Η διπλή πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

Σύμφωνα με τη μεσογειακή πυραμίδα που αφορά τη διατροφή των παιδιών, τα παιδιά επειδή βρίσκονται σε ανάπτυξη έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους ενήλικες. Οι τροφές που είναι στη βάση της πυραμίδας πρέπει να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό στη διατροφή τους, όχι όμως απεριόριστες ποσότητες!

Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» ονομάζεται έτσι, καθώς πολύ απλά πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει πως αν τρεφόμαστε υγιεινά, κάνουμε καλό και στο περιβάλλον. Η διπλή πυραμίδα που θα δείτε πιο κάτω φανερώνει του λόγου το αληθές (Σχήμα 1).

Αριστερά παρουσιάζεται την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, της διατροφής δηλαδή που αποδεδειγμένα κάνει καλό στην υγεία. Στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες, ενώ στην κορυφή βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε με φειδώ κι όχι πολύ συχνά.

Δεξιά παρουσιάζεται η περιβαλλοντική πυραμίδα, δηλαδή η κατάταξη των τροφών ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους. Εδώ η πυραμίδα είναι αντιστραμμένη. Στη μύτη της περιβαλλοντικής πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που προκαλούν τη μικρότερη οικολογική επιβάρυνση, έχουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ στη βάση βρίσκονται οι τροφές που ευθύνονται περισσότερο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχουν μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα, δηλαδή η διαδικασία παραγωγής τους κόστισε λιγότερο στον πλανήτη, σε «φύση» και ρύπανση.

Όπως διαπιστώνετε με μια πιο προσεκτική ματιά στις δυο πυραμίδες, οι τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας είναι αυτές που προκαλούν και τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αναφορικά με τα οφέλη που φέρνουν σε περιβάλλον και υγεία, ενώ κρέας και γλυκά βρίσκονται στις χειρότερες θέσεις.

Πηγές:

Οδηγός προς εκπαιδευτικούς του εκπαιδευτικού υλικού “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης”

Οδηγός  προς γονείς του εκπαιδευτικού υλικού “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης”