Πρόσκληση για την Τοπική ΙστορίαΜετά την πραγματοποίηση της επιμορφωτικής συνάντησης «Εθνική επέτειος και συλλογική μνήμη: διάλογος για την τοπική ιστορία» (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, 14/01/2020), τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που ανέκυψαν από αυτήν, προτείνεται στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς:
1. Αν έχουν παραγάγει κάποιο εκπαιδευτικό υλικό για την τοπική ιστορία, το οποίο προκύπτει από σχετικό πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονήθηκε κατά τα παρελθόντα σχολικά έτη, είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και εκτιμούν πως είναι αξιοποιήσιμο από άλλους εκπαιδευτικούς ή από την τοπική κοινωνία, μπορούν να στείλουν τον σχετικό σύνδεσμο στη διεύθυνση ypsd@dide.rod.sch.gr.
2. Αν οι εκπαιδευτικοί προτίθενται να εντάξουν κάποιο πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονούν κατά το τρέχον σχολικό έτος (2019-2020) στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της περιοχής μας στον εθνικό κορμό και να το παρουσιάσουν δημόσια, μπορούν να το δηλώσουν ως τις 16/02/2020 με ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ίδια διεύθυνση (ypsd@dide.rod.sch.gr). Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και της υπεύθυνής του Αικατερίνης Σχοινά, με την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη της Συντονίστριας Εκπ/κού Έργου ΠΕ02 Μαρίας Ζωγραφάκη και σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή υλοποίηση και ανάδειξη των εργασιών.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι για τη δημοσίευση εκπαιδευτικού υλικού καλό είναι προηγουμένως να έχουν ληφθεί υπ’όψιν αφενός η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Ν. 4624/2019) και αφετέρου ο Νόμος περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ν. 2121/1993).


Επιμορφωτικό εργαστήριο Τοπικής Ιστορίας

Κάτω από: Πολιτιστικά | ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΔΕ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
Παρασκευή, 3 Ιανουάριος 2020 1:54 μμ |


Οι Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης συμμετέχουν με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς τους στις τοπικές εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Στην προσπάθεια υποστήριξης των εκπαιδευτικών κατά την υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων για την τοπική ιστορία και πολιτισμό, τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των δύο παραπάνω Διευθύνσεων διοργανώνουν επιμορφωτικό εργαστήριο με τίτλο «Εθνική επέτειος και συλλογική μνήμη: Διάλογοι για την τοπική ιστορία» την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Συντονιστές του εργαστηρίου θα είναι οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Ελπίδα Βόγλη και Γεώργιος Τσιγάρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους με ένα απλό μήνυμα στις διευθύνσεις ypsd@dipe.rod.sch.gr (Πρωτοβάθμια) και ypsd@dide.rod.sch.gr (Δευτεροβάθμια). Καλό είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα να έχουν αποσταλεί στις παραπάνω διευθύνσεις ως τις 12 Ιανουαρίου.

https://www.xronos.gr/reportaz/komotini-oi-ekpaideytikoi-tis-rodopis-vazoyn-sto-epikentro-tin-topiki-istoria<a
href=»http://paratiritis-news.gr/article/221169/Ta-sxolika-programmata-Topikis-Istorias-anoigontai-stin-koinonia-tis-Rodopis?fbclid=IwAR1CkQtRgKr-gk7frpPbg2ZvRimym2jRYLrq9-08npXhFC6OGHEMI6psDlI»>

Εκδήλωση «Πολεμώντας τη νικοτίνη και τις εξαρτήσεις»


Οι Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργανώνουν την επιμορφωτική εκδήλωση Αγωγής Υγείας και Πολιτισμού «Πολεμώντας τη νικοτίνη και τις εξαρτήσεις» την Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2019, στις 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το παρακάτω:
1. Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας»: οι δράσεις στα σχολεία και των δύο βαθμίδων για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καπνίσματος. Μιλούν οι Γκάρο Εσαγιάν (ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου), Σπύρος Βόλτσης και Μαρία Γούλα (ψυχολόγοι του Κέντρου).
2. Ιστορία και αγώνας για την απαγόρευση του καπνού. Το παράδειγμα το μαχητικού κειμένου Ψόγος Νικοτιανής (Νικόλαος Μαυροκορδάτος, τέλος του 17ου αιώνα). Προλογίζει ο Νίκος Μαυρέλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ.) και διαβάζει ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης (ηθοποιός).
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα το αργότερο έως την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 στη διεύθυνση ypsd@dide.rod.sch.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.


Σεμινάριο για τον υδάτινο πλούτο της περιοχής μας

Οι Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργανώνουν την επιμορφωτική εκδήλωση Περιβαλλοντικής Αγωγής «Η Θράκη και ο υδάτινος κόσμος της» την Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2019, στις 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Εισηγητής θα είναι ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος) Γεώργιος Συλαίος και οι ενότητες της εκδήλωσης είναι οι παρακάτω:
1. Γνωριμία με το Θρακικό Πέλαγος,
2. Η παράκτια ζώνη και τα οικοσυστήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ,
3. Οι υδροβιότοποι και οι λιμνοθάλασσες της περιοχής,
4. Έρευνα ΔΠΘ στον τομέα και διαθέσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα το αργότερο έως την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στη διεύθυνση ypsd@dide.rod.sch.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Μετά το σεμινάριο, υλικό που ευγενώς παραχωρήθηκε από τον Γ. Συλαίο.

Πληροφορίες για τη διαδικτυακή πλατφόρμα ODYSSEA (Opretating a Network of Integrated Observatory Systems in the Mediterranean Sea) την οποία κάθε ενδιαφερόμενος εκπ/κός μπορεί να επισκεφθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://fs-141-0-206-225.fullsave.info/.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Συλαίος, η ODYSSEA είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα, του οποίου είναι ο συντονιστής του και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon2020. Η ODYSSEA λειτουργεί από το 2017,ενώ αναπτύσσει υπηρεσίες για όσους δραστηριοποιούνται, τόσο στην παράκτια ζώνη, όσο και στην ανοιχτή θάλασσα, παρέχοντας επεξεργασμένα ιστορικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και προβλέψεις μετεωρολογικών και θαλάσσιων συνθηκών. Έτσι, φαίνεται ότι μπορεί να έχει και εκπ/κή χρήση υποστηρίζοντας διάφορα μαθήματα (π.χ. Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος) ή την εκπόνηση μαθητικών ερευνητικών εργασιών (project) σχετικών με τους υδροβιότοπους ή τη θάλασσα.
Επισημαίνεται ότι, επειδή η Πλατφόρμα είναι σήμερα σε πιλοτική φάση, υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν καθυστερήσεις κάποιες μέρες στην πρόσβαση δεδομένων.
Επιπλέον, όποιος/α εκπ/κός επιθυμεί, μπορεί να συμπληρώσει τη φόρμα αξιολόγησης της Πλατφόρμας, η οποία διατίθεται μόνο στα αγγλικά στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdDrqQoczXRHYROSVDOS9dRvdAC09BQFMW2Mvkv6kMDpwZKlQ/viewform .

Φύση και Βιοποικιλότητα της Ελλάδας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Σημαντικά αποτελέσματα και δεδομένα του έργου της παρακολούθησης 50 λιμνών της Ελλάδας είναι πλέον προσβάσιμα σε επιστήμονες και στο ευρύ κοινό, μέσω του Δικτυακού Τόπου για τη Φύση και Βιοποικιλότητα της Ελλάδας (www.biodiversity-info.gr) που διατηρεί το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Πρόκειται για δεδομένα που συλλέγει και επεξεργάζεται το ΕΚΒΥ από το 2012, ως ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης των Λιμνών. Συγκεκριμένα, το ΕΚΒΥ πραγματοποιεί δειγματοληψίες, αναλύσεις και επιτόπιες μετρήσεις, και είναι υπεύθυνο για την ετήσια υποβολή στοιχείων στη Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Γραμματεία Υδάτων συντονίζει και εποπτεύει το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Υδάτων και υποβάλλει τα δεδομένα ετησίως στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Γρίπη και μέτρα προστασίας


https://blogs.sch.gr/ypsddiderod/files/2019/10/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΣΧΟΛΙΚΩΝ-ΜΟΝΑΔΩΝ-ΓΙΑ-ΓΡΙΠΗ-2019-2020.doc
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ 2019-2020

Πρόταση για δημιουργία θεματικού δικτύου

Το ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, δια της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία Άννας Αφεντουλίδου, προτίθεται να δημιουργήσει και να συντονίσει Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο για την Αειφορία με τίτλο: «Διαβάζω τις τέχνες, διαβάζω τον κόσμο: ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα». Περισσότερες πληροφορίες στο συνημμένο.Λήψη αρχείου

Η αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική πράξη

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση.
Η αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική πράξη.
Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υλικό

Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (εκπαιδευτικά προγράμματα)

<img

Φυλλάδιο ΕΜ Αλεξανδρούπολης


https://blogs.sch.gr/ypsddiderod/files/2019/10/Eκπαιδευτικά-προγράμματα-εκκλησιαστικού-μουσείου-2019-2020-1.doc

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου

Παρουσίαση Μουσείου Πανδρόσου

Επόμενη Σελίδα: »