛΤ Γαλάτιστας)

Η εκδήλωIMG_3816ση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19.00 στη   Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «ο Αριστοτέλης», που βρίσκεται στην οδό Μαντώς Μαυρογένους 23 – γωνία Υψηλάντου (μεταξύ πάρκου Ν. Ελβετίας και αερογέφυρας Βούλγαρη).

IMG_3817IMG_3797

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Ιαν 21 2015

ημερίδα – επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών για τις σχολικές δραστηριότητες

Η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων σας προσκαλούν στην ημερίδα – επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με τίτλο «Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων – θεωρία και πράξη», που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Σχολικού Συμβούλου ΠΕ02 κ. Γεωργιάδη και της Δ/ντριας του 2ου Γυμνασίου  Ν. Μουδανιών την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 14.00-17.00  στα Νέα Μουδανιά, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Ν. Μουδανιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 22-1-2015

 13.45 – 14.00    Προσέλευση – Εγγραφές

14.00 – 14.10    Χαιρετισμοί επισήμων – συνεργ. φορέων

14.10 – 14.25    Εισήγηση του υπευθύνου ΣΔ κ. Κωνσταντινίδη Αριστ. με θέμα «Υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων – Τοπικά Θεματικά Δίκτυα»

14.25 – 14.35    Παρουσίαση του ΚΠΕ Αρναίας

14.35 – 14.40    Παρουσίαση της ΠΝΟΗΣ

14.40 – 14.45    Παρουσίαση του Πανελ. Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

14.45 – 14.55    Εισήγηση του Σχολ. Συμβ. Φιλολόγων κ. Γεωργιάδη Μιχ. με θέμα «η μέθοδος Project στις Σχολικές Δραστηριότητες»

14.55 – 15.10    Παρουσίαση (συνοπτ.) Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Προγ/τος

15.10 – 15.15    Διάλειμμα

15.15 – 17.00    Αίθουσα Α. Ιδρυτική συνάντηση της ΣΕ και μελών του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «σχολικοί κήποι και τοπικά προιόντα». Γνωριμία –στόχοι –δράσεις.

15.15 – 17.00    Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και Βιβλιοθήκη. Παράλληλα βιωματικά εργαστήρια με θεατρικές τεχνικές (ως εργαλείο για τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων). Εμψυχωτές η κ. Τσολάκη Ντίνα και ο κ. Βογιατζής Ι.

 

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Ιαν 14 2015

ίδρυση νέου Τοπικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε.

τίτλος ΤΘΔ: “σχολικοί κήποι και τοπικά προιόντα”

ΣΚΟΠΟΣ – ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Δίκτυο υλοποιείται στα πλαίσια εκπόνησης προαιρετικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής.   Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής ιδρύει το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Σχολικοί Κήποι και Τοπικά Προϊόντα» για το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015, στο πλαίσιο της διαρκούς υποστήριξης των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, αναλαμβάνοντας τη στήριξη του έργου των σχολικών ομάδων που θα ενταχθούν στο Δίκτυο με εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό και επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς και την παρουσίαση του έργου αυτού.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Η Χαλκιδική, μια περιοχή με μακραίωνο πολιτισμό και ιστορία, αλλά και πανέμορφη φύση, διαθέτει εκτός του τουρισμού μια πολύ σημαντική παρουσία στον πρωτογενή τομέα. Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων ποιότητας, όπως ελιές, λάδι, κρασί, μέλι, φρούτα και κηπευτικά, βότανα και αρωματικά φυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προστασία του περιβάλλοντος, την ιστορία του τόπου και την οικονομία της περιοχής μας και συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξή της. Αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής, ανήκουν στο χώρο των εμπειριών των μαθητών και προσεγγίζονται στο χώρο της εκπαίδευσης κυρίως μέσα από προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, που είναι ανάγκη να υποστηριχθούν, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως παραδειγματική παραγωγή αυτών των τοπικών προϊόντων υπάρχει και στο Άγιο Όρος (το Περιβόλι της Παναγιάς).

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής κατανοώντας τη σημασία της δημιουργίας σχολικών κήπων, της βιωματικής προστασίας του περιβάλλοντος, της διασύνδεσης με την τοπική επιχειρηματικότητα και την αναγκαιότητα προώθησης και ανάδειξης των προϊόντων της περιοχής μας, ιδρύει το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Σχολικοί Κήποι και Τοπικά Προϊόντα» για αυτούς ακριβώς τους σκοπούς.
Η θεματική του Τοπικού Δικτύου σχετίζεται με την Εκπαίδευση και το Περιβάλλον. Αλλά και ο πολιτισμός, η ιστορία, η αγωγή υγείας, η υγιεινή διατροφή και οι βιωματικές δράσεις είναι έννοιες που βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση – αλληλεξάρτηση. Η δυναμική της ανάπτυξης σχολικών κήπων και καλλιέργειας φυτών, όπως και της ποικίλης ενασχόλησης με τα τοπικά προϊόντα , μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή, τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την αυτοεκτίμηση των μαθητών, συντελεί στην ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, που είναι σε θέση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράση.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο Δίκτυο θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την ενεργητική συμμετοχή τους να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και σεβασμό προς αυτήν, να γνωρίσουν τον τρόπο καλλιέργειας φυτών και παραγωγής γεωργικών προϊόντων, να διαμορφώσουν θετικές στάσεις, δεξιότητες και αξίες, ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να αναλάβουν δράση ως αυριανοί υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες για πρακτικές και επιλογές που σχετίζονται με την ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του τόπου στην προοπτική της βιωσιμότητας. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να ενεργοποιούν τη δημιουργικότητά τους, καθώς το θέμα προσφέρει πολυμορφία καλλιτεχνικής έκφρασης και ποικιλία δράσης.  Μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης, της ομαδικής εργασίας, της συνεργασίας εντός της μαθητικής ομάδας, αλλά και του σχολείου με τοπικούς φορείς, αναμένεται να εμφανίσουν βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορά (σεβασμός για τις απόψεις των άλλων κλπ), ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, αυξημένη αυτοεκτίμηση, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενδιαφέρον και μέριμνα για το τοπικό περιβάλλον, στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξή τους σε καλλιεργημένους και ευαισθητοποιημένους ενήλικες.
Το ΤΔΠΘ θα συντονίζει τη δικτύωση των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των υπόλοιπων εμπλεκομένων ομάδων, με γνώμονα την οργανωμένη διαθεματική – διεπιστημονική, διδακτική και παιδαγωγική προσέγγιση του θέματος.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το συγκεκριμένο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο, στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, στοχεύει στην:

• Γνωριμία των μαθητών με τρόπο βιωματικό με την οικολογική γεωργία, τις βιολογικές καλλιέργειες, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και το φυσικό περιβάλλον.

• Προώθηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών φυσικών προϊόντων για μια υγιεινή διατροφή, αλλά και για την προοπτική μιας αειφόρου ανάπτυξης του τόπου.

• Ανάπτυξη στους μαθητές ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (κοινωνικότητα, ομαδική εργασία, συνεργατική συμπεριφορά, επιχειρηματικότητα).

• Δημιουργία πολιτιστικής και περιβαλλοντικής συνείδησης στους σημερινούς μαθητές – αυριανούς πολίτες. Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των μαθητών και εξέλιξή τους σε καλλιεργημένους, ευαίσθητους, υπεύθυνους και ενεργούς ενήλικες.

• Συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμπλεκόμενων περιβαλλοντικών ομάδων – φορέων, ΚΠΕ. Πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων σε περιβαλλοντικά θέματα.

• Διατήρηση σπόρων και ντόπιων ποικιλιών. Εκδήλωση ενδιαφέροντος και σεβασμού προς την περιβαλλοντική κληρονομιά του τόπου  και κατανόηση της σημασίας διατήρησης και αξιοποίησής της.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ:
Βιωματική προσέγγιση
Διεπιστημονικότητα – διαθεματικότητα
Ομαδική εργασία
Άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία
Ολιστικότητα – συνολική θεώρηση της έννοιας περιβάλλον                                                                                                             Ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ :
• Σχολικοί Κήποι (δημιουργία –συντήρηση – ανάπτυξη).
• Το Πράσινο στη σχολική αυλή και τη γειτονιά.                                                                                                                                                                                • Καλλιέργεια και παραγωγή τοπικών προϊόντων (ελιές- λάδι, μέλι, κρασί, φρούτα και λαχανικά, βότανα και αρωματικά φυτά).                                                                                                                                                                                                                                                                       • Οικολογικές και Βιολογικές Καλλιέργειες.                                                                                                                                                                                            • Οικολογικός, Οινολογικός και Γαστρονομικός τουρισμός.                                                                                                                                                         • Το περιβόλι της Παναγίας (Άγιο Όρος) και η καλλιέργεια – παραγωγή τοπικών προϊόντων.                                                                                     • Διατήρηση σπόρων και ντόπιων ποικιλιών. Βιοποικιλότητα της περιοχής μας.                                                                                                              • Η σχέση του σχολικού κήπου και της καλλιέργειας φυτών με τις Τέχνες (ζωγραφική -εικαστικά, μουσική, φωτογραφία, κινηματογράφος, αρχιτεκτονική).                                                                                                                                                                                                             • Διαμόρφωση θετικών στάσεων, δεξιοτήτων και αξιών για να αναγνωρίσουν οι μαθητές – αυριανοί πολίτες την καλλιέργεια φυτών και προστασία του περιβάλλοντος  και ως πολιτιστικό αγαθό και να συμβάλουν στην κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισής του.
• Εφαρμογή στρατηγικής ανάπτυξης των σχολικών κήπων σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς (γονείς, εκπαιδευτικοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες, ΚΠΕ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύλλογοι).

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από τα εξής τακτικά μέλη :

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα / Αρμοδιότητα
1. Κωνσταντινίδης Αριστείδης, ΠΕ12.01, Υπεύθυνος Σ.Δ. Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής, Πρόεδρος
2. Δημητριάδης Ξενοφών, ΠΕ14.04, Δ/ντής ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών, Αντιπρόεδρος
3. Βαρβάρη Αννούλα, ΠΕ06, Δ/ντρια 2ου Γυμν. Ν. Μουδανιών, Μέλος
4. Σαββίδης Οδυσσέας, Δάσκαλος, μέλος της Παιδαγ. Ομάδας του ΚΠΕ Αρναίας, Μέλος
5. Ματάμης Γεώργιος, ΠΕ01, εκπαιδευτικός Γυμν.-ΛΤ Πευκοχωρίου, Μέλος

Αναπληρωματικά μέλη της Συντονιστικής επιτροπής :                                                                                                                                                           1. Ιωαννίδης Παναγιώτης, ΠΕ11, Δ/ντής Γυμν. Ορμύλιας                                                                                                                                                          2. Γκιλής Γεώργιος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής                                                                                                                                                 3. Κουφάκης Δημήτριος, εκπρόσωπος της οργάνωσης ΠΕΛΙΤΙ Βασιλικών                                                                                                                         4. Αραμπατζής Δημήτριος, Δάσκαλος, μέλος της Παιδαγ. Ομάδας του ΚΠΕ Αρναίας                                                                                                   5. Ροδακοπούλου Μαγδαληνή, ΠΕ18.14, εκπαιδευτικός ΕΕΕΕΚ Ν. Ποτίδαιας

Η Συντονιστική Επιτροπή:

  • θα συντονίζει τις μαθητικές ομάδες (και τα σχολεία) που συμμετέχουν στο δίκτυο
  • θα αναπτύσσει συνεργασίες με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς
  • θα υποστηρίζει το έργο των εκπαιδευτικών
  • θα επιμορφώνει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα του δικτύου
  • θα διαχειρίζεται τυχόν προβλήματα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Για να ενταχθεί μια σχολική μονάδα της ΔΕ Χαλκιδικής στο ΤΔΠΕ θα πρέπει να υλοποιεί σχολικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα που να εντάσσεται στην ευρύτερη θεματολογία του. Δυνατότητα ένταξης έχουν και οι σχολικές μονάδες που υλοποιούν πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων και επιθυμούν να αναπτύξουν δράσεις στα πλαίσια του εν λόγω Δικτύου και την ευρύτερη θεματολογία του, ανεξαρτήτως αν το πρόγραμμα που εκπονούν φέτος είναι στην ίδια θεματική. Το συντονισμό των δράσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας  (αν δεν υλοποιείται φέτος σχετικό πρόγραμμα) αναλαμβάνει εκπαιδευτικός/οί του σχολείου, που ορίζονται με πράξη του συλλόγου διδασκόντων.
Στην ίδρυση του ΤΔΠΕ συμμετέχουν 8 σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Χαλκιδικής:                                                                                                              1. ΕΕΕΕΚ Ν. Ποτίδαιας,  2. 2ο Γυμνάσιο Ν. Μουδανιών,  3. Γυμνάσιο –ΛΤ Πευκοχωρίου,  4. Γυμνάσιο Κασσάνδρας,                                    5. «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ» ΓΕΛ Ιερισσού,  6. Γυμνάσιο Ν. Τρίγλιας,  7. Γυμνάσιο Ν. Καλλικράτειας,  8. Γυμνάσιο Παλιουρίου

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ    

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο εν λόγω δίκτυο συνεργαζόμενοι Φορείς θα είναι εκπρόσωποι Δήμων (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, κ.ά.), το ΚΠΕ Αρναίας, το ΠΕΛΙΤΙ Βασιλικών, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, διάφορα ΚΠΕ που υλοποιούν σχετικά προγράμματα, η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, ειδικοί επιστήμονες (γεωπόνοι) και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του Δικτύου υπάρχει δυνατότητα μεταβολής των συνεργασιών, επέκτασης τους ή και δημιουργίας νέων.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η υποστήριξη των σχολείων και των εκπαιδευτικών του δικτύου θα πραγματοποιείται  με ημερίδες, σεμινάρια, συναντήσεις εργασίας, βιωματικά εργαστήρια και επιμορφωτικές επισκέψεις σε χώρους (πχ. θερμοκήπια), που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του Δικτύου, καθώς και άλλες καινοτόμες δραστηριότητες, ώστε να ενισχυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δουλειά των σχολικών ομάδων του δικτύου.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η διάρκεια λειτουργίας του ΤΔΠΕ θα είναι σε αυτή τη φάση μονοετής, οι σχολικές μονάδες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015.
Οι διευθυντές/τριες των Σχολείων (και των ιδρυτικών μελών) παρακαλούνται να αποστείλουν την συνημμένη αίτηση συμπληρωμένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση akonstand@yahoo.gr  μέχρι 22 -01-2015.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Αριστ. Κωνσταντινίδη στο τηλέφωνο 2371021497.

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 13 2014

πεζοπορία στην Κασσάνδρα

Μήνας εξορμήσεων στη φύση ο Μάιος! Πεζοπορίες, υπαίθρια ζωή και διαβίωση, εκδρομές…

Την Κυριακή 11 Μαίου 2014 (ώρα έναρξης 11.00) πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον της Κασσάνδρας – περιοχή Πολυχρόνου προς τη θέση Μαυρόμπαρα.
Τόπος συνάντησης : Πολύχρονο (στο σηματοδότη στην κεντρική επαρχιακή οδό).
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη.
Την πρωτοβουλία της οργάνωσης ανέλαβαν η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου – ΛΤ Πευκοχωρίου (με τον κ. Γ. Ματάμη) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυχρόνου.
Στόχος ήταν η γνωριμία με τη φύση και την τοπική χλωρίδα, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση (8 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά), η δημιουργία-σηματοδότηση-ενοποίηση πεζοπορικών διαδρομών, καθώς και η προβολή – προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή. Πρόκειται για πιλοτική κοινή δράση εκπαιδευτικής κοινότητας, τοπικής κοινωνίας και επισκεπτών της περιοχής με περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα.

Κλήθηκαν να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ειδικά αυτοί που υπηρετούν στην περιοχή, ώστε να γνωρίσουν ένα «περιβαλλοντικό μονοπάτι» και να προχωρήσουν συντονισμένα στο μέλλον τέτοιες δράσεις με μαθητικές ομάδες (περιβαλλοντικής εκπαίδευσης).

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 12 2014

εισαγωγικό εργαστήρι φυσικής δόμησης

Εισαγωγικό εργαστήρι φυσικής δόμησης από 12 μέχρι και 15 Ιουνίου PDF Εκτύπωση E-mail

 

17oAΣτον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Ιουνίου εργαστήριο για τη φυσική δόμηση. Θα χτίσουμε ένα σπιτάκι για τα παιδιά του σχολείου της φύσης με cob, γαιόσακους, πλιθιά, τσατμά και ασβέστη με κουρέλια και θα σοβατίσουμε με χώμα, ασβέστη και τάντελακτ.
 

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων: Στόχος είναι να υπάρχει καθημερινά μια οκτάωρη (+) ενασχόληση με ενδιάμεση διακοπή για ελαφρύ γεύμα και ξεκούραση.

 Θεματολογία θεωρίας:

-Επιλογή των κατάλληλων υλικών για χτίσιμο.
-Θεωρία του πηλού.
-Θεμελίωση.
-Tοιχοποιίες από φυσικά υλικά.
-Στέγες
-Επιχρίσματα.
-Πατώματα
-Φυσικές βαφές.
-Ενεργειακός σχεδιασμός.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων: Στόχος είναι να υπάρχει καθημερινά μια οκτάωρη (+) ενασχόληση με ενδιάμεση διακοπή για ελαφρύ γεύμα και θεωρία.

Τόπος:
Το σχολείο της φύσης στη Θεσσαλονίκη.

Χρόνος: Aπό Πέμπτη 12 μέχρι και Κυριακή 15 Ιουνίου, με συγκέντρωση και ενημέρωση των συμμετεχόντων το απόγευμα της Πέμπτης.

Διαμονή: Με σκηνές στο χώρο του σχολείου.

Διατροφή: Χορτοφαγική  με βιολογικά προϊόντα.

Κόστος συμμετοχής: 75€ ανά άτομο, ποσό που συμπεριλαμβάνει και την διατροφή (πρωϊνό, γεύμα, δείπνο).

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Στείλτε μέηλ στο pparask802@gmail.com με την ένδειξη “συμμετοχή στο εργαστήριο φυσικής δόμησης” στο οποίο να αναγράφεται το όνομά σας, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και το από που θα έρθετε. Εναλλακτικά τηλεφωνήστε στο 6974065695 (Παναγιώτης Παρασκευόπουλος).

 


11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 12 2014

Συμμετοχή στο Σεμινάριο “Παραδοσιακοί οικισμοί : Πολιτισμός – Περιβάλλον – Οικονομία – Κοινωνία”

Η Χαλκιδική  έδωσε το παρόν στο Σεμινάριο του ΕΘΔ “παραδοσιακοί οικισμοί και φύση” στις 11-13/4/2014 στα Πράμαντα, που οργάνωσε το ΚΠΕ Κόνιτσας-Πραμάντων. Συμμετείχε ο συντάκτης του ιστότοπου αυτού Κωνσταντινίδης Αρ. ως εκπαιδευτικός -μέλος του δικτύου και ως εισηγητής στο σεμινάριο. Θέμα εισήγησης ήταν “η επανάχρηση κτιρίων και ανακύκλωση δομικών υλικών στους παραδοσιακούς οικισμούς”. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ο μοναδικός συμμετέχων από την Κεντρική και Ανατολ. Μακεδονία και Θράκη.

 

Τόσο το περιεχόμενο του σεμιναρίου όσο (κυρίως) το φυσικό και ανθρωπογενές (οικιστικό) περιβάλλον της περιοχής των Τζουμέρκων ήταν μοναδικά και αξεπέραστα. Μια πραγματικά πανέμορφη και άγνωστη Ελλάδα, που αξίζει να γνωρίσει κανείς!

 

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μάι 07 2014

οι νέοι καλλιεργούν για τα δικαιώματά τους

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ομάδα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” με χαρά σας προσκαλεί στη θεματική εβδομάδα δράσης με τίτλο “Οι νέοι καλλιεργούν για τα δικαιώματά τους” που διοργανώνει σε συνεργασία με τη “Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014” από τις 26 Μαϊου έως την 1η Ιουνίου 2014.

Στην πρώτη φάση της δράσης, νέοι και νέες 18-35 ετών συμμετέχουν σε κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων συνολικής διάρκειας 20 ωρών (4 ώρες/εργαστήριο) με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Οι επιμέρους θεματικές ενότητες των εργαστηρίων είναι οι εξής:

  • περιβάλλον και δικαίωμα στη ζωή
  • δικαίωμα σε τροφή και νερό
  • φτώχεια και περιβάλλον
  • ανάληψη δράσης για την κοινωνία και το περιβάλλον


Μέσα από τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες στην εβδομάδα δράσης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για την ανθρώπινη ζωή και να κινητοποιηθούν για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε θέματα κοινωνικής οικολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τις δύο επόμενες μέρες, νέοι κάτοικοι της πόλης αλλά και όσοι άλλοι επιθυμούν,  συμμετέχουν σε διήμερο κηπουρικής όπου καλλιεργούν ανοιχτό, δημόσιο χώρο με στόχο τη δημιουργία δωρεάν δημόσιας τράπεζας σπόρων. Το διήμερο αυτό αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων της πόλης οι οποίοι παρακινούνται να αναλάβουν συλλογική δράση για τη βελτίωση του κοινού τους περιβάλλοντος. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τρόπους σποράς και καλλιέργειας οπωροκηπευτικών και μυρωδικών.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα εργαστήρια της δράσης μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ www.antigone.gr και να τη στείλετε σε μία από τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
athanasia.telliou@antigone.gr
domenico@antigone.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 2310.285.688 καθημερινά 10.00-18.00.

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μαρ 26 2014

Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

από τον Brett Bailey 

Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ασυγκράτητο πνεύμα της παράστασης.
Κάτω από δέντρα σε μικρά χωριά, πάνω σε σκηνές υψηλής τεχνολογίας στις μητροπόλεις του κόσμου, σε σχολικές αίθουσες, σε γήπεδα και σε ναούς· σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, σε εμπορικά κέντρα, σε κοινοτικά κέντρα και υπόγεια στο κέντρο της πόλης, οι άνθρωποι μαζεύονται για να κοινωνήσουν στους εφήμερους θεατρικούς κόσμους που εμείς δημιουργούμε προκειμένου να εκφράσουμε την ανθρώπινη πολυπλοκότητα, την διαφορετικότητα και την ευαισθησία μας με σάρκα, ανάσα και φωνή.
Μαζευόμαστε για να κλάψουμε και να θυμηθούμε, για να γελάσουμε και να σκεφτούμε. Για να μάθουμε, να επιβεβαιώσουμε και να φανταστούμε. Για να θαυμάσουμε τις τεχνικές επιδεξιότητες και για να ενσαρκώσουμε θεούς. Για να κοπεί σε όλους μας η ανάσα με  την ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε την ομορφιά, τη συμπόνια και τα τερατουργήματα. Ερχόμαστε για να ενεργοποιηθούμε και για να πάρουμε δύναμη. Για να δοξάσουμε τον πλούτο των διαφορετικών πολιτισμών μας και να διαλύσουμε τα όρια που μας χωρίζουν.
Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ασυγκράτητο πνεύμα της παράστασης. Γέννημα της κοινότητας, φορά τις μάσκες και τα κοστούμια των διαφορετικών παραδόσεων μας. Χρησιμοποιεί τις γλώσσες, τους ρυθμούς και τις χειρονομίες μας, και καταργεί τον χώρο ανάμεσα μας.
Και εμείς, οι καλλιτέχνες που εργαζόμαστε με αυτό το αρχέγονο πνεύμα, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να το διοχετεύσουμε μέσω της καρδιάς μας, των ιδεών μας και του σώματός μας ώστε να αποκαλύψουμε την πραγματικότητά μας σε όλο της το γήινο μέγεθος και το λαμπερό μυστήριό της.
Αλλά σε αυτή την εποχή εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν, υποφέρουν κάτω από τυραννικά καθεστώτα και έναν αρπακτικό καπιταλισμό, και προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τις κακουχίες. Σε αυτή την εποχή  που ζούμε η ιδιωτικότητά μας παραβιάζεται από μυστικές υπηρεσίες και οι λέξεις λογοκρίνονται από παρεμβατικές κυβερνήσεις. Σε αυτή την εποχή τα δάση εξολοθρεύονται,  είδη του ζωϊκού βασιλείου εξολοθρεύονται και οι ωκεανοί δηλητηριάζονται. Μια τέτοια εποχή τι αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε;
Σε αυτό τον κόσμο της άνισα κατανεμημένης εξουσίας, σε έναν κόσμο όπου διάφοροι ηγεμονικοί κανόνες προσπαθούν να μας πείσουν πως ένα έθνος, μια φυλή, ένα γένος, μια σεξουαλική προτίμηση, μια θρησκεία, μια ιδεολογία ή ένα πολιτισμικό πλαίσιο είναι ανώτερο από όλα τα άλλα, μπορούμε πράγματι δικαιολογημένα να επιμείνουμε ότι οι τέχνες πρέπει να αποδεσμευτούν από κοινωνικές ατζέντες;
Μήπως εμείς οι καλλιτέχνες της αρένας και της σκηνής προσαρμοζόμαστε στις στείρες απαιτήσεις της αγοράς; Ή μήπως αρπάζουμε τη δύναμη που έχουμε για να καθαρίσουμε το τοπίο στην καρδιά και στο μυαλό της κοινωνίας προκειμένου να μαζέψουμε τους ανθρώπους γύρω μας, να εμπνεύσουμε, να μαγέψουμε και να πληροφορήσουμε, και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ελπίδας και ανοιχτόκαρδης συνεργασίας;

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Μαρ 10 2014

Nέα Eποχή στα Ευρωπαικά Προγράμματα : Erasmus+

Όλα τα ευρωπαικά προγράμματα κινητικότητας έχουν μπει κάτω από την ομπρέλα του νέου Erasmus+ για την περίοδο 2014-2020. Αξίζει να μάθουμε για αυτό και να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας! Τα οφέλη από κάτι τέτοιο είναι πολλά… Ας βιαστούμε λοιπόν, μια και τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή των αιτήσεων των σχεδίων μας στενεύουν (για φέτος). Σημειώνεται πως μεταξύ των άλλων αλλαγών, οι αιτήσεις δεν γίνονται πλέον ατομικά, αλλά από το φορέα που βρισκόμαστε (σχολείο).

11 απαντήσεις μέχρι τώρα

Επόμενα »