ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Το νέο βιβλίο «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967 – 1974.

Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση», εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2017, σσ. 424

διατίθεται από τις εκδόσεις «Επίκεντρο»,  Καμβουνίων 9, (Τ.Κ. 546 21) Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 – 256146, Κιάφας 5, (Τ.Κ. 106 78) Αθήνα, τηλ. 210 – 3811077  (e-mail: epikentro@epikentro.gr )

και από όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, επαρχία).

* Στην Αθήνα διατίθεται από στα δύο μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας:

Βιβλιοπωλείο «Πολιτεία»

* Βιβλιοπωλείο «ianos»

* Σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα από το Βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία»

* Στη Θεσσαλονίκη στο Βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης – Παιδεία

και σ΄ όλα, ανά την Ελλάδα, καταστήματα (στα τμήματα βιβλίου) του «Public»

* Στη Λάρισα μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία:  «Το Κλού» (πρώην «Παιδεία»), επί της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου 6 και του κ. Αχιλ. Καλτσά «Flash» (πρώην «Παπασωτηρίου»), επί της οδού Αλεξ. Παπαναστασίου 57, στο κέντρο της πόλης.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του θεολόγου καθηγητή, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ Χάρη Ανδρεόπουλου, από τις εκδόσεις «Επίκεντρο»

Είναι γεγονός ότι οι μεγαλύτερες κρίσεις στις σχέσεις Εκκλησίας–Πολιτείας στη Ελλάδα συνέπεσαν με ανώμαλες περιόδους της πολιτικής της ιστορίας. Ταυτόχρονα, συνδέθηκαν με τη δημιουργία αρχιεπισκοπικών ζητημάτων, κάτι μάλλον αναμενόμενο ως εκ της σημασίας που διαδραματίζει το πρόσωπο του «Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος» στα πολιτικά πράγματα.

Σε μια από τις πλέον σκοτεινές και δυσερμήνευτες περιόδους της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας αναφέρεται το παρόν βιβλίο που έρχεται να ρίξει φώς στις σχέσεις της διοικούσας Εκκλησίας και της Πολιτείας της περιόδου 1967 – 1974, όπως αυτές διαμορφώθηκαν υπό το κράτος της εγκαθιδρυθείσας την 21η Απριλίου 1967 επτάχρονης δικτατορίας. Το 424 σελίδων βιβλίο εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο» της Θεσσαλονίκης (σειρά «Ιστορία και Κοινωνία»).

Με ενδελεχή έρευνα πηγών και βιβλιογραφίας ο Χάρης Ανδρεόπουλος πραγματεύεται το πρόβλημα, εξετάζοντας και αναλύοντας ζητήματα της εν λόγω περιόδου που αφορούσαν την νομοκανονική αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας και τον βαθύ τραυματισμό της (σήμερα συνταγματικά κατοχυρωμένης) αυτοδιοικήσεώς της από σωρεία παρεμβάσεων της δικτατορίας στα εσωτερικά της, που αποσκοπούσαν στον έλεγχο της εκκλησιαστικής διοικήσεως ώστε να υπηρετηθούν οι ιδεολογικές σκοπιμότητες του καθεστώτος.

…η συνέχεια στο Amen.gr

 

NOΜOKANONIKA 2, 2016

Με μελέτες και άρθρα που προσεγγίζουν από την πλευρά του Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου ιστορικά ζητήματα, όπως το «ανάθεμα» κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου (1916), η συμβολή του Μελετίου Μεταξάκη, ως Μητροπολίτου Κιτίου (1910 – 1918), στη σύνταξη του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο ρόλος που διεδραμάτισε η Εκκλησία της Κρήτης ως προς τις σχέσεις της με την Πολιτεία στο νησί κατά την περίοδο του εθνικού διχασμού (1915 – 1917), καθώς και ζητήματα που αφορούν στα ατομικά δικαιώματα και το «εσωτερικό δίκαιο» της Εκκλησίας στην ελληνική έννομη τάξη,  κυκλοφόρησε, προσφάτως, το νέο τεύχος (2/2016) του επιστημονικού περιοδικού (τα) «Νομοκανονικά». Στη ύλη του νέου τεύχους περιέχονται, επίσης, πρόσφατες σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που άπτονται διοικητικών ζητημάτων εκκλησιαστικής φύσεως.

*Αναλυτική παρουσίαση του νέου τεύχους των «Νομοκανονικών» στην «Ιδιωτική Οδό»

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

Ειδικό ιστότοπο για τα Θρησκευτικά θέτει σε λειτουργία το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για την υποστήριξη και υποβοήθηση του έργου των Θεολόγων εκπαιδευτικών Β/θμιας (ΠΕ01) και των Δασκάλων εκπαιδευτικών Α/θμιας (ΠΕ70) στην εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών.

Ηδη στον ιστότοπο έχουν αναρτηθεί ειδικοί σύνδεσμοι, όπως «Προγράμματα Σπουδών«, «Οδηγός Εκπαιδευτικού«, «Διδακτικό Υλικό«, «Noμοθεσία – Εγκύκλιοι«, «Διδακτικές Προτάσεις«, «Υποστηρικτικό Υλικό«, «Υλικό Εικόνων και Μουσικής«, «Ειδήσεις – Αρθρα«, κ.α. καθώς και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας των εκπαιδευτικών με την Επιστημονική Ομάδα Εργου.

* Εδώ ο (υπό κατασκευή, συνεχώς εμπλουτιζόμενος με νέο υλικό) νέος ιστότοπος

 

 

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, εξώφυλλο

«…Το βιβλίο αυτό του Καθηγητού κ. Κονιδάρη, το από μακρού – από 16ετίας (Α΄ έκδοση 2000, Β΄ έκδοση 2011) – καθιερωμένο ως «Εγχειρίδιο» στον επιστημονικό χώρο του Εκκλησιαστικού Δικαίου, προσφάτως εκυκλοφόρησε στην νέα του έκδοση. Η νέα αυτή (Γ΄) έκδοση – και πάλι από τις «Εκδόσεις Σάκκουλα» (http://www.sakkoulas.gr) – κατέστη επιβεβλημένη λόγω των πολλών νομοθετικών τροποποιήσεων που επήλθαν στη ύλη του κλάδου, μετά την έκδοση μάλιστα και του Ν. 4301/2014 με αντικείμενο την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα, αλλά και εκ της θεσμοθετήσεως πληθώρας νέων Κανονισμών από την Εκκλησία της Ελλάδος, που τροποποιούν καίρια τμήματα του δικαίου της. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να καταστεί αναγκαία η νέα (Γ΄) έκδοση του «Εγχειριδίου», με την ευκαιρία δε αυτή η ενημέρωσή του με τη νεώτερη νομολογία και ο εμπλουτισμός του με τη νεώτερη βιβλιογραφία…»

* Ολόκληρη η παρουσίαση στο Amen.gr

NOMOKANONIKA 2016 (εξώφυλλο)Με ενδιαφέρουσα θεματολογία επί επικαίρων ζητημάτων που αφορούν σε εξελίξεις στο χώρο της εκκλησιαστικής νομοθεσίας, όπως το θέμα των θρησκευτικών κοινοτήτων και της καύσεως των νεκρών, αλλά και της εκκλησιαστικής ζωής, όπως το θέμα των μικτών γάμων με το οποίο ασχολήθηκε η πρόσφατη (17 – 27 Ιουνίου) Πανορθόδοξη Σύνοδος στη Κρήτη, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (1/2016) του επιστημονικού περιοδικού (τα) «Νομοκανονικά». Στην ύλη του νέου τεύχους περιέχονται, επίσης, σημαντικές δικαστικές αποφάσεις αφορώσες αφ΄ ενός στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και των λοιπών εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ και αφ΄ ετέρου στις εξ επόψεως Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου ειδικές λειτουργικές σχέσεις που διαμορφώνονται από την εν εξελίξει νομολογία μεταξύ αυτής – της Εκκλησίας, υπό τον  διφυή αυτής χαρακτήρα, ήτοι ως θείου καθιδρύματος αφ΄ ενός και νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αφ΄ ετέρου – και των εις αυτήν υπηρετούντων κληρικών.

Τα «Νομοκανονικά» είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση που επιδιώκει να καλύψει δύο σύνθετους και δυσχερείς επιστημονικούς κλάδους, το Εκκλησιαστικό και το Κανονικό Δίκαιο, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και δικαστηριακής πράξεως. Αποτελούν το επιστημονικό όργανο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και απευθύνονται σε δικηγόρους, δικαστές, θεολόγους και σε κάθε ερευνητή επιστήμονα από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορικό, κοινωνιολόγο, κ.λ.π.) που εντρυφεί στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας / θρησκευτικών κοινοτήτων. Εκδίδονται ανελλιπώς από τον Μάιο του 2002 και ήλθαν, σύμφωνα με την πρόθεση του ιδρυτού και Διευθυντού τους, καθηγητού Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, να καλύψουν την απουσία που είχε από ικανού χρόνου καταστεί ευκρινώς ορατή, μιας περιοδικής εκδόσεως, η οποία να προάγει την επιστήμη στα ζητήματα του Εκκλησιαστικού και του Κανονικού Δικαίου και ευρύτερα τον δημόσιο διάλογο στα ζητήματα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, τα οποία εμφανίζονται στο προσκήνιο με αξιοζήλευτη περιοδικότητα αποτελώντας – το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα, όλο και εντονότερα – θέμα «ημερησίας διατάξεως» στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου. Παραλλήλως, τα «Νομοκανονικά» φιλοδοξούν να αποτελέσουν το κατάλληλο εκείνο βήμα που θα επιτρέψει στις νέες επιστημονικές δυνάμεις του κλάδου να εμφανισθούν στο προσκήνιο και να δοκιμασθούν.

…η συνέχεια στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ

Μέ τά σημαντικά ἐκκλησιαστικά, πολιτικά καί κοινωνιά γεγονότα τοῦ 19ου καί 20ου αἰώνα πού συνθέτουν τήν ἱστορία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί  δρομολογοῦν τό πέρασμα τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἀπό τό Γένος καί τή Ρωμιοσύνη τῆς ἐθναρχικῆς παραδόσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου στό Ἔθνος καί τό ἑλλαδικό Κράτος τῆς «νεωτερικότητας», ἀσχολεῖται τό νέο βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Ἀρκαλοχωρίου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης καί καθηγητού τοῦ Τμήματος Θεολογίας τοῦ Α.Π.Θ. Ἀνδρέα Νανάκη. Στό βιβλίο συντίθεται ἡ προβληματική μελετημάτων τοῦ συγγραφέα, ἡ ὁποία ἐκφράστηκε τήν τελευταία δεκαπενταετία μέ κείμενα πού ξεκινοῦσαν κατ’ ἀρχήν ἀπό τίς πανεπιστημιακές παραδόσεις καί προσεγγίζονται, πέρα ἀπό τά τυποποιημένα ἱστορικά σχήματα τῶν ἰδεολογικῶν ἐπιλογῶν τῆς νεωτερικότητας τοῦ 19ου καί 20ου αἰώνα, πτυχές ἀπό τήν ἱστορία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, ὅταν ἡ Ὀθωμανική Αὐτοκρατορία βρίσκεται στή δύση τῆς ἱστορικῆς της πορείας, ἐν μέσῳ κοσμογονικῶν ἀλλαγῶν καί ανακατατάξεων.

…..η συνέχεια εδώ:

http://religiousnet.blogspot.gr/2015/06/blog-post.html#more

 

 

 

 

Tο βιβλίο του Λαρισαίου φιλολόγου – θεολόγου  εκπαιδευτικού Κώστα Νούση «Οσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Εκκλησιολογία, Θεολογία», (εκδόσεις Γρηγόρη) θα παρουσιασθεί σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 και ώρα 8 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Παιδεία» στη Λάρισα (Οδ. Μεγ. Αλεξάνδρου 6).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας Κώστας Νούσης. ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσει ο δάσκαλος και θεολόγος Επαμεινώνδας Μανδηλάς. Για το βιβλίο θα μιλήσει, επίσης, και ο θεολόγος καθηγητής Χάρης Ανδρεόπουλος, ο οποίος θα συντονίσει την εκδήλωση και τη συζήτηση που θ΄ ακολουθήσει με θεματολογικό άξονα τις εκκλησιολογικές και θεολογικές αναφορές του βιβλίου.

 

 

 

PYROYNAKISDSCN3044

Η θεολογία και το έργο του ιερέα παπα – Γιώργη Πυρουνάκη, το πρόσωπο του οποίου συμβόλισε στις 10ετίες του ΄70 και του ΄80 μια ιδιότυπη εκδοχή της λεγόμενης «θεολογίας της απελευθέρωσης» με ελληνικές, οικουμενικές και ορθόδοξες συντεταγμένες, παρουσιάσθηκε χθες βράδυ σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» της πόλης μας. Την αφορμή έδωσε το βιβλίο «π. Γεώργιος Πυρουνάκης: Η θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου» που συνέγραψε η Λαρισαία M.Th. θεολόγος εκπαιδευτικός Φωτεινή Οικονόμου και το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός». Η συγγραφέας του βιβλίου κ. Οικονόμου τον χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο «capre diem», άνθρωπο που άρπαζε την κάθε μέρα και τη κάθε στιγμή για να προλάβει να προσφέρει βοήθεια στο εμπερίστατο συνάνθρωπο, να δώσει νόημα ζωής αυθεντικά χριστιανικό στη νεολαία, μέσω οργανωμένων κινήσεων στην περιοχή της Ελευσίνας και της ευρύτερης Αττικής που είχαν ως πυρήνα δράσεως το κύτταρο της Εκκλησίας που λέγεται ενορία.

* Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του 14ου Γυμνασίου Nίκος Παύλου Ph.D., ο οποίος αναφέρθηκε στα επίκαιρα, θεολογικά και κοινωνικά, μηνύματα που μεταφέρει στο σήμερα η θεολογία και το έργο του αείμνηστου αγωνιστή ιερέα παπα – Γιώργη Πυρουνάκη και συνεχάρη τη συγγραφέα για την συμβολή της στο εμπλουτισμό της σύγχρονης ιστοριογραφίας, ενώ ο Μ.Th. θεολόγος καθηγητής Χάρης Ανδρεόπουλος, ανέλυσε την αντιδικτατορική δράση και τις παρεμβάσεις του παπα – Γιώργη ενάντια στις αντικανονικές εκτροπές που σημειώθηκαν στο εκκλησιαστικό χώρο κατά τη περίοδο της Επταετίας, τόσο στη πρώτη (1967 – 1973, επί Ιερωνύμου), όσο και στη δεύτερη φάση αυτής (1973 – 1974, επί Σεραφείμ). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση των εισηγητών με το ακροατήριο.

[Πηγή: Θεολογικός Σύνδεσμος Λάρισας:

http://religiousnet.blogspot.gr/2014/12/e.html#more]

PYROYNAKIS

Το βιβλίο της Λαρισαίας εκπαιδευτικού Φωτεινής Οικονόμου με τίτλο «π. Γεώργιος Πυρουνάκης. Η θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου» παρουσιάζεται την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» (oδ. Μεγ. Αλεξάνδρου 6, Λάρισα). Ο παπα – Γιώργης Πυρουνάκης, ένας ιερέας ο οποίος εξέφρασε στο χώρο του κλήρου τη θεολογία της απελευθέρωσης με τρόπο ελληνικό και ορθόδοξο, διακρίθηκε ιδιαίτερα για τους αγώνες για τη κοινωνική δικαιοσύνη και τη δράση του ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967 – 1974).
 
Το βιβλίο θα παρουσιάσει η συγγραφέας του, Φωτεινή Οικονόμου, M.Th Θεολόγος. Θα προλογίσει ο διευθυντής του 14ου Γυμνασίου Νίκος Παύλου, Ph.D, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Xάρης Ανδρεόπουλος, M.Th. θεολόγος εκπαιδευτικός.

συνεχίστε την αναζήτηση »