Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται

Το σενάριο της ταινίας «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» – “Le maître qui laissait les enfants rêver” (2006) του Daniel Losset  στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου Γάλλου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet 1896-1966), που άνοιξε νέους δρόμους στις παιδαγωγικές μεθόδους, παρατηρώντας τα παιδιά, εστιάζοντας στα ενδιαφέροντά τους, φέρνοντας τη δράση και την ενέργεια της αυλής στην τάξη και την τάξη στην αυλή.

Φρενέ: ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται

Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ στόχευε στη δημιουργία ενός άλλου σχολείου, όπου κάθε παιδί αντιμετωπίζεται σα μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπου η παιδεία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα κι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συνίσταται κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν μόνα τους τον δρόμο της γνώσης. Σε μια εποχή που τα παιδιά ήταν μαθημένα να υπακούν πειθήνια τις εντολές, δασκάλων και γονιών, να τιμωρούνται και να ξυλοκοπούνται, να συμπεριφέρονται νωχελικά μέσα στην τάξη «σαν παγωμένα ρομπότ», χωρίς κανένα ενδιαφέρον και κατανόηση για το τι μαθαίνουν, χωρίς καμία χαρά και χαμόγελο στα πρόσωπά τους, ο Φρενέ κατάφερε να μεταμορφώσει ό,τι του λένε, ό,τι αισθάνονται και ό,τι δυσκολεύονται σε δημιουργία, εξερεύνηση και συνεργατική δουλειά!

Ο Σελεστέν Φρενέ, πρώτος αυτός, επεδίωξε να εισάγει τις νέες τεχνολογίες της εποχής στην εκπαίδευση: τυπογραφία, ραδιόφωνο, κινηματογράφο. Είναι πιο γνωστός ως ο πρώτος που έβαλε το τυπογραφείο στην τάξη και καθιέρωσε την διασχολική αλληλογραφία. Λιγότερο γνωστό είναι ότι πρώτος αυτός έβαλε τον κινηματογράφο στο σχολείο το 1926!

Ήταν φυσικό οι πρωτοποριακές του μέθοδοι να μην είναι αρεστές στο κατεστημένο, γι αυτό κυνηγήθηκε ανελέητα. Πάλεψε μέσα από αντίξοες συνθήκες και στο τέλος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση για να συνεχίσει πιο ελεύθερος το παιδαγωγικό του έργο. Αλλά πια δεν ήταν μόνος. Στη βάση των ιδεών του δημιουργήθηκε ένα μεγάλο διεθνές παιδαγωγικό κίνημα που είναι ακόμα ζωντανό.

Μπορείτε να απολαύσετε την ταινία εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=8p_rOjpgEdc&ab_channel=maurokokkinoi

Πηγές: 

https://www.youtube.com/channel/UCbuzV5JdDcuUyTnplDZxUXw

http://aeginalight.gr/article.php?id=75434