Προσαρμογή στο σχολείο (ξανά)!

Για άλλη μια φορά φέτος τα παιδιά ξεκινούν σχολείο στη μετα-lockdown εποχή. Για κάποια παιδάκια αυτή η διαδικασία είναι εύκολη, για άλλα όμως όχι και τόσο. Ιδιαίτερα τα πρωτάκια που δεν πρόλαβαν καν να προσαρμοστούν στη νέα σχολική χρονιά, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με ιδιαίτερες δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο.

Πώς γνωρίζουμε αν ένα παιδάκι έχει δυσκολία προσαρμογής; Στο μεν σχολείο, είναι το παιδί που προσκολλάται στο γονιό το πρωί. Το παιδί που δε μπορεί να αποχωριστεί το οικείο πρόσωπο. Είναι το παιδί που δεν έχει θάρρος στην τάξη και φαίνεται συνήθως απομονωμένο, χωρίς ίσως κανένα φίλο. Επίσης, μπορεί να αρνείται να φάει ή να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα του σχολείου.

Στο σπίτι, μπορεί να εμφανίζει την ακόλουθη συμπεριφορά: Άρνηση να πάει στο σχολείο, κλάμα ή γκρίνια και μόνο στη σκέψη του σχολείου, έκδηλη ανησυχία, αλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου και πρόσληψης τροφής, ενούρηση, αλλαγμένη συμπεριφορά. Αναφορικά με τη συμπεριφορά των γονέων, η Ζαχαροπούλου Ευαγγελία, Ψυχολόγος Παιδιού & Εφήβου  ενημερώνει πως οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά με το ζήτημα του σχολείου. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τα παιδιά να μην αποφεύγουν να πηγαίνουν σχολείο. Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται δίπλα στο παιδί με κατανόηση, να έχουν ένα σταθερό και προβλέψιμο πρόγραμμα και σε συνεργασία με τον δάσκαλο, να βοηθήσουν το παιδί να πιστέψει ότι το σχολείο είναι ένα μέρος ασφαλές. Αν δείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, τότε θα ήταν σκόπιμο να συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο για να σας καθοδηγήσει και να ασχοληθεί εξατομικευμένα με τη δυσκολία του παιδιού λαμβάνοντας υπ’όψιν το ιστορικό του, τον τύπο προσκόλλησης που έχει αναπτύξει με τους κύριους φροντιστές του και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάζει το παιδί όχι μόνο στο σχολικό αλλά και στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβαλλον.

Κατηγορίες: Γονική κατηγορία | Ετικέτες: , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσαρμογή στο σχολείο (ξανά)!

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο