ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του.

Ετικέτες: , , , ,

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ “Υλικό ηλεκτρονικού υπολογιστή”

Υλικό η/υ

Ετικέτες: ,

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ετικέτες: , , , ,

Drone – ιπτάμενη κεραία κινητής τηλεφωνίας

Μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε drone ανέπτυξαν ερευνητές του University of North Texas, για χρήση σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές- οι οποίες τείνουν να «ξηλώνουν» τις υποδομές τηλεπικοινωνιών.

«Πραγματοποιήσαμε επίδειξη ενός φορητού συστήματος επικοινωνίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε drone» είπε ο Καμές Ναμουντούρι, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του UNT. «Το σύστημα, με ισχύ μετάδοσης μόλις 250 miliwatt, είναι ικανό να παρέχει άμεση κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων στη διάρκεια επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών. Εάν η κλίμακά του αυξηθεί στα 10 watt, μπορεί να παρέχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας σε μια ολόκληρη πόλη σαν το Ντέντον (Τέξας)».

Ο Ναμουντούρι και η ομάδα του πρόσφατα πραγματοποίησαν επιτυχή δοκιμή του πρώτου συστήματος του είδους του στον κόσμο (Aerial Deployable Communication System) στο Ουάξαχακι του Τέξας. Η συσκευή τοποθετήθηκε σε drone, το οποίο πέταξε σε ύψος 400 ποδών (120 μέτρων). Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας του προγραμματίστηκε να συντονιστεί στο bandwidth που έχει αποδοθεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης/ σωστικά συνεργεία, αποδεικνύοντας πως μπορεί να παρέχει άμεσα δυνατότητες επικοινωνίας και εξαφανίζοντας τον προβληματισμό περί υπερβολικού φόρτου ή υλικών ζημιών στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην πληγείσα περιοχή. Τα πλήρη αποτελέσματα του πειράματος αυτού θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της 2017 Global City Teams Challenge Expo στην Ουάσινγκτον.

«Όλη η ομάδα έχει ζωτικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα» είπε ο Ναμουντούρι. «Συνεργαστήκαμε με τις Virtual Network Communications, loT+LTE Consulting Group, Unmanned Experts και AirRobot για να γίνει αυτό δυνατό. Επίσης είχαμε βοήθεια από τα Lone Star UAS Center for Excellence, Texas A&M University στο Corpus Christi,την Federal Communications Commission, το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας του Τέξας, τις FirstNet, AT&T, την πυροσβεστική της πόλης του Ντέντον, την Civil Air Patrol και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει χωρίς τη χρηματοδότηση του National Science Foundation. Επίσης, έχω καταπληκτικούς φοιτητές, που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα» τόνισε.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Ετικέτες: , , ,

Θερινό Σχολείο στην Python

Μια βουτιά στην Python. Το Power Python Summer School γίνεται τη βδομάδα από 10-14 Ιουλίου στη Ζάκυνθο. Το πρόγραμμα κάθε μέρα περιλαμβάνει 4 ώρες εργαστήρια προγραμματισμού Python που θα γίνουν στα εργαστήρια του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Περισσότερα… (http://www.sch.gr/96-announces/3661-python) Πηγή – περισσότερα: http://www.sch.gr/96-announces/3661-python

Ετικέτες: , , , ,

Microsoft: Σε 3 χρόνια ο πρώτος λειτουργικός «σκληρός δίσκος» από DNA

 

Αν χρησιμοποιούσαμε γενετικό υλικό, αντί για τις υπάρχουσες μεθόδους αποθήκευσης δεδομένων, τότε θεωρητικά ένας χώρος λίγο μεγαλύτερος από γκαράζ θα ήταν αρκετός για να αποθηκευτούν όλες οι πληροφορίες που έχουν  καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το πλεονέκτημα αυτό, δηλαδή η δυνατότητα φύλαξης μεγάλου όγκου δεδομένων σε συσκευές που θα έχουν μικρό όγκο, είναι ο βασικός λόγος που οι επιστήμονες του τμήματος Έρευνας της Microsoft προσπαθούν να αναπτύξουν ένα σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιεί ως μέσο αποθήκευσης μικρές αλυσίδες DNA.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις στο MIT Technology Review του Νταγκ Κάρμαν, ερευνητή από το συγκεκριμένο τμήμα, οι προσπάθειες αυτές δεν θα αργήσουν να καρποφορήσουν. Κι αυτό γιατί το πρώτο ανάλογο λειτουργικό σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ώστε να εγκατασταθεί σε ένα κέντρο δεδομένων της Microsoft.

Ο πρώτος «σκληρός δίσκος» από DNA πιθανότατα θα αναλάβει κάποια πιλοτική εφαρμογή, για την επίδειξη της τεχνολογίας. Ωστόσο, απώτερος στόχος της Microsoft είναι με την αποθήκευση πληροφοριών σε γενετικό υλικό να αντικαταστήσεις τις μαγνητικές ταινίες που ακόμη χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων.

Όσο απαρχαιωμένη κι αν ακούγεται η χρήση μαγνητικών ταινιών, ακόμη και σήμερα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη φύλαξη πληροφοριών, καθώς δεν απαιτεί μεγάλους χώρους, έχει μικρό κόστος και εγγυάται πως οι πληροφορίες θα μείνουν άθικτες έως και για 30 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο πως η παραγωγή δεδομένων έχει πλέον κυριολεκτικά εκτιναχθεί, καθώς μέσα στα δύο μόλις προηγούμενα χρόνια ο όγκος τους έφτασε την ποσότητα που έχει παραχθεί σε όλη την υπόλοιπη ανθρώπινη ιστορία, σύντομα θα χρειασθεί μία εναλλακτική τεχνολογία για να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις.

Μπορεί οι ζωντανοί οργανισμοί να χρησιμοποιούν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια το DNA για την κωδικοποίηση και τη μεταβίβαση γενετικών πληροφοριών, ωστόσο ο δρόμος για την ανάπτυξη «σκληρών» δίσκων με DNA άνοιξε μόλις πριν από 5 χρόνια όταν ο γενετιστής Τζορτζ Τσερτς από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αποθήκευσε ένα βιβλίο σε 55.000 μικρές αλυσίδες γενετικού υλικού.

Από τότε, η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα, αφού για παράδειγμα πέρυσι η Microsoft κατάφερε να κωδικοποιήσει 100 κλασικά λογοτεχνικά έργα (ανάμεσα στα οποία και το Πόλεμος και Ειρήνη του Λέοντος Τολστόι), δηλαδή περίπου 200 ΜΒ δεδομένων, σε ποσότητα γενετικού υλικού που το μέγεθός της δεν ξεπερνούσε τη μύτη ενός μολυβιού.

Ωστόσο, η διαδικασία παραμένει ακριβή και χρονοβόρα. Έτσι, παρόλο που η Microsoft δεν αποκάλυψε το κόστος της κρυπτογράφησης, το MIT Review εκτιμά πως στοίχισε περίπου 800.000 δολάρια. Ένα ποσό που θα πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα, για να μπορέσει η αποθήκευση πληροφοριών σε DNA να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή.

Παράλληλα, θα πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα της κρυπτογράφησης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου 400 bytes ανά δευτερόλεπτο. Εξάλλου, και η ίδια η Microsoft παραδεχόταν πέρυσι πως χρειάζεται να βελτιωθεί δραστικά, φθάνοντας τουλάχιστον τα 100 megabytes ανά δευτερόλεπτο.

Το τριετές χρονοδιάγραμμα για τον πρώτο “σκληρό δίσκο”, που έχει θέσει η αμερικανική εταιρεία, δείχνει πως έχει βρει απαντήσεις στα παραπάνω προβλήματα. Ακόμη κι έτσι, πάντως, οι πρώτες εφαρμογές αναμένεται να αφορούν πελάτες με ιδιαίτερες ανάγκες αποθήκευσης, όπως ιατρικών αρχείων ή κρίσιμων πληροφοριών, που για να τις καλύψουν θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά απ’ ό,τι με τα συμβατικά μέσα.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Ετικέτες: ,

Η εγκύκλιος για αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Βιβλιοθήκες,Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., Γ.Α.Κ., Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., Ι.Ε.Π., Ι.Κ.Υ., Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., Ι.Τ.Υ.Ε.–ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ κλπ)

Εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι εκπαιδευτικοί  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αίτηση  απόσπασης σε φ ο ρ ε ί ς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2017-2018, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ
Υποβολή αιτήσεων από 01-06-2017 μέχρι και 07-06-2017 και ώρα 14:00.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αίτηση απόσπασης για υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 75305/Ε1/08.05.2017 εγκύκλιο (σε υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ), έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν την αίτηση αυτή στο…

Πηγή-περισσότερα:https://www.esos.gr/arthra/50941/i-egkyklios-gia-apospaseis-ekpaideytikon-se-foreis-panepistimia-tei-vivliothikesdoatap

Προσωρινή διακοπή των συνδέσεων των σχολικών και διοικητικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες, φίλοι εκπαιδευτικοί, Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο με Αριθ, Πρωτ υπ. Αριθ Φ253.2/42486/Α5/13-3-2017 απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Θ. κ. Κ. Γαβρόγλου και στα πλαίσια της ασφαλούς διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων σχολικού έτους 2016-2017 για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θα εφαρμόζεται προσωρινή διακοπή των συνδέσεων των σχολικών και διοικητικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές σας και δύναμη σε σας για να διεκπεραιώσετε με επιτυχία το δύσκολο έργο αυτών των ημερών.

Πηγή – περισσότερα: http://www.sch.gr/192-simantikaa/3668-2017-05-31-12-51-38

Ετικέτες: ,

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση