Νόμοι για την πυροπροστασία στα σχολεία

Πυροσβεστική Διάταξη 16/2015 και ΠΔ 41/2018 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας).
Η Πυροσβεστική Διάταξη 16/2015 ισχύει για κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν από τις 17-02-1989, ενώ για κτίρια που κτίστηκαν μετά ισχύει το ΠΔ 41/2018.

Ενημέρωση για πυρασφάλεια

Οι Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, διοργανώνουν την ενημερωτική εκδήλωση «Πυρασφάλεια στον χώρο του σχολείου» με εισηγητή τον Υποπυραγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής κ. Χαράλαμπο Καραγεωργίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής (οδός Γιάννη Ρίτσου 4).
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα, το αργότερο έως την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, στη διεύθυνση ypsd@dide.rod.sch.gr.
Επισημαίνεται ότι οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων παρακαλούνται να μεριμνήσουν, εφόσον είναι εφικτό, ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση εκπαιδευτικών από κάθε σχολείο.

Η Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία

Η Λευκή Βίβλος του ΕΚΟΜΕ

https://www.ekome.media/wp-content/uploads/EKOME_White-Paper-_GR.pdf

Πληροφορίες για τη λειτουργία του Θρακικού Μουσείου Παιδείας της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής


Η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής (ΕΠΕΚ) έχει ιδρύσει και λειτουργεί το Θρακικό Μουσείο Παιδείας, όπου συγκεντρώθηκαν σχολικά είδη και έντυπα, που αποτυπώνουν την ιστορική εξέλιξη του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επιπλέον, η Εταιρεία εξέδωσε νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, σε ψηφιακή μορφή, με τίτλο «Ανακαλύπτω τα σχολεία της Πόλης μου», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες δημοτικού και γυμνασίου και στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τα ελληνορθόδοξα εκπαιδευτήρια της περιόδου του β΄ μισού του 19ου αιώνα, τα οποία λειτουργούσαν στην πόλη μας. Το Γραφείο και το Μουσείο της ΕΠΕΚ είναι ανοικτά, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Νοεμβρίου 2018, τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από ώρα 09:00 – 13:00, ώστε να πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων, αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι εκπ/κοί επικοινωνούν, μέσω της διεύθυνσης του σχολείου τους, στο τηλέφωνο της Εταιρείας 25310 36739.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπ/κοί που επιθυμούν να λάβουν μέρος με την τάξη τους στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, μπορούν να μεταφορτώσουν τα σχετικά αρχεία από την ιστοσελίδα της Εταιρείας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://etaireia-paidagogikon-epistimon.webnode.gr/news/neo-ekpaideytiko-programma-etaireias-paidagogikon-epistimon-komotinis/ ως εξής:
1. Αρχείο pdf με τίτλο: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
2. Αρχείο pdf με τίτλο: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
3. Αρχείο pdf με τίτλο: ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΣ
Περαιτέρω πληροφορίες στα τηλέφωνα: 694 866 3428 (Μαριγούλα Κοσμίδου, Πρόεδρος της ΕΠΕΚ) και 693 648 3491 (Ιωάννης Σιγούρος, Μέλος του ΔΣ).

Παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές εντός σχολικού ωραρίου

Σχετικά με την παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές/τριες εντός σχολικού ωραρίου, σας ενημερώνουμε ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος 2018-2019 έχει αναρτηθεί στην Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. e-yliko, κάτω από τον γενικό τίτλο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, το πεδίο Θεάματα που περιλαμβάνει κατάλογο θεαμάτων και συγκεκριμένα πληροφορίες για παραστάσεις θεάτρου / κουκλοθεάτρου / θεάτρου σκιών. Προτείνεται, κατά τον προγραμματισμό της παρακολούθησης θεαμάτων από τις σχολικές μονάδες, οι εκπαιδευτικοί να επισκέπτονται το εν λόγω πεδίο για την επιλογή θεάματος.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω αναρτήσεις δεν αποτελούν έγκριση του θεάματος και οι σχετικές πληροφορίες αναρτώνται για ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφορικά με θεάματα. Καλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των παραστάσεων πριν από την παρακολούθησή τους από τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση θεαμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών ταινιών, είτε αναγράφονται στους ανωτέρω καταλόγους είτε όχι, είναι δυνατή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων και την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών.
Σημειώνεται ότι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν εκδίδει πλέον εγκρίσεις θεαμάτων. Παλαιές εγκρίσεις θεάτρου και κουκλοθεάτρου δεν ισχύουν.

Η απόφαση για την παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές/τριες θα λαμβάνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων έκαστης σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα εξής:
• Οι παραστάσεις που θα επιλέγονται για παρακολούθηση από τους μαθητές και τις μαθήτριες θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους σκοπούς και τις αξίες της παιδαγωγικής, όπως είναι η ψυχική καλλιέργεια, η βίωση των αξιών της ζωής, η γνώση και η ορθή αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Παράλληλα, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και την αντιληπτική ικανότητα της ηλικίας των μαθητών/τριών στους οποίους απευθύνονται και να διαθέτουν άρτιο λόγο, άψογο περιεχόμενο και ποιοτική αισθητική προσέγγιση.
• Θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται προετοιμασία ανάλογη με την ηλικία των μαθητών/τριών, η οποία να περιλαμβάνει πληροφορίες για το έργο, τον/την δημιουργό του, τη χρονική στιγμή της δημιουργίας και γενικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να προσλάβουν τη μέγιστη ωφέλεια από την παρακολούθηση του θεάματος.
• Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει πριν από την παρακολούθηση να έχουν ενημερωθεί για τους κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν κατά τη μετάβαση στον χώρο του θεάματος και κυρίως μέσα στις αίθουσες των θεαμάτων, όπου θα πρέπει να απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων.
• Οι συνοδοί καθηγητές/τριες θα παρευρίσκονται μέσα στην αίθουσα που παρουσιάζεται το θέαμα καθ’ όλη τη διάρκειά του.
• Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την παρακολούθηση του θεάματος και σε κατάλληλη χρονική στιγμή, που θα επιλέγεται από τον/την εκπαιδευτικό, θα ακολουθεί συζήτηση πάνω στα θέματα που έθιγε η παράσταση, τη γνώμη των μαθητών/τριών για τους χαρακτήρες του έργου, την απόδοσή τους από τους ηθοποιούς, τις παρατηρήσεις τους για την εικαστική διάσταση, την ηχητική κάλυψη κ.ά. Με τη συζήτηση αυτή θα επιδιώκεται η γενικότερη καλλιέργεια των μαθητών/τριών σχετικά με τα θεάματα αλλά και η ανάπτυξη της κριτικής τους ματιάς.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων να βεβαιώνονται ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας και πυροπροστασίας με την ύπαρξη εξόδων κινδύνου στις αίθουσες των θεαμάτων που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, ζητώντας από τους υπεύθυνους των θιάσων να επιδείξουν την σχετική άδεια λειτουργίας του χώρου της παράστασης.
Για την είσοδο των καλλιτεχνών στον χώρο του σχολείου, στην περίπτωση παρουσίασης θεάματος, απαιτείται σχετική άδεια από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Η άδεια χορηγείται για τα μεν Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια από την Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης, για τα δε ΕΠΑΛ από την Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της σχολικής μονάδας μέσω της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Θίασοι, οι οποίοι επιθυμούν να αναρτηθούν οι παραστάσεις τους που απευθύνονται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. δύνανται να ενημερώνονται σχετικά με τον τρόπο ανάρτησης επισκεπτόμενοι την Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και ακολουθώντας την διαδρομή: e-yliko→ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ→Θεάματα ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπ/σης, Τμήμα Β΄, τηλέφωνο 210 344 3023 (κα Π. Σακκοπούλου).

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Κοινωνικός ποδοσφαιρικός αγώνας

Η ΔΔΕ Ροδόπης καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να στηρίξει νεαρό μαθητή συμπολίτη μας που χρήζει άμεσης θεραπείας για τη σοβαρή ασθένεια από την οποία πάσχει. Επειδή το κόστος της θεραπείας είναι μεγάλο και οι οικονομικοί πόροι της οικογένειάς του πενιχροί, καλούμε τα σχολεία να συνδράμουν αφιερώνοντας τον καθιερωμένο σχολικό περίπατο του Νοεμβρίου στην παρακολούθηση του κοινωνικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Σπάρτακος- Μεικτή Νέων ΕΠΣ Θράκης που θα διεξαχθεί για αυτόν τον σκοπό την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κομοτηνής (ΔΑΚ) στις 9.30. Το συμβολικό αντίτιμο του εισιτηρίου ανέρχεται προαιρετικά στα 2 ευρώ κατ’άτομο, χωρίς να είναι δεσμευτικό για τους μαθητές που αδυνατούν να το καταβάλουν. Ευελπιστούμε στην ευόδωση της οικονομικής στήριξης του μαθητή μας με την πολύτιμη συνδρομή των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας.

Οδηγός περιήγησης Θράκης


https://www.dimosprofile.gr/media/periferia-anatolikis-makedonias/

Σύντομοι μουσειοπερίπατοι στην Κομοτηνή

Κάτω από: Πολιτιστικά | ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΔΕ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
Τετάρτη, 24 Οκτώβριος 2018 10:54 πμ |


Μουσειακός Περίπατος

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κάτω από: Πολιτιστικά | ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΔΕ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018 10:14 πμ |

Εκπαιδευτικά προγράμματα.

triptyxo 2018 19

Ιστορική συλλογή σχολικών εγχειριδίων

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΔΕ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2018 2:01 μμ |

http://e-library.iep.edu.gr/iep/index.html

Επόμενη Σελίδα: »