Φυσική Β Γυμνασίου – Βαρυτική δυναμική ενέργεια

Μια εύχρηστη και συχνά εμφανιζόμενη “μορφή” ενέργειας, στα βιβλία φυσικής Γυμνασίου και Λυκείου ( …και όχι μόνο), είναι η Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια U.

Η ενέργεια αυτή υπολογίζεται από την εξίσωση U = m.g.h   Η εξίσωση -προφανώς- προσδιορίζει και το σκηνικό να υπάρχει αυτή η ποσότητα ενέργειας U.  Τι χρειάζεται ;  Απλά!

Κάποιο υλικό σώμα (αέριο, υγρό ή στερεό) να υπάρχει σε κάποιο ύψος h και να βρίσκεται υπό τη δράση ενός σώματος που έχει g (Γη, αστέρι, πλανήτης, δορυφόρος πλανήτη όπως η Σελήνη,…).   Στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια την U των νερών μετατρέπουμε σε ηλεκτρική!!!

Δείτε μια ανάλυση του εν λόγω μεγέθους στο link  “Βαρυτική δυναμική ενέργεια“.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :  Συνηθίζεται να λέμε ότι η σχέση U=mgh μας υπολογίζει την ενέργεια που έχει το σώμα m. Αυτό είναι λάθος, αλλά δεν συνιστά ‘έγκλημα’ κατά της …ανθρωπότητας!   Σε επόμενες τάξεις εύκολα διορθώνεται… (απλά αναφέρω ότι : Η δυναμική βαρυτική ενέργεια ανήκει σε σύστημα σωμάτων και όχι σε ένα από τα μέλη του συστήματος…)

.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/wnikdim/2017/09/03/%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση