Τοπική Ιστορία: Ψηφιοποιημένο Υλικό Τοπικής Ιστορίας για τη Θράκη

Ψηφιοποιημένο Υλικό Τοπικής Ιστορίας για τη Θράκη

Συλλογικός τόμος «Όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης» (Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας-Θράκης):
http://amaked-thrak.pde.sch.gr/topikiistoria/

Από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
Το περιοδικό «Θρακικά»: https://www.he.duth.gr/node/10123
Το περιοδικό «Αρχείον του Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού»: https://www.he.duth.gr/el/page/ta-periodika-thrakika-arheion-thrakikoy-laografikoy-glossikoy-thisayroy
Από την «Ανέμη» (Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης):
Πλούσια βιβλιογραφία για τη Θράκη (στην «αναζήτηση» λήμματος πληκτρολογείτε «Θράκη»)
«Λεύκωμα Θράκης-Μακεδονίας»
Δομή και λειτουργία του ελληνικού σχολείου στην Ανατολική Θράκη κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1352-1922): το ιδεολογικό υπόβαθρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (διδακτορική διατριβή της Κλεονίκης Δρούγκα): https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/19289
Οι εβραϊκές κοινότητες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (διδακτορική διατριβή του Βασίλη Ριτζαλέου):https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/20726
Περίκεντροι Bυζαντινοί ναοί στη Μακεδονία και τη Θράκη (μεταπτυχιακή εργασία της Δήμητρας Σικαλίδου): http://ikee.lib.auth.gr/record/307509/?ln=el
Από τη Θράκη στη Μακεδονία: η αναβίωση του εμπορικού δικτύου της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα από τα μνημεία της Βόρειας Ελλάδας (μεταπτυχιακή εργασία της Αναστασίας Δόλογλου): http://ikee.lib.auth.gr/record/269770/?ln=el
Η Θράκη στην αρθρογραφία και τη διηγηματογραφία της Νέας Εστίας
Δημοτικά τραγούδια της Θράκης (πτυχιακή εργασία της Ευσεβίας Καμπάνταη):https://www.openarchives.gr/aggregator-openarchives/edm/sophia/000060-123456789_222
Επιγραφές της Θράκης του Αιγαίου: μεταξύ των ποταμών Νέστου και Έβρου (Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), μονογραφία της Μαρίας Γαβριέλλας Παρισάκη: https://www.openarchives.gr/aggregator-openarchives/edm/helios/000024-10442_7458
Η Αλεξανδρούπολη στη λογοτεχνία: βιβλιογραφική ψηφιακή περιήγηση από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στην ενότητα «Λογοτεχνία και πόλεις»: http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/urban/browse.html?urb=10
«Ιστορία της Θράκης μέσα από τις λέξεις», Ζωής Γαβριηλίδου, ομιλία στην επίσημη έναρξη των Ελευθερίων Θράκης 2018 στην Κομοτηνή: https://www.paratiritis-news.gr/article/202368/I-Istoria-tis-Thrakis-mesa-apo-tis-lekseis

Από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τόμος Τοπικής Ιστορίας (εργαλεία, μέθοδοι, βιβλιογραφία, ερευνητικό παράδειγμα): http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/3931/1169.pdf
Από την Ένωση Προφορικής Ιστορίας πλούσιο ανάλογο υλικό μέσω του ιστοτόπου της: http://www.epi.uth.gr/index.php?page=home
Εκπαιδευτικό υλικό για αφόρμηση από το Φωτόδεντρο: http://photodentro.edu.gr/edusoft/r/8531/262?locale=el

Ιστοσελίδα των ΓΑΚ Ροδόπης, αρχεία συλλογές Τοπικής Ιστορίας: http://gak.rod.sch.gr/
Ιστορικός περίπατος στα αρχιτεκτονικά τοπόσημα της Κομοτηνής:https://www.komotini.gr/istoria-politismos/topiki-arhitektoniki .

«Η Βουλγαρική Κατοχή στον Ν.Ροδόπης»: ταινία του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις φιλολόγους Λίλα Μπούζγα και Τάνια Μαργαρίτου.
https://www.youtube.com/watch?v=_N3QYezyHpg
«Οι φωτογραφίες«: ταινία του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με υπεύθυνους τους καθηγητές Νεοκλή Λεμονίδη και Γιάννη Καραγιάννη.
«Η Εβραϊκή Κοινότητα της Κομοτηνής»: εργασία του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής υπό την εποπτεία της φιλολόγου Έφης Καραπούλη.
http://2gym-komot.rod.sch.gr/?p=290

«Η ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό: μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών στις αρχές του 20ού αιώνα«: εργασία του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, που επόπτευσαν οι Ζαμπατέλη Ματίνα-Κρυωνίδης Διαμαντής-Παιδαράκη Κική-Σαλαμανίδου Ειρήνη-Στρούμπας Ιωάννης-Τζάνα Μαίρη:

https://evrites.com/index.php/component/k2/item/14-komotini1920

«Η συνεισφορά της Θράκης στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας»: ψηφιακό βιβλίο- εργασία του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία των φιλολόγων Έφης Καραπούλη και Κωνσταντίνας Θηβαίου: http://2gym-komot.rod.sch.gr/?p=980 .

 

Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και άλλες δράσεις (2012-2022)

Μεταξύ 2012-2022 το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης υλοποίησε τις παρακάτω επιμορφώσεις εκπαιδευτικών:
1) «Η θεατρική αγωγή ως αγωγή λόγου», Κομοτηνή, 11/10/2012, ΔΔΕ Ροδόπης και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. (Επιμορφωτές: Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης, και Ελένη Ουζουνίδου, ηθοποιός).
2) «Η φιλαναγνωσία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: προβλήματα και προβληματισμοί», Κομοτηνή, 10/12/2012, ΔΔΕ Ροδόπης. Πρόγραμμα:
Α. Το βιβλίο
1. Σύντομη εισαγωγή – Κατερίνα Σχοινά (εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης)
2. Η τέχνη της ανάγνωσης –Δημήτρης Βλάχος (Σύμβουλος Φιλολόγων ΔΔΕ Ροδόπης)

Β. Οι βιβλιοθήκες/τα εργαλεία
3. Η φιλαναγνωσία των νέων της Ροδόπης: η λειτουργία της δανειστικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Κομοτηνής- Αργυρώ Σαλπιγγίδου (Δ/ντρια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής)
4. Σχολικές βιβλιοθήκες:2000-2010- Ζωή Γκιούλη (εκπαιδευτικός, πρώην Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης).
5. Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου: πηγές έμπνευσης και πρακτικές προώθησης της φιλαναγνωσίας για παιδιά και εφήβους- Θεοδώρα Αραμπατζή (εκπαιδευτικός, επιμελήτρια Ελληνόγλωσσου Τομέα στη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου)

Γ. Φιλαναγνωστικές προτάσεις
6. Αναγνωστικές εμψυχώσεις εντός και εκτός σχολείου-Ζωή Γαβριηλίδου (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.)
7. Η πρόταση της Δημιουργικής Ανάγνωσης μέσω της Δημιουργικής Γραφής- Σπύρος Κιοσσές (εκπαιδευτικός, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας)
8. Η πρόταση των Λεσχών Ανάγνωσης- Γιώργος Σουλιώτης, Ανδρέας Λύκος (εκπαιδευτικοί, ιδρυτικά στελέχη της λέσχης ανάγνωσης «Θαλής και φίλοι», παράρτημα Κομοτηνής)

Δ. Προσφορά βιβλίων (για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη)

3) «Η σχέση των ΚΠΕ με τα σχολικά προγράμματα», Κομοτηνή, 10/11/2013, περιβαλλοντική ημερίδα του ΚΠΕ Μαρώνειας με θέμα «Παρουσίαση των Προγραμμάτων και Δικτύων του ΚΠΕ Μαρώνειας».

4) «Η έρευνα του λαϊκού πολιτισμού στο σύγχρονο σχολείο», Κομοτηνή, 20/11/2013, ΔΔΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
1) Μανόλης Σέργης (Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ): Από τη μελέτη του «λαού της υπαίθρου» σε αυτήν του «λαού των άστεων»: Ενδεικτικά θέματα Αστικής Λαογραφίας προς πραγμάτευση.
2) Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου (υποψήφια διδάκτωρ ΔΠΘ): Μια προτεινόμενη εφαρμογή της Αστικής Λαογραφίας: Μελέτη του πολιτισμού της διατροφής στους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της πόλης της Ξάνθης (δεκαετία 1990).
3) Νάντια Μαχά (διδάκτωρ ΔΠΘ): Ένδυμα και λαϊκός πολιτισμός
4) Ασπασία Τσώνη (φιλόλογος, εθνολόγος): Από τη γέννηση ως το θάνατο. Ο κύκλος της ζωής, μέσα από τη μακραίωνη παράδοση των μουσουλμάνων της Θράκης: Μια επιτόπια έρευνα που διεξήγαγαν οι μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής.

5) «Ο έφηβος που πενθεί το θάνατο του γονιού και ο ρόλος της σχολικής κοινότητας», 6/2/2013, ΔΔΕ Ροδόπης και Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας». Επιμορφωτές: Γκάρο Εσαγιάν (ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής) και Μαρία Γούλα (ψυχολόγος).

6) «Η συνάντηση της λογοτεχνίας με τις εικαστικές τέχνες», Κομοτηνή, 25/2/2013, ΔΔΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Ομιλητές οι: Χάρης Μιχαλόπουλος, λέκτορας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., Νίκος Μαυρέλος, επίκουρος καθηγητής του ίδιου τμήματος, και Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης. Πρόγραμμα:
1. «Ut pictura poesis: ποίηση και ζωγραφική στην αυγούστεια Ρώμη» (Χάρης Μιχαλόπουλος).
2. «Λογοτεχνία και ζωγραφική: η συνάντηση του Προραφαηλιτισμού με τον Αισθητισμό στο έργο του Ν. Επισκοπόπουλου» (Ν. Μαυρέλος).
3. «Από τον κλαυσίγελο στον σαρκασμό: τα μοτίβα του πιερότου, του αρλεκίνου, του σαλτιμπάγκου και του νευρόσπαστου στη λογοτεχνία και τη ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα» (Ν. Μαυρέλος).
4. «Études-tableaux», μελέτες-πίνακες. Εγγονόπουλος-Ελύτης: τέσσερα έργα-δύο δημιουργοί» (Κ. Χριστοδούλου).

7) «Το burnout, ένα σύνδρομο φυσικής, διανοητικής και συναισθηματικής κόπωσης, στην περίπτωση των εκπαιδευτικών» (βιωματικό σεμινάριο σε ολιγομελείς ομάδες εκπαιδευτικών), 28/11 και 5/12/2013, ΔΔΕ Ροδόπης και Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας». Συντονίστρια η ψυχολόγος του Κέντρου Μαρία Γούλα.

8) «Όψεις της Τοπικής Ιστορίας», Κομοτηνή 18/4/2013, ΔΔΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
1. «Η βυζαντινή Μοσυνόπολη. Από τη Μαξιμιανούπολη στη Μεσήνη (4ος – 14ος αι.)»-Κωνσταντίνα Ευκλείδου (καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Βυζαντινή Ιστορία).
2. «Η περιοχή της Μοσυνούπολης: πρώτος κλήρος του κυρ Δουκός και φέουδο λατίνων»-Παναγιώτα Τζιβάρα (επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας στην Ιστορία του βενετοκρατούμενου ελληνισμού).
3. «Ο ‘Μοσκώβ Σελήμ’ του Γεωργίου Βιζυηνού ως ιστορική πηγή και ως ιστορία»-Γιώργος Παπανδρώνου (καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διδάκτωρ στη Νεότερη Ιστορία).
4. «Οι άγνωστοι γείτονες: τεκμήρια και ίχνη της σεφαραδίτικης εβραϊκής κοινότητας στην Κομοτηνή»-Βασίλης Ριτζαλέος (καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διδάκτωρ στη Νεότερη Ιστορία).

9) «Ποδηλατοδρομίες σε πράσινες πόλεις», Κομοτηνή 07-10-2013, συνεργασία με ΔΠΕ Ροδόπης. Πρόγραμμα:
1. Ποδηλατώντας στην Κομοτηνή (Μιχάλης Ράντος, εκπαιδευτικός)
2. Βιώσιμη κινητικότητα και ποδηλασία (Μαρία Δόσσιου, πολιτ. μηχανικός, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης)
3. Έργα ποδηλατοδρόμων Δήμου Κομοτηνής (Ζωή Κοσμίδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής)
4. Ποδηλάτες της πόλης:
– Ο ποδηλατικός αθλητικός σύλλογος «Θράκας Ιππέας» (δύο μέλη του συλλόγου)
– Η ποδηλατική ομάδα «On Bikes» (Θεανώ Πασχάλη, Άνθιμος Σεβδυνίδης- μέλη της ομάδας)

10) «Παρουσίαση των Προγραμμάτων και Δικτύων του Κ.Π.Ε. Μαρώνειας», Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας, ΔΔΕ και ΔΠΕ Ροδόπης, 10-10-2013. Πρόγραμμα:
Ώρα Τίτλος Εισήγησης
17:00 Προσέλευση-Εγγραφές
17:15-17:25 Ο Ρόλος των Θεματικών Δικτύων
Εισηγήτρια: Δούπα Μαρία Ευθυμία, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ Μαρώνειας
17:25-17:45 Η μέθοδος των Project στην εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων
Εισηγήτρια: Σχοινά Αικατερίνη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ’/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης
17:45-18:00 Παράδειγμα Ερευνητικής Εργασίας με θέμα:
«Το δάσος»
Εισηγητής: Σιγούρος Ιωάννης, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α’/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης
18:00-18:15 Ανθρώπινες παρεμβάσεις στο δάσος της Νυμφαίας
Εισηγήτρια: Παπαδάτου Φιερούλα, Εκπαιδευτικός Δ’/θμιας Εκπ/σης
18:15-18:30 Διάλειμμα-Καφέ
18:30-18:45 Περιβαλλοντικές προσεγγίσεις μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα
Εισηγήτρια: Παπαδοπούλου Ήβη, Εκπαιδευτικός Δ/θμιας Εκπ/σης
18:45-19:00 Το νερό στη ζωή του χωριού μου
Εισηγητής: Στέφανος Μακρυγιάννης, Εκπαιδευτικός Α’/θμιας Εκπ/σης
19:00-19:15 Πρόταση υλοποίησης ερευνητικής εργασίας με θέμα: «Ο χρυσός»
Ουζούνης Αθανάσιος, Εκπαιδευτικός Δ/θμιας Εκπ/σης
19:15-19:30 Αξιολόγηση σεμιναρίου-Απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής

11) Περίπατος Μουσειακής Αγωγής στους χώρους του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, στην πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Παπανικολάου και στο Δημοτικό Μουσείο-Αρχοντικό Σκουτέρη. Ξενάγηση στις 07-12-2013, από τη μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, την αρχαιολόγο Άννα Μουσιώνη και τη φιλόλογο Έλσα Γιαλαντζή.

12) «Δημιουργική γραφή: η τέχνη της γραφής από τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής ενηλίκων ως τη σύγχρονη Ελληνική Εκπαίδευση» (σεμινάριο), Κομοτηνή 19/2/2014, ΔΔΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
1) Ελισάβετ Αρσενίου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.): Δημιουργική γραφή ενηλίκων: στερεότυπα, επιστημολογικά προβλήματα και μετατοπίσεις σημασίας.
2) Χρήστος Χαρτοματσίδης (συγγραφέας): Ο μοναχικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων και τα σαράντα παλικάρια από την Λιβαδειά.
3) Σπύρος Κιοσσές (διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας): Προς μια παιδαγωγική της δημιουργικής γραφής.

13) «Όψεις της Τοπικής Ιστορίας», συνεργασία με Δ.Π.Θ., Κομοτηνή, 7/5/2014. Πρόγραμμα:
1. Η Τοπική Ιστορία στην Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη- Ιωάννης Μπακιρτζής, Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών
2. Προφορική Ιστορία: ένας εξελισσόμενος διεπιστημονικός τομέας έρευνας. Η σχέση της με την τοπική ιστορία και τη μαθητική τάξη-Νεκταρία Δρίνη, Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης
3. Η Τοπική Ιστορία στη διδακτική πράξη: προτάσεις προσέγγισης-Έφη Καραπούλη, Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης
4. Σελίδες της Τοπικής Ιστορίας μέσω της Αστικής Λαογραφίας: το παράδειγμα της κινηματογραφικής ιστορίας της Κομοτηνής-Ελένη Κοκοβίδου, Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης
5. Η Ροδόπη στην ελληνική λογοτεχνία- Γιάννης Στρούμπας και Κική Παιδαράκη, Εκπαιδευτικοί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης

14) «Πολυγλωσσία και πολυπολιτισμικότητα στο σύγχρονο σχολείο», Κομοτηνή, 25/9/2014, ΔΔΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
1. «Οι βάσεις για την εκμάθηση ξένων γλωσσών»-Ελευθερία Σγουρού, πρώην Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής
2. «Γλωσσική πολιτική και γλωσσική παιδεία στην Ελλάδα/Πώς ο γλωσσικός πλουραλισμός παραμένει στοχοθετική πρακτική»–Μαρία Δημάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (πεδίο ειδίκευσης: Διδακτική Γλώσσας και Λογοτεχνίας)
3. «Ανάπτυξη διαπολιτισμικής επικοινωνιακής ικανότητας μέσω της εκμάθησης ξένων γλωσσών»-Νέλλη Ζαφειριάδου, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής

15) «Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και εξοικείωση με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα», 23/10/2014, συνεργασία με την ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την μουσειολόγο Ν. Δαλακούρα.

16)«Αναλύοντας τον έφηβο» (δύο 12ωρα βιωματικά σεμινάρια), Κομοτηνή, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2014, ΔΔΕ Ροδόπης και Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας», με την ψυχολόγο του Κέντρου Μαρία Γούλα.

17) Σεμινάριο Θεατρικής Αγωγής, 15 Δεκεμβρίου 2014-8 Φεβρουαρίου 2015, ΔΔΕ Ροδόπης και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Πρόγραμμα:
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, 18.00 – 21.00.
ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Λέκτορας Θεατρολογίας
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τίτλος εργαστηρίου
«Αξιοσημείωτες Συναντήσεις: Η θεατρική διερεύνηση για κατανόηση και αλλαγή»

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, 18.00 – 20.00.
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, 12.00 – 14.00.
Παπαστρατάκη Ευαγγελία
ΜΑ Τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας για την εκπαίδευση
Τίτλος: Βασικές Αρχές οπτικοακουστικής παραγωγής για εκπαιδευτικούς

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015, 18.00 – 20.00

Ευαγγελία Κοψαλίδου
Ε.Ε.Π. Σχολής Επιστημών Αγωγής
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τίτλος: Η συμβολή της μουσικής στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης, στη συνοδεία μιας απαγγελίας ή ενός κειμένου και στο θεατρικό παιχνίδι

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015, 18.00 – 20.00.
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, 18.00 – 20.00.
Φιλοποίμην Ανδρεάδης, ηθοποιός
Τίτλος: «Δοκιμές σε τρόπους απόδοσης ‘κατά τέχνη’ της δημώδους ποιήσεως»

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, 17.00 – 19.00.
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, 12.00 – 14.00.
Λαντζουράκη Μυρσίνη
Θεατροπαιδαγωγός- Σκηνοθέτης
MA Applied Drama- University of London
Τίτλος: “Θέατρο στην εκπαίδευση- Από τη διαδικασία στην πράξη”

18) Σεμινάριο e-Twinning, συνεργασία ΚΕΣΥΠ Κομοτηνής και οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων ΔΔΕ και ΔΠΕ Ροδόπης, 27/11/2014. Ομιλητές οι Μιχαηλίδης Πέτρος, εκπαιδευτικός Α/θμιας εκπαίδευσης, πρεσβευτής e-Twinning, καθώς και εκπαιδευτικοί που έχουν υλοποιήσει προγράμματα e-twinning.
Πρόγραμμα:
17:30 – 18:00 Προσέλευση – Εγγραφές
18:00 – 18:15 Έναρξη εκδήλωσης
18:15 – 18:35 Χρυσοί κανόνες για ποιοτική και επιτυχημένη eTwinning συνεργασία
Πέτρος Μιχαηλίδης, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρεσβευτής eTwinning.
18:35 – 18:45 Ερωτήσεις – Συζήτηση
18:45 – 19:05 Ετικέτες ποιότητας – Κριτήρια ποιότητας
Εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία eTwinning
Πέτρος Μιχαηλίδης, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρεσβευτής eTwinning.
19:05 – 19:15 Ερωτήσεις – Συζήτηση
19:15 – 20:00 Παρουσίαση παραδειγμάτων καλών πρακτικών
Φώτης Φωτιάδης, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Λεμονιά Δαργινίδου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

Δελή Χασάν Ναζήφ Μεμέτ, Ασπασία Παπαμίχου, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Μάνστανλη Κομοτηνής.

Σουλτάνα Τσιγγίδου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, του 2ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής.

19) «Ταξιδεύοντας με τη Νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους», Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης (Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Κομοτηνή, 2 Δεκεμβρίου 2014. Πρόγραμμα:

17.45 – 18.00 Προσέλευση
18.00 – 18.15 Χαιρετισμοί:
Ιωάννης Σιγούρος
Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α’θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης
Αικατερίνη Σχοινά
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β’θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης
18.15 – 18.30 Η Νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους
Ρούλα Τρίγκου
Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης – Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
18.30 – 18.45 Η αλλαγή των βιοτόπων στο πέρασμα του χρόνου και οι επιπτώσεις στην Ορνιθοπανίδα
Βασίλης Τερζής
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας
18.45 – 19.00 Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με τη Νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους»
Ευγενία Πανώριου
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
19.15 – 19.30 Διάλειμμα – καφές
19.30 – 20.30 Βιωματικό εργαστήριο υλοποίησης δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού υλικού

20) Περίπατος Μουσειακής Αγωγής για εκπαιδευτικούς εσπερινών σχολείων, Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής (Ιμαρέτ), Δημοτικό Μουσείο-Αρχοντικό Σκουτέρη, Μουσείο Παιδείας, Κομοτηνή, 11/12/2014.

21) «Λογοτεχνικές αποτυπώσεις της πόλης», σεμινάριο, 14 Ιανουαρίου-19 Μαρτίου 2015, ΔΔΕ Ροδόπης και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, 3 εκδηλώσεις. Πρόγραμμα 1ης εκδήλωσης, 28/01/2015:
«Η Θεσσαλονίκη στη λογοτεχνία»:
«Η Θεσσαλονίκη στο έργο των θεσσαλονικέων πεζογράφων»: Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας)
«Εισαγωγή στην πεζογραφία του Θωμά Κοροβίνη και της Νόρας Πυλόρωφ Προκοπίου»: Χρύσα Σιρλώπη (φιλόλογος)
«Συγγραφείς μιλούν για τη Θεσσαλονίκη στο έργο τους»: Θωμάς Κοροβίνης (φιλόλογος, συγγραφέας), Νόρα Πυλόρωφ Προκοπίου (μεταφράστρια, συγγραφέας)
Έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής με θέμα «Βλέμματα στην Θεσσαλονίκη».
Πρόγραμμα 2ης εκδήλωσης, 05/02/2015:
«Λογοτεχνικά και εικαστικά αθηναιογραφήματα»
«Το παλίμψηστο της Αθήνας», Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Η πόλη και η γραφή (της): Σ.Δημητρίου, Τα οπωροφόρα της Αθήνας», Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος, διδάκτωρ στη Νεοελληνική Φιλολογία
«Το αθηναϊκό τοπίο στη ζωγραφική της γενιάς του ΄30»: Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος
Κείμενα των Σωτήρη Δημητρίου, Μένη Κουμανταρέα και Πέτρου Μάρκαρη διαβάζουν οι φιλόλογοι της ΔΔΕ Ροδόπης Πέτρος Κεχαγιόγλου και Δημήτρης Τζελέπης
«Βλέμματα στην πόλη»: έκθεση Φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής
Πρόγραμμα 3ης εκδήλωσης, 19/03/2015:
«Οι πόλεις του Χρήστου Χαρτοματσίδη»
«Εισαγωγή στο έργο του Χρήστου Χαρτοματσίδη»: Μαρία Γκουμπίλη, φιλόλογος
«Σπάρτης και Μαρωνείας «Περιήγησις» – δύο πόλεις ως εικόνες στον Χρ. Χαρτοματσίδη»: Ιωάννα Παπαδοπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
«Ο συγγραφέας και η πόλη στο έργο του»: Χρήστος Χαρτοματσίδης
«Ο Super G από την Καλκάντζα»: δραματοποιημένη ανάγνωση του διηγήματος του Χρήστου Χαρτοματσίδη από τους Φιλοποίμενα Ανδρεάδη, Ειρήνη Καραμουσαλίδου, Κωνσταντίνο Ρίζο και Σοφία Σουβατζόγλου. Μουσική για το κείμενο γράφει ο Χάρης Τίλιος.

22) «Πρόσωπα της γυναίκας στη διαχρονία», 5 Μαρτίου 2015, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και Σύνδεσμος Φιλολόγων Ροδόπης. Πρόγραμμα:
1.«Γυναίκες της τελετουργίας. Μια μεταμοντέρνα προσέγγιση της γυναικείας παρουσίας στην Αρχαιότητα»-Σμαρώ Νικολαΐδου, Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
2. «Η γυναίκα στην αρχαία Ρώμη. Ανθολόγηση κειμένων»- Άρτεμις Αρχοντογεώργη, Φιλόλογος
3. «Η γυναίκα στη Λογοτεχνία: Μάτση Χατζηλαζάρου, η πορεία για τη διαμόρφωση της ποιητικής της»-Ανδρέας Λούνης, Φιλόλογος
Ποίηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου διαβάζει η ηθοποιός Μυρσίνη Λαντζουράκη
4. Προβολή παρουσίασης με θέμα «Η Γυναίκα στην Ιστορία της Τέχνης» (επιμέλεια Ιωάννης Σιγούρος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Π.Ε. Ροδόπης)

23) «Σχολείο και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», 23 Απριλίου 2015, ΔΔΕ Ροδόπης και ΔΠΕ Ροδόπης. Πρόγραμμα:
1. Μαθητές τραγουδούν και παίζουν μουσική για το περιβάλλον
Από τη δημοτική μας παράδοση: μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ξυλαγανής με την εκπαιδευτικό Ελεάννα Γουγούση
2. Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω
Χρυσόστομος Καμπάνταης (εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο Αιγείρου)
3. Η αρχαία και νέα Εγνατία Οδός: περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Αθανάσιος Ουζούνης (εκπαιδευτικός στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής)
3. Μαθητές τραγουδούν και παίζουν μουσική για το περιβάλλον
Από το σύγχρονο μουσικό ρεπερτόριο: μαθητές του Μουσικού Λυκείου Κομοτηνής με την εκπαιδευτικό Άννα Ταξίδου
4. Οι παραδοσιακές ποικιλίες των φυτών
Σταυρούλα Εμμανουηλίδου (εκπαιδευτικός στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής)
5. Η φύση μέσα από τον φωτογραφικό φακό: προβολή παρουσίασης φωτογραφιών από το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής
Ζωή Παπαχαραλάμπους (εκπαιδευτικός στο 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής)

24) «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών», 23/9/2015, ΔΔΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
1. «Εκπαιδευτική πολιτική για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Το ελληνικό «παράδειγμα»» -Νέλλη Ζαφειριάδου, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Θράκης.
2. «Πολυγλωσσία και ελληνικό σχολείο»- Λύδια Μίτιτς, δρ. Γλωσσολογίας.
3. «Η λατινική γλώσσα ως εργαλείο για την εκμάθηση ευρωπαϊκών γλωσσών»- Άννα Μαστρογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
4. «Η γλώσσα και τα όρια του κόσμου (μας)»- Γεώργιος Μαυρομμάτης, Επίκουρος Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

25) «Τα βιωματικά εργαστήρια στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» (4 ωριαία εργαστήρια), 20/10/2015, ΔΔΕ Ροδόπης και ΚΠΕ Μαρώνειας. Πρόγραμμα:
17:00 Προσέλευση-Εγγραφές
17:30 -18:50 Α΄ και B΄Κύκλος Εργαστηρίων
«Από την αυλή των σπιτιών στην αυλή των σχολείων»
Εισηγήτρια: Μαρία Δήμου (Εκπ/κος Μ/κού Δημ. Σχολείου Μάστανλη)
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Σιγούρος Ιωάννης, Υπεύθυνος Σχ. Δραστ. Α’θμιας Εκπ/σης Ροδόπης
«Εργαστήριο μοντελισμού-κατασκευή ανεμογεννήτριας/solar οχήματος»
Εισηγητές Μέλη ΚΠΕ Μαρώνειας: Μαρία Ευθυμία Δούπα, Δάφνη Κυνδελέρου, Νίκος Σαζακλίδης
«Δημιουργική ψυχαγωγία: χειροποίητο κόσμημα»
Εισηγήτριες: Μαρία Αθανασίου και Κατερίνα Πετρωτού, (Εκπ/κοι, Γυμνάσιο και Λύκειο Ξυλαγανής)
«Ανακυκλώνοντας με τέχνη: η μέθοδος ντεκουπάζ»
Εισηγήτρια: Αθανασία Κοντογιάννη, (Εκπ/κος, 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής)
Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Σχοινά Αικατερίνη, Υπεύθυνη Σχ. Δραστ. Β’θμιας Εκπ/σης Ροδόπης
18:50-19:05 Διάλειμμα /Καφέ-Μπουφέ
19:05-19:40 Γ΄ Κύκλος Εργαστηρίων
«Ανακυκλώνοντας με τέχνη: η μέθοδος ντεκουπάζ»
Εισηγήτρια: Αθανασία Κοντογιάννη, (Εκπ/κος, 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής)
«Δημιουργική ψυχαγωγία: χειροποίητο κόσμημα»
Εισηγήτριες: Μαρία Αθανασίου και Κατερίνα Πετρωτού, (Εκπ/κοι, Γυμνάσιο και Λύκειο Ξυλαγανής)
Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Σχοινά Αικατερίνη, Υπεύθυνη Σχ. Δραστ. Β’θμιας Εκπ/σης Ροδόπης

«Από την αυλή των σπιτιών στην αυλή των σχολείων»
Εισηγήτρια: Μαρία Δήμου (Εκπ/κος Μ/κού Δημ. Σχολείου Μάστανλη)
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Σιγούρος Ιωάννης, Υπεύθυνος Σχ.Δραστ. Α’θμιας Εκπ/σης Ροδόπης
«Εργαστήριο μοντελισμού-κατασκευή ανεμογεννήτριας/solar οχήματος»
Εισηγητές : Μέλη ΚΠΕ Μαρώνειας: Μαρία Ευθυμία Δούπα, Δάφνη Κυνδελέρου, Νίκος Σαζακλίδης
19:40-20:15 Αξιολόγηση σεμιναρίου

26) «Ζωντανεύοντας τα αρχεία στο σχολείο: η αξιοποίηση των Γενικών Αρχείων Κράτους, Αρχεία Ν. Ροδόπης» (σεμινάριο), 30/11/2015, ΔΔΕ Ροδόπης και ΓΑΚ Ν. Ροδόπης. Πρόγραμμα:
1. Δουλεύοντας με ένα αρχείο: θεωρία και πράξη-Παναγιώτα Τζιβάρα, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
2. Γνωριμία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Νομού Ροδόπης- Παναγιώτης Κροκίδας, Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ. Ροδόπης
3. Η αξιοποίηση των Γ.Α.Κ. Ροδόπης στις σχολικές δραστηριότητες- Λίλα Μπούζγα, Μαρία Γκουμπίλη, Φιλόλογοι της Δ.Δ.Ε. Ροδόπης

27) «Εκλεκτικές συγγένειες: διακειμενικές συναντήσεις ελληνόφωνης και αγγλόφωνης λογοτεχνίας», 15 Δεκεμβρίου 2015, ΔΔΕ Ροδόπης και Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Θράκης. Πρόγραμμα:
-«Αγγλόφωνη λογοτεχνία: Η Βικτωριανή εποχή» -Π. Ζαφειριάδου, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Θράκης
-«Από το έπος στο λυρισμό: Ο θάνατος της Οινώνης – Κόιντος Σμυρναίος (3ος αι. μ.Χ.) και Alfred Tennyson (posthumus 1892)»- Γεώργιος Τσομής, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
– «Άνευ ορίων/ Με τους όρους μιας άλλης συντροφικότητας: Κ. Π. Καβάφης και Walt Whitman», Σοφία Ιακωβίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
-«Edgar Allan Poe και Εμ. Ροΐδης: Ταξίδια στη Σελήνη», Νικόλαος Μαυρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

28) «Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896): 120 χρόνια μετά», 13 και 20 Ιανουαρίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής. Πρόγραμμα:
Α΄ μέρος (Τετάρτη, 13/1/2016)
1. Λέξεις από την τουρκική γλώσσα στα διηγήματα του Βιζυηνού: η συμβολή τους στην αφηγηματική πλοκή και στην ενίσχυση της αναγνωστικής πρόσληψης- Μαρία Δημάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
2. Απ’το Γιωργί της Μιχαλιέσσας στον Γεώργιο Βιζυηνό…μετεβλήθη εντός του ο ρυθμός του κόσμου- Ιωάννης Μπακιρτζής, Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
3. Μια ακόμη μυθιστορία για τον Βιζυηνό: «Το πρώτο φιλί. Ένα απόγευμα του Γεωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντούλ Αζίζ» (του Θ. Κοροβίνη), υπό λαογραφική έποψη- Μανώλης Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
4. Θεατρικό δρώμενο: Απόσπασμα από το διήγημα «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού-Μυρσίνη Λαντζουράκη, διδασκαλία/σκηνοθεσία και Ευαγγελία Κοψαλίδου, μουσική επιμέλεια. Παίζουν οι μαθητές: Αδάμ Αλντάλης, Ιωάννα Προυσανίδου, Κων/νος Κολάτσος, Ηλέκτρα Τόλκα, Μεμέτ Ασλή, Θωμάς Αλμπανίδης.

Β΄ μέρος ( Τετάρτη, 20/1/2016)
1. Αισθητικά παίγνια: η Αισθητική του Βιζυηνού- Νίκος Μαυρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
2. Ο Βιζυηνός του Μισέλ Φάις- Εύα Γανίδου, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας.
3. Θεατρικό αναλόγιο στο έργο «Ελληνική Αϋπνία» του Μισέλ Φάις. Φιλοποίμην Ανδρεάδης, διδασκαλία/σκηνοθεσία. Παίζουν οι: Φιλοποίμην Ανδρεάδης (ηθοποιός) και Μαρία Αλεξίου, Κωνσταντίνος Ρίζος (εκπαιδευτικοί).
4. O Γιωργής ήμην εγώ: Μισέλ Φάις, συγγραφέας.

29) «Υγεία και Διατροφή», 27 Ιανουαρίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης. Πρόγραμμα:
1. Ψυχολογία και Διατροφή – Μαρία Γούλα, Ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ροδόπης «Ορφέας».
2. Η ορθή διατροφή: αλήθειες και ψεύδη- Ευστρατία Καλλίδου, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

30) Περίπατος Μουσειακής Αγωγής για εκπαιδευτικούς εσπερινών σχολείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και στο Μουσείο Καραθεοδωρή, 17 Φεβρουαρίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης.

31) «Ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων», 24 Φεβρουαρίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Κομοτηνής). Ομιλητές: Κωνσταντίνος Γκοτοσίδης (ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Δ/ντης Ψυχιατρικού Τμήματος Ελ. Αστυνομίας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης) και Κωνσταντίνος Μάινας (καρδιολόγος, ειδικευθείς στην Παιδοκαρδιολογία, υποδεδειγμένος από τον Ιατρικό Σύλλογο Κομοτηνής).

32) «Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων», 2 Μαρτίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης και ΔΠΕ Ροδόπης. Πρόγραμμα:
1. «Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στο Δημόσιο Ελληνικό
Σχολείο»
[Γεράσιμος Κέκκερης, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής
Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου
Πανεπιστημίου Θράκης]

2. Ενδεικτικές εφαρμογές ΤΠΕ σε Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων:
Α) Για το νηπιαγωγείο
[Σουλτάνα Τσιγγίδου, Εκπαιδευτικός ΠΕ60 Επιμορφώτρια ΤΠΕ Β΄ Επιπέδου]
Β) Για το δημοτικό σχολείο
[Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 – Επιμορφωτής ΤΠΕ Β΄
Επιπέδου]
Γ) Για το γυμνάσιο και το λύκειο
[Ευθύμιος Ρίζος, Εκπαιδευτικός ΠΕ20]
3. «Σενάριο χρήσης του σύννεφου (cloud storage) για την αποθήκευση και
τον διαμοιρασμό αρχείων»
[Κωνσταντίνος Νταντουρής, Ιωάννης Στυλπνόπουλος, Υπεύθυνοι
Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) Ροδόπης]

33) «Μετανάστευση και προσφυγιά», 2 Απριλίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης και ΔΠΕ Ροδόπης. Πρόγραμμα:
Α΄ Μέρος

1. «Μετανάστες & πρόσφυγες: οριοθέτηση και προστασία» Βασίλειος Γραμματίκας, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
2. «Η προσφυγική εμπειρία του 1922-23 στην Ελλάδα» Αικατερίνη Μάρκου, Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Β΄ Μέρος

1. «Η προσφυγιά μέσα από το τραγούδι» (Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής)
2. «Όψεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος στις τέχνες της Μουσικής και του Κινηματογράφου» (Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κομοτηνής)
3. «Πρόσφυγες με αποσκευή την ελπίδα» (Παρουσίαση δράσεων ερευνητικής εργασίας και έκθεση με έργα των μαθητών, Τμήμα Ένταξης, 10ου ΔΣ Κομοτηνής)
4. Προβολή ταινιών: «Μια θάλασσα ψυχές» (Δ΄ τάξη, Μειονοτικό ΔΣ Λυκείου) και «Ο Ονειροπόλος» (Μειονοτικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κομοτηνής)
5. «Αναζητώντας ασφαλέστερη πατρίδα» (Χοροθεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής)
6. Εκθέσεις εικαστικών έργων: «Το προσφυγικό ζήτημα μέσα από τα μάτια των παιδιών» (Δ΄ τάξη ΔΣ Αιγείρου και Μειονοτικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κομοτηνής)

34) «Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαιδευτική Πρακτική», 14 Απριλίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης και ΔΠΕ Ροδόπης. Πρόγραμμα:
1. «Καλές πρακτικές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» -Μαρία Ευθυμία Δούπα, Νικόλαος Σαζακλίδης, Δάφνη Κυνδελέρου, μέλη Π.Ο. του ΚΠΕ Μαρώνειας
2. «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, κοινωνικά διλήμματα και ΝΙΜΒΥ»- Σωτήρης Βερανούδης, εκπαιδευτικός ΠΕΟ4, Msc στην Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη
3. «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως πολύτιμο εργαλείο στην Ειδική Αγωγή: το παράδειγμα του λαχανόκηπου στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής»- Ζήσης Τζηκαλιός, εκπαιδευτικός ΠΕ14.04
4. Παρουσίαση του προγράμματος «Η θάλασσα μας χρειάζεται», Ζωή Παπαστεφάνου, ΠΕ70, ΔΣ Αιγείρου
5. Παρουσίαση του προγράμματος «Περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω έργων τέχνης», ΕλένηΑδαμοπούλου, ΠΕ60, 3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής
6. «Όταν η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αξιοποιεί τη ρομποτική: η περίπτωση του προγράμματος Δώστε στα απορρίμματα μια δεύτερη ευκαιρία» – Ελένη Κοκοβίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ02.

35) «Ο παιδαγωγικο-μορφωτικός χαρακτήρας των εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών», 25 Οκτωβρίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
1. Ανα-στρέφοντας το «τουριστικό βλέμμα»: μαθητικές εκδρομές και τοπικές κοινωνίες- Βασίλειος Δαλκαβούκης, Επίκουρος Καθηγητής Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
2. Ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές εκδρομές- Μαρία-Ευθυμία Δούπα, Δάφνη Κυνδελέρου, Νίκος Σαζακλίδης, μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Μαρώνειας
3. Η συμβολή των μύθων της Θράκης στην ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού- Αικατερίνη Μάρκου, Επίκουρος Καθηγήτρια Συγκριτικής Κοινωνιολογίας στον Βαλκανικό χώρο, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

36) «Συναισθηματικότητα και επικοινωνία στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού: ανάλυση, τεχνικές και εφαρμογή», 3 Νοεμβρίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Διεύθυνση του Ψυχιατρικού Τμήματος Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εισηγητής: Κων/νος Γκοτοσίδης, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Δ/ντης Ψυχιατρικού Τμήματος Ελ. Αστυνομίας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

37) «Μουσειακά εκ-θέματα σε δράση: Παιδαγωγικές στρατηγικές αξιοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη μαθησιακή διαδικασία», 28 Νοεμβρίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής (ΕΠΕΚ). Επιμορφώτρια η μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα. Τα μουσεία της πόλης εκθέτουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

38) «Το παρελθόν και η ανακατασκευή του: Μνήμης κείμενα και τόποι», 1 Δεκεμβρίου 2016, ΔΔΕ Ροδόπης και ΔΠΕ Ροδόπης. Πρόγραμμα:
1. Από τη μνήμη στις μνήμες: μια αναστοχαστική συζήτηση για το παρελθόν
με αφορμή τα μνημεία – Βασίλης Δαλκαβούκης, Επίκουρος Καθηγητής Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
2. Τοπογραφία μνήμης – Δέσποινα Πανταζή, σκηνοθέτις και συγγραφέας
3. Προβολή αποσπασμάτων από ιστορικά ντοκιμαντέρ (έρευνα, σκηνοθεσία Δέσποινα Πανταζή).

39) «Η διεθνική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης», 21 Μαρτίου 2017, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
1. Διεθνοποίηση της Ελληνικής Επανάστασης – Ελπίδα Βόγλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
2. Η ελληνική επανάσταση στο έργο του Delacroix – Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος

40) «Τέχνες και Μαθηματικά», 08 Μαΐου 2017, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, Μουσείο Ηρακλειδών και Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – Παράρτημα Ροδόπης.Πρόγραμμα:
1. Αλληλεπιδραστικές διδακτικές προσεγγίσεις μέσω της Τέχνης και των Μαθηματικών
(Άρης Μαυρομμάτης, Διδάσκων στο Δια Βίου Τμήμα της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικός Σύμβουλος του Μουσείου Ηρακλειδών)

2. Μαθηματικά και Μουσική: δυο παγκόσμιες γλώσσες και η πολυσημία τους
(Σουζάνα Βουγιουκλή, μουσικός, μαθηματικός)

41) «Η ελευθερία και τα δικαιώματα στη γαλλόφωνη διανόηση», 10 Μαΐου 2017, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
1. Η Olympe de Gouges και οι αγώνες της: η διακήρυξη των δικαιωμάτων της γυναίκας και της πολίτιδας (1791)
(Βασιλική Κοντογιάννη, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Ελληνικής
Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου
Πανεπιστημίου Θράκης)
2. Η έννοια της ελευθερίας και ανεξαρτησίας μέσα από το δοκιμιακό και ποιητικό έργο του Leopold Sedar Senghor
(Στέφανος Γραβάνης, ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού, Τμήμα Νομικής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης)
3. Albert Camus: Από το «παράλογο» στον «επαναστατημένο άνθρωπο
(Ζωή Γκιούλη, Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης)

42) «Μαθαίνοντας Ιστορία με Εκπαιδευτικούς Περιπάτους», 06 Νοεμβρίου 2017, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
Βασιλική Μαρκοπούλου, εκπαιδευτικός ΔΠΕ Ροδόπης: «Βαδίζοντας σε ένα βυζαντινό μονοπάτι: Η περίπτωση της Αναστασιούπολης».
Έφη Καραπούλη, εκπαιδευτικός ΔΔΕ Ροδόπης: «Μνημεία-ιστορικά τοπόσημα της Κομοτηνής».
Βασίλειος Δαλκαβούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.: «Ιστορικοί περίπατοι στην πόλη: προφορική ιστορία και σύγχρονη εκπαίδευση».
Ελένη Κοκοβίδου, εκπαιδευτικός ΔΔΕ Ροδόπης: «Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Ζαγόρι: ένα πείραμα και η αποτίμησή του».

43) «Εφαρμογές orienteering σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής» (σεμινάριο), Κομοτηνή, 27 Νοεμβρίου 2017, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης, ΚΠΕ Βιστωνίδας, με την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Βιστωνίδας.

44) «Ψηφιακοί πόροι στην υπηρεσία της εκπαίδευσης: προσβάσιμα ψηφιακά αποθετήρια και η εκπαιδευτική τους αξιοποίηση» (σεμινάριο), Κομοτηνή, 11 Ιανουαρίου 2018, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Δ.Π.Θ. Πρόγραμμα:
Α) «Κατευθύνσεις, εφαρμογές και παραδείγματα για την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών περιβαλλόντων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη λογοτεχνική εκπαίδευση» (Βασίλης Βασιλειάδης, Ερευνητής στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας επιστημονικός ερευνητής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας).
Β) «Το ‘Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας’ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και η δυνατότητα αξιοποίησης του ερευνητικού υλικού του από τους εκπαιδευτικούς» (Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας).
Γ) «Μια ψηφιακή συλλογή με την πρωτότυπη ελληνική πεζογραφία του 19ου αιώνα» (Θανάσης Κούγκουλος, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας).

45) «Αρχιτεκτονική και διακόσμηση από τον 18ο στον 20ο αιώνα», Κομοτηνή, 01 Φεβρουαρίου 2018, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας. Πρόγραμμα:
Ζωή Γοδόση, Επίκουρος Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας : «Η διακόσμηση των κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα».
Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος: «Από την παράδοση στο νεωτερισμό: η ιδιωτική κατοικία στην Κομοτηνή από τον 19ο αι έως τις αρχές του 20ού».

46) «Πτυχές του σολωμικού έργου και της διδασκαλίας του», Κομοτηνή, 19 Μαρτίου 2018, ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων. Εισηγήτρια η διευθύντρια του μουσείου Αικατερίνη Δεμέτη. Αποσπάσματα του σολωμικού έργου διαβάζει η εκπαιδευτικός Στέλλα Λεοντοπούλου.

47) «Πυρασφάλεια στον χώρο του σχολείου» , με εισηγητή τον Υποπυραγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής κ. Χαράλαμπο Καραγεωργίου. ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, Κομοτηνή, 29 Νοεμβρίου 2018.

48) «Πιλοτικό πρόγραμμα Role Models», ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Ι.Κ.Υ., Κομοτηνή, 5 Δεκεμβρίου 2018. Εισηγήτριες οι Θάλεια Δραγώνα καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Λύντια Μίτιτς, ΕΕΠ Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, καθώς και εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα σε παρελθόντα σχολικά έτη.

49) «Σελίδες (δια)πολιτισμικής ιστορίας της πόλης», ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, 27 Φεβρουαρίου 2019. Πρόγραμμα:
Κοσμίδου Μαριγούλα, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, «Αστική αποκατάσταση προσφύγων του ΄22 στην Κομοτηνή: αποτυπώσεις της στα εκπαιδευτικά ιδρύματα»
Δαγκαζιάν Σαρκίς, πολιτικός επιστήμων-ερευνητής, «Η αρμενική παρουσία στην Κομοτηνή- Μια πρώτη διαχρονική προσέγγιση»
Καραπούλη Έφη, φιλόλογος ιστορικός ΔΔΕ Ροδόπης, «Η εβραϊκή κοινότητα της Κομοτηνής ως τον τραγικό επίλογό της»
Τσουρής Νικόλαος, Συντονιστής Εκπ/κού Έργου ΠΕ70 ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ και Δήμου Μαρία, εκπαιδευτικός ΔΠΕ Ροδόπης, «Μειονοτικά δημοτικά σχολεία αφηγούνται την ιστορία τους»

50) «Ανατροφοδότηση εκπαιδευτικών στο πλαίσιο προτροπής και ενθάρρυνσης υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων», ΔΔΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Ροδόπης και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, 28 Μαΐου 2019. Πρόγραμμα:
Α) «Φιλαναγνωσία και δημιουργική γραφή: Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τ.Ε.Φ.-Δ.Π.Θ. «ΣυνΜόρΦωΣη» αρωγός και σύμβουλος στην ενίσχυση της μαθητικής δημιουργικότητας στα σχολεία της Ροδόπης»: Ζωή Γαβριηλίδου (Αντιπρύτανις, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ/ΔΠΘ), Σπύρος Κιοσσές (ΕΔΙΠ Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής ΤΕΦ/ΔΠΘ)
Β) «Ο ρόλος του σχολείου στο σύγχρονο αξιακό σύστημα: το παράδειγμα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Role models» στα σχολεία της Ροδόπης»: Λύντια Μίτιτς, ΕΕΠ Γλωσσολογίας ΤΕΦ/ΔΠΘ
Γ) «Σχολικές εκδρομές και προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων: δυνατότητες και πρακτικές δυσκολίες»: Ιωάννα Κωστενίδου (Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΠΕ Ροδόπης), Αργυρώ Τζελέπη (Υπεύθυνη εκδρομών-εκπαιδευτικών επισκέψεων ΔΔΕ Ροδόπης)
Δ) «Ανθρώπινα δικαιώματα ως σύγχρονο αίτημα: τα σχολεία δρουν και διδάσκουν»: α) «Το δικαίωμα στις διατροφικές επιλογές»: Νίκος Δομπάζης, Νίκος Νάκος (εκπαιδευτικοί) και β) «Μαθήματα ανθρωπιάς: η εθελοντική αιμοδοσία», γ) «Το δικαίωμα στη διαφορά»: Αθανάσιος Παπαστάμου, Γεωργία Κατζάρα, Ιωάννης Πουρνάρας, Πολυξένη Παπαγερά (εκπαιδευτικοί).

51) «Αξιοποιώντας τη δημιουργική γραφή στο μάθημα της λογοτεχνίας του Γυμνασίου», ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ (υπεύθυνη η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Μαρία Ζωγραφάκη) και ΔΔΕ Ροδόπης (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων), Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου,Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Εισηγητές: Σπύρος Κιοσσές, Ε.Δ.Ι.Π. στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και η κ. Μαρία Ζωγραφάκη, ΣΕΕ ΠΕ02, δρ. Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
52) «Η Θράκη και ο υδάτινος κόσμος της», Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2019, 18:30 Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Εισηγητής ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος) Γεώργιος Συλαίος, ενότητες:
1. Γνωριμία με το Θρακικό Πέλαγος,
2. Η παράκτια ζώνη και τα οικοσυστήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ,
3. Οι υδροβιότοποι και οι λιμνοθάλασσες της περιοχής,
4. Έρευνα ΔΠΘ στον τομέα και διαθέσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία.
53) «Πολεμώντας τη νικοτίνη και τις εξαρτήσεις», Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2019, στις 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
1. Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας»: οι δράσεις στα σχολεία και των δύο βαθμίδων για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καπνίσματος. Μιλούν οι Γκάρο Εσαγιάν (ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου), Σπύρος Βόλτσης και Μαρία Γούλα (ψυχολόγοι του Κέντρου).
2. Ιστορία και αγώνας για την απαγόρευση του καπνού. Το παράδειγμα το μαχητικού κειμένου Ψόγος Νικοτιανής (Νικόλαος Μαυροκορδάτος, τέλος του 17ου αιώνα). Προλογίζει ο Νίκος Μαυρέλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ.) και διαβάζει ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης (ηθοποιός).

54) «Εθνική επέτειος και συλλογική μνήμη: Διάλογοι για την τοπική ιστορία» (επιμορφωτικό εργαστήριο), Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 στις 18.00, αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Συντονιστές του εργαστηρίου οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Ελπίδα Βόγλη και Γεώργιος Τσιγάρας.

55) «Κινηματογραφικά εργαστήρια: Προφορική μαρτυρία, Ιστορικό Ντοκιμαντέρ και Εκπαίδευση», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης,21 και 22 Μαρτίου 2020, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Εισηγητής: Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης.

56)  «Για το παρόν και το μέλλον: προτάσεις αειφορίας»,  διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, συμμετοχή ΚΠΕ ΑΜΘ και Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ και ΔΠΕ Ροδόπης και ΔΔΕ Έβρου, 15/12/2020.

57) «Κιρκινέζι, ένας φτερωτός συγκάτοικος», διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, 18.00-19.30

58)  Διαγωνισμός φωτογραφίας μεταξύ εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ, με θέμα «Έξοδος 6: ξαναβλέπω την πόλη μου», Φεβρουάριος 2021. Κυκλοφορία έντυπου και ψηφιακού φωτογραφικού λευκώματος.

59) «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην εποχή του κορωνοϊού», διαδικτυακή συνάντηση, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και Κέντρο Πρόληψης Π. Ε. Ροδόπης «Ορφέας», με τον Επ. Υπεύθυνο Γκάρο Εσαγιάν, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, 18.00-20.00.

60)  «Όψεις του Αγώνα-1821»,  διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο,  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, 3 Μαρτίου, 18.00-20.30. Πρόγραμμα:

1. «Επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης» (Μ. Γ. Βαρβούνης)
2. «Ο Κοραής και οι Διάλογοι. Από το πριν στο μετά την Επανάσταση» (Νίκος Μαυρέλος)
3. «Ποίηση και ιδεολογία. Αναπαραστάσεις της Επανάστασης του 1821 και ηρώων της σε μελοποιημένα ποιήματα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών: αναλυτική παρουσίαση τριών περιπτώσεων» (Μανόλης Σέργης) 4.«Καραγκιόζης και Εικοσιένα: αγώνας για την ελευθερία και για την επιβίωση» (Άννα Σταυρακοπούλου) 5.«Η εικαστική απόδοση των γεγονότων της Επανάστασης του 1821» (Ζωή Γοδόση) και 6. «»Το ’21 αλλιώς”. Τα playmobil σηκώνουν το λάβαρο της Επανάστασης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο» (Νάντια Μαχά-Μπιζούμη).

61) «Η Γλώσσα της Μετάφρασης», διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΣυνΜορΦωΣΗ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 12 Μαρτίου, 18.30-20.30. Πρόγραμμα:

Τι είναι το μετάφρασμα ενός λογοτεχνικού έργου, Γιώργος Κεντρωτής, Καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύγχρονες μεταφράσεις ελληνικής λογοτεχνίας στη Ρωσία: η «κουζίνα» του μεταφραστή, Ksenia Klimova, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.

«Τὰ μεγαλεῖα νὰ φοβᾶσαι, ὦ ψυχή»: μεταφράζοντας τον κανόνα του Κ.Π. Καβάφη, Dens Dimiņš, Καθηγητής Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας).

62) «Μαθαίνουμε για τα δάση και την άγρια ζωή», διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Σεμινάριο, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας, Βιστωνίδας, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, Κιλκίς, Παρανεστίου, Ποροΐων και Φιλίππων, τους/τις Υπεύθυνους/νες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΔΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, ΔΠΕ Ροδόπης, ΔΠΕ Σερρών, ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, ΔΔΕ Δράμας, ΔΔΕ Έβρου, ΔΔΕ Ροδόπης και τα Τμήματα Εκπαιδευτικών Θεμάτων των ΔΠΕ Κιλκίς και Χαλκιδικής σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ , 20 Απριλίου 2020-2021, 18.30-2 1.00.

63) «Τα αιολικά πάρκα και η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», Διαδικτυακή περιβαλλοντική εσπερίδα,  ΚΠΕ Βιστωνίδας και συνεργαζόμενοι φορείς (ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία-ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ Α. Αφεντουλίδου, ΚΠΕ Μαρώνειας, ΚΠΕ Φιλίππων, Υπ. Σ.Δ. Β/θμιας Εκπ/σης Έβρου Σοφία Τσιροπούλου, Υπ. Σ.Δ. Β/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης Αικ. Σχοινά, Υπ. Σ.Δ. Β/θμιας Εκπ/σης Δράμας Γ. Μπαντής), 7 Ιουνίου 2021, 18.00-20.00.

64) «Στην αυλή του ιστορικού Γυμνασίου Θηλέων Κομοτηνής με φιλαναγνωστικές δράσεις και προτάσεις», 24/06 και ώρα 19:30, στον αύλειο χώρο του 5ου Γυμνασίου και ΣΔΕ Κομοτηνής (παλιού Γυμνασίου Θηλέων).

65) «Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος, συνάντηση στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής», συνεργασία με ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής και ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18.00-19.15, Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής. Πρόγραμμα:

-«Γνωριμία με το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, το εκθετήριό του και τις δυνατότητες ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης»-Κέλυ Γκόγκου, μουσειολόγος, υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής
-«Το σπουδαίο λαογραφικό έργο του Θρακιώτη Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου»- Μαρία Αλεξίου, φιλόλογος, ΜΑ στην Τοπική Ιστορία.

Σύντομα αποσπάσματα από λαογραφικά κείμενα του Π. Παπαχριστοδούλου διάβασε ο ηθοποιός Φιλοποίμην Ανδρεάδης.
Εκ μέρους του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας συμμετείχε ο δρ. Θανάσης Κούγκουλος, Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

 

66) «Δορυφορική τηλεπισκόπηση και φυσικές καταστροφές», διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Διάχυσης και Επικοινωνίας του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης & Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , 25 Οκτωβρίου 2021, 19.00-20.30. Εισηγητής ο ειδικός επιστήμων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Λευτέρης Θεοδωρόπουλος.

67) Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, «Σχολικές Δραστηριότητες και Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Προτάσεις Αειφορίας»,Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, ΚΕΠΕΑ της ΑΜΘ και ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ (δια της Συντονίστριας Αειφορίας), 16 Νοεμβρίου, 18.00-20.30. Συμμετοχή μας με την εισήγηση «Η Τοπική Ιστορία σε διεπιστημονικά προγράμματα Αειφορίας: το παράδειγμα του χαμένου ποταμού της Κομοτηνής».

68) Διαδικτυακή διασχολική ημερίδα με τη συμμετοχή 7 σχολείων και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου) με τίτλο «Τα σχολεία της Ροδόπης με δράσεις κατά της έμφυλης βίας», 26 Νοεμβρίου 2021, 11.00-11.30. Πρόγραμμα:

 1. Εισαγωγική ομιλία της Διευθύντριας ΔΔΕ Ροδόπης
 2. «Τα γυμνάσια της πόλης παίρνουν θέση κατά της βίας»: το 5ο ΓυμνάσιοΚομοτηνής παρουσιάζει σχετική ολιγόλεπτη ταινία μικρού μήκους και το Μειονοτικό Γυμνάσιο Κομοτηνής συμμετέχει «Ζωγραφίζοντας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»
 1. «Γυναίκα και βία: δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη», ένα padlet…για τη βία εις βάρος των γυναικών από το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής
 1. «Διαβάζοντας με σύγχρονη ματιά τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη», από το Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής
 1. Μουσικός επίλογος από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής
 2. Χαιρετισμός από το 3ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Κομοτηνής.

 

69)«Μιλώντας για τη διαχείριση του πένθους», εκπαιδευτικό σεμινάριο, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας» και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, με ομιλητές τους Μαρία Γούλα και Γκάρο Εσαγιάν του Κέντρου και Αθανασία Καρανίκα της Δημ. Βιβλιοθήκης, 8 Δεκεμβρίου 2021, 18.00-20.00.

70) «Σύγχρονες αναγνώσεις του τραυματικού 1922 εκατό χρόνια μετά». Διαδικτυακή επιμόρφωση σε συνεργασία με ΔΔΕ Έβρου, ΔΠΕ Ροδόπης και ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ. Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 και ώρα 18.00-20.30. Άγγελος Παληκίδης, Μανόλης Σέργης, Νικόλαος Μαυρέλος, καθηγητές του ΔΠΘ, Αγγέλα Γιαννακίδου, Βαλεντίνα Σωκράτους από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και Ιωάννης Κασκαμανίδης, δάσκαλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου, PhD Παιδαγωγικής.

71) «Αλφαβητάρι Οικονομικών», βιωματικό σεμινάριο, 18 Μαρτίου 2022,  18:00-20:15, συνεργασία με ΔΠΕ Ροδόπης, ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ActionAid Ελλάς, επιμορφωτής ο Κωστής Στεργίου, διδάκτορας της παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εκπαιδευτικός, οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας.

72)« Χρήστος Χαρτοματσίδης – ΙγνάτηςΧουβαρδάς – Διάλογοι για την πεζογραφία». Εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων Λογοτεχνικές Συναντήσεις στη Βιβλιοθήκη. Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022  και ώρα 18:00 στη  Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Α΄ Μέρος

Την πεζογραφία των συγγραφέων Χρήστου Χαρτοματσίδη και Ιγνάτη Χουβαρδά παρουσιάζουν οι: Μαρία Γκουμπίλη και Ελένη Χατζή

Αποσπάσματα από το έργο των δύο συγγραφέων διαβάζουν οι:

Φιλοποίμην Ανδρεάδης και Καρολίνα-Γρηγορία Κωνσταντινίδου

Β΄ Μέρος

Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης και ο ΙγνάτηςΧουβαρδάς συνομιλούν για την πεζογραφία (τους)

Μουσική παρένθεση: ντουέτο εγχόρδων με τους Μεχμέτ Μουσταφά και ΑκήφΚονάκ

73) «»Εξαπατώντας τον χρόνο» με τη λογοτεχνία του Αναστάση Βιστωνίτη», Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, ΔΚΕΠΠΑΚ, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, 18.30, Τσανάκλειος, αίθουσα εκδηλώσεων.

Για το έργο του Αναστάση Βιστωνίτη συζητούν: ο συγγραφέας, η Τιτίκα Δημητρούλια (Καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ) και η Κατερίνα Σχοινά (Φιλόλογος, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης).

Από το έργο του Αναστάση Βιστωνίτη διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Παπαδοπούλου και Φιλοποίμην Ανδρεάδης.

74) «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στη Σμύρνη παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα χρήσιμο μάθημα Ιστορίας μέσω του Μουσείου», ΔΚΕΠΠΑΚ, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022, 18.30, Τσανάκλειος, αίθουσα εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα :

 1. «Σύντομη γνωριμία με το Μουσείο Καραθεοδωρή (ιστορικό ίδρυσης, περιεχόμενο, εκπαιδευτικές δράσεις, επισκεψιμότητα)»: Χριστίνα Αποστολίδου, υπεύθυνη Μουσείου Καραθεοδωρή.
 2. «Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή για το Ιωνικό Πανεπιστήμιο και βιογραφικά στοιχεία για τον επιστήμονα και τον οραματιστή»: Ιωάννης Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 3. «Ένα πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων για τον Κ. Καραθεοδωρή που υλοποιήθηκε μέσω της Λογοτεχνίας (‘Ο Ύπατος της Σμύρνης’ της Σ. Μαραγκοζάκη)»: Έφη Καραπούλη, ιστορικός, φιλόλογος.
 4. Εκπαιδευτικά προγράμματα (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) για τον Κ. Καραθεοδωρή στη Σμύρνη: Χαρά Μαρκουλάκη, μουσειοπαιδαγωγός, πληροφορικός.

Την επομένη της εκδήλωσης, σχολικές μας ομάδες υλοποιούν τα προταθέντα προγράμματα στον χώρο του Μουσείου.

75)Διαδικτυακό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα ‘‘Κυκλική Οικονομία στην πράξη.’’, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σε συνεργασία με τις-τους Υπεύθυνες-νους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Ημαθίας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Έβρου και με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Αχαΐας και με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo (Science Communication – Επιστήμη Επικοινωνία), σε 3 φάσεις: 12 και 19/5/2022 στις 19.00-21.00 και ενδιάμεση φάση προσωπικής μελέτης και προετοιμασίας.

 

 

 

Κάποιες από τις ποικίλες δράσεις μας

Επίσης, το Γραφείο συνδιοργάνωσε εβδομάδες αντικαπνιστικής εκστρατείας στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου» και σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης «Ορφέας», την Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, σε συνεργασία με τις ΔΠΕ Ροδόπης, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΑΜΘ (2018-2019), συνεργάστηκε σε δράσεις Εθελοντικής Αιμοδοσίας με την ΕΛΜΕ Ροδόπης, στο πλαίσιο του εορτασμού της σχολικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών (2012-2018), οργάνωσε μουσικές εκδηλώσεις (π.χ. Χριστούγεννα 2017 και 2018 με σχολικά μουσικά σχήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και «Τα μουσικά τετράδια ανοίγουν», εκδήλωση με μουσικά σχήματα από 5 σχολεία της ΔΔΕ Ροδόπης και 160 μαθητές στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, 3 Φεβρουαρίου 2019), συντόνιζε παρουσιάσεις υλοποιηθέντων σχολικών προγραμμάτων στο τέλος κάθε σχολικού έτους και υποστήριξε ποικίλες δημιουργικές δράσεις σχολείων και συνεργαζόμενων φορέων της Ροδόπης.
Όσον αφορά το 2020, η ΔΔΕ Ροδόπης αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό. Εξάλλου, οι εν λόγω επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τη ΔΔΕ Ροδόπης με τη συμβολική δενδροφύτευση 100 δενδρυλλίων πλατάνου στον αύλειο χώρο της Τσανακλείου και σε όλες τις αυλές των γυμνασίων και λυκείων της Ροδόπης. Δυστυχώς λόγω πανδημίας οι συντριπτικά περισσότερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις είτε ματαιώθηκαν είτε αναβλήθηκαν. Έτσι, η συμβολική δενδροφύτευση της ΔΔΕ υπήρξε από τις ελάχιστες επετειακές δράσεις. Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επ/ση του 1821 εξ ανάγκης υλοποιήθηκαν δια της διαδικτυακής οδού. Η πανδημία και ο εγκλεισμός επέφεραν καταιγιστικές αλλαγές. Προκειμένου να αποτυπώσουμε την εικόνα της πόλης στην περίοδο της καραντίνας, προσκαλέσαμε τους εκπαιδευτικούς μας να συμμετάσχουν στη δημιουργία μιας σχετικής φωτογραφικής συλλογής που τελικώς ευοδώθηκε με τη θερμή τους ανταπόκριση και την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής (βλ. παραπάνω αρ. 58). Τον Νοέμβριο του 2021 σχολεία και εκπαιδευτικοί πλαισίωσαν τις δράσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ (Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής) και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής «Ανθρώπινο Ποτάμι». Τους πρώτους μήνες του 2022 το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων οργάνωσε τα παρακάτω:

1.Ποίηση για την Ειρήνη, 21 Μαρτίου 2022, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, 10.00-11.30, συμμετοχή μαθητικών ομάδων φιλαναγνωσίας των γυμνασίων 1ο και 3ο Κομοτηνής, Μειονοτικό, Γυμνάσια Ξυλαγανής και Ν. Καλλίστης.

 1. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, συμμετοχή σε συλλογική εκδήλωση του Δήμου Κομοτηνής, 21 Μαρτίου 2022, Δημοτική Καπναποθήκη, συμμετοχή του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, του 2ου Γυμνασίου, του ΕΝΕΕΓΥΛ, του Μειονοτικού Γυμνασίου και του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Σαπών.
 2. Πρόγραμμα πρωινών ξεναγήσεων στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, με τη μορφή διδακτικών επισκέψεων μίας διδακτικής ώρας.
 3. Κέντρο Υγείας Ιάσμου, δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία για θέματα Αγωγής Υγείας (Μάρτιος-Μάιος 2022).
 4. «Παραδοσιακές ποικιλίες. Συναντούμε τους Σπορίτες», σε συνεργασία με τη ΔΠΕ Ροδόπης, την τοπική ομάδα «Σπορίτες Ροδόπης» και τον Δήμο Κομοτηνής, Απρίλιος 2022. Εκδήλωση για τη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.

Από τον Μάρτιο 2022, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, ξεκίνησε μία σειρά βιβλιοφιλικών δράσεων με πρωινές ωριαίες ξεναγήσεις για μαθητές στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Πολλές σχολικές ομάδες επισκέφθηκαν/ονται τη Βιβλιοθήκη σε οργανωμένες διδακτικές επισκέψεις, συνδεδεμένες με γνωστικά αντικείμενα του σχολείου (όπως λογοτεχνία, γλώσσα, ιστορία γενική και τοπική, εικαστικά, θέατρο, εργαστήρια δεξιοτήτων κ.ά.). Συγκεκριμένα, σχολικά τμήματα ξεναγούνται αφενός στην ιστορική Τσανάκλειο και αφετέρου στο περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης (θεματικές ενότητες, εκδόσεις παλιές και νέες, βιβλία και έντυπα, πολιτική δανεισμού, ενημέρωση για βιβλιοφιλικές δράσεις κλπ).

Επιπλέον, πάλι σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, επιχειρείται η ανάδειξη των βιβλίων τοπικής ιστορίας που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και που φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο, μέσω σχετικής 25ωρης δια ζώσης επιμορφωτικής εκδήλωσης για εκπαιδευτικούς (Μάιος-Ιούνιος 2022).

Τον Μάιο του 2022 σχολεία της ΔΔΕ Ροδόπης συμμετείχαν στα Ελευθέρια της πόλης (Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο), στον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας από την ΠΑΜΘ στο Μέγαρο Μουσικής (1ο Γ/σιο Κομοτηνής, Γ/σιο Ξυλαγανής, Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής), σε αφιερωματική εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη (3ο Γ/σιο Κομοτηνής), στο πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής Follow Green (όλα τα γυμνάσια της Κομοτηνής, Μειονοτικό Γ/σιο, Γ/σιο Ν. Καλλίστης, Ιεροσπουδαστήριο) κ.π.ά.

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής η ΔΔΕ Ροδόπης οργάνωσε γραπτό διαγωνισμό δημιουργικής γραφής και θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η βράβευση των τριών διακριθέντων μαθητών έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό Κομοτηνής την Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

 

14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας

 

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

 

«Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης.

 Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές»

 

Σκοπός του μηνύματος είναι η ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής αιμοδοσίας στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Συγκεκριμένα, οι στόχοι της φετινής καμπάνιας είναι:

 • να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω το κοινό σχετικά με την ανάγκη της τακτικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας
 • να τονίσει την ανάγκη για προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την επάρκειά του και την καθολική και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών για μεταγγίσεις αίματος
 • να αναγνωρίσει και να προάγει την αξία της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

 • Να είσαι 18-65 ετών
 • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
 • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
 • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
 • Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

 

 

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

 

Σε όποια ομάδα αίματος

και αν ανήκεις,

δώσε πάσα ζωής

και σώσε ζωές.

 

Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος,

δώσ’ του την αξία του,

δέκα λεπτά αιμοδοσίας,

δίνουν χρόνια ζωής στον συνάνθρωπό σου.

 

Το αίμα δεν πωλείται

κι ούτε αγοράζεται,

το αίμα προσφέρεται από καρδιάς

και με πολύ αγάπη.

 

Όταν δίνεις αίμα

γεμίζει η ψυχή σου,

όταν σου προσφέρεται

γεμίζει η ζωή σου.

 

Οι λίγες σταγόνες αίματος

που προσφέρεις αφιλοκερδώς,

γεμίζουν την κλεψύδρα της ζωής

στον πάσχοντα  συνάνθρωπό σου.

 

Ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη

και ο αλτρουισμός,

στην πράξη δείχνονται

όχι αλλιώς.

 

Δώσε Αίμα και χάρισε,

το σημαντικότερο δώρο, τη ζωή!

 

Κερασιώτη Σεραφείμ

Μαθηματικός

Επίτιμος Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κλιματική αλλαγή

Εργασία του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου ΚομοτηνήςΛήψη αρχείου

Λεύκωμα Μνήμης

images 1

Από την πολυπολιτισμική οικογένεια του Εσπερινού ΓΕΛ Κομοτηνής λάβαμε ένα όμορφο οπτικοακουστικό λεύκωμα με μνήμες παράδοσης, εορταστικά έθιμα, οικογενειακά κειμήλια, τραγούδια, νόστιμες συνταγές μαγειρικής της γιαγιάς κι άλλα ωραία.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fpadlet.com%2Fxrhstoskalaitzhs%2Fjgc3r4uq55deyugz&h=AT3astgs4BIDRG_X_JnkgyTHRiA13D3MfnykQ2eaTfsoUjAA4q9RkhKFnHy7MA5uEcu9TeNlAmK-eNO8tCzcw01c12upryHWEIS-Roz5_0JIKH4GEW7_8CfSRFg48bABKLQ&s=1

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day – WED) γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ενημέρωσης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχεδιάστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972 την πρώτη ημέρα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο περιβάλλον ως αποτέλεσμα συζητήσεων για την ενσωμάτωση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και του περιβάλλοντος Γιορτάστηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα, το 1974 με θέμα «Μόνο μία Γη». ‘Ηταν μια εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα αναδυόμενα τότε περιβαλλοντικά ζητήματα, από τη θαλάσσια ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, έως τη βιώσιμη κατανάλωση και την εγκληματικότητα κατά της άγριας πανίδας. Το 1987 ξεκίνησε η ιδέα της περιστροφής του κέντρου αυτών των δραστηριοτήτων με την επιλογή διαφορετικών χωρών υποδοχής. Η εστίαση στη χώρα υποδοχής συμβάλλει στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει και στηρίζει την προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Για το 2017 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Συνδέοντας τον άνθρωπο με τη φύση – στην πόλη και στην ύπαιθρο, από τους πόλους μέχρι τον Ισημερινό», ενώ οικοδεσπότης είναι ο Καναδάς. Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως βασικό σκοπό την ενθάρρυνση του καθενός να βγει έξω στη φύση και να εκτιμήσει βιωματικά τα οφέλη από αυτήν, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου. Είναι ένα κάλεσμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να εμπεδωθεί η ανάγκη προστασίας της φύσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια πλατφόρμα για δημόσια προβολή, με τη συμμετοχή περισσότερων από 143 χωρών ετησίως. Μεμονωμένοι πολίτες και οι οργανώσεις ενθαρρύνονται να προσθέσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη διάσωσή του και να παρακινήσουν τους συνανθρώπους τους να αναλάβουν πρωτοβουλία προς αυτήν.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος περιλαμβάνει οδηγούς για κάθε φορέα ή πολίτη που σκοπεύει να υλοποιήσει μία τέτοια δράση, ενώ με τα hashtags #WorldEnvironmentDay και #WithNature καλεί τον κόσμο να μοιραστεί εικόνες και εμπειρίες από τη δράση αυτή.

(Από τον ιστότοπο του SafeGreece).

Διαδικτυακός φίλος ή εχθρός;

Ο Διαδικτυακός μου φίλος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Κομοτηνής εντασσόμενο στη Θεματολογία «Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου – Διαδικτυακός Εκφοβισμός»

Made with Padlet

Μελοποιημένη ποίηση από τον Μίκη Θεοδωράκη

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 25 5 2022 1

Όποιος είχε την τύχη να παρακολουθήσει την παραπάνω εκδήλωση του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής οπωσδήποτε θαύμασε τα αποτελέσματα των πολύμηνων κόπων που κατέβαλαν παιδιά και εκπαιδευτικοί για να τιμηθεί ο μεγάλος μας παγκόσμιος συνθέτης και διανοούμενος με τον καλύτερο τρόπο. Συνεργασία, σύμπνοια, διακαλλιτεχνικοί διάλογοι, ομορφιά και αρμονία κατέλαβαν τον αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Οι υπέροχες μουσικές του συνθέτη, η εκδίπλωση του βίου και της καλλιτεχνικής του εξέλιξης, η ποίηση κορυφαίων ποιητών (π.χ. Ελύτη, Ρίτσου, Σεφέρη, Λειβαδίτη, Γκάτσου, Αναγνωστάκη, Γκανά, Νερούδα κ.π.ά.), οι Μπητλς, η Τζόαν Μπαέζ, η Εντίθ Πιάφ, ο νεορεαλιστικός κινηματογράφος, οι ευφάνταστες χορογραφίες και η εικαστική πλαισίωση του ακροάματος ήταν λίγα μόνον από τα πολλά που μάγεψαν το κοινό. Ελάχιστα τα προσφερόμενα τεχνικά μέσα, ελάχιστος ο ελεύθερος χρόνος παιδιών και εκπαιδευτικών, μέγιστο, όμως, το περίσσευμα της δημιουργικής πνοής, της γνώσης και της ευαισθησίας τους που άφησαν ισχυρό στίγμα σε αυτή την υποδειγματική συλλογική δημιουργία. Ο Μίκης Θεοδωράκης γνέφει από ψηλά ικανοποιημένος, περήφανος, ευγνώμων. Κι οι ποιητές χαμογελούν μαζί του και μοιράζονται ηχηρό χειροκρότημα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Σαλαμβά, Χρύσα Σιρλώπη, Γιώργος Μιντιούρης, Στέλλα Καζάκα. Στην χορωδία συμμετείχαν, επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί: Παπαδοπούλου Ευθυμούλα, Πάρτσια Ζωή, Αντωνίου Φανή.

123

45 6 7 891011121314151617181920

21

ευκρινής.jpg.jpg

.jpg

.jpg

Follow Green, στον δρόμο της ανακύκλωσης

5.500 μαθητές μας συγκέντρωσαν τεράστιες ποσότητες χαρτιού, αλουμινίου, τηγανελαίου, πλαστικού και μπαταριών, σε μια ακόμη προσπάθεια διαμόρφωσης οικολογικής συνείδησης από τις τρυφερές ηλικίες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού ως την εφηβεία και αργότερα την ενηλικίωση. Σημερινοί μαθητές εν δράσει, αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Για την καταληκτική τελετή βράβευσης των σχολείων που συμμετείχαν βλ. εδώ:

Δελτίο Τύπου Βραβευση Σχολικου Μαραθώνιου 2022

1 2 3 4 5 6

Διαπολιτισμικές διασταυρώσεις

Ψηφιακό βιβλίο στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο: «Αποθησαύριση γλωσσικού και λαογραφικού υλικού από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Δ/κής Εκπ/σης Σαπών».

images 5

Διαβάστε το βιβλίο εδώ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ_BOOK

Σχολικοί κήποι

Αρκετά σχολεία μας υποστηρίζουν εμπράκτως την αειφορία, την περιβαλλοντική συνείδηση, το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα. Από την παραγωγή στην κατανάλωση και ο λαχανόκηπος του Γυμνασίου Ξυλαγανής δίνει το παράδειγμα!

.1.2.3.4

Επόμενη Σελίδα: »