Παγκόσμια ημέρα διανοητικής ιδιοκτησίας

IPDAY_2016

Διανοητική ιδιοκτησία ονομάζουμε τα δικαιώματα των δημιουργών που προκύπτουν από τη δημιουργία ενός προϊόντος του νου, το οποίο έτσι αντιμετωπίζεται ως άυλο περιουσιακό στοιχείο. H διανοητική ιδιοκτησία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Τη Βιομηχανική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (εφευρέσεις), τα υποδείγματα χρησιμότητας (μικρές εφευρέσεις), τα δικαιώματα επί φυτικών ποικιλιών αλλά και τα σήματα, τα βιομηχανικά σχέδια και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ονομασίες προελεύσεως.
  • Την Πνευματική ιδιοκτησία, που προστατεύει κυρίως έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, αλλά και το λογισμικό και μεσυγγενικά δικαιώματα τις ηχογραφήσεις, τις εκτελέσεις και παραστάσεις έργων, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα.

Αρμόδιος διεθνής οργανισμός είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization). Η 26η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και εργάζεται για την προώθηση της προστασίας των έργων που υπόκεινται σε καθεστώς Πνευματικής Ιδιοκτησίας καθώς και για την προστασία των δημιουργών των έργων αυτών. Ο Ο.Π.Ι. εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ΑΕΠΙ συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στις 26 Απριλίου, με την κοινοποίηση του Άρθρου 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948:

 «1.   Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της.

2.     Καθένας έχει το δικαίωμα να προστατεύονται τα ηθικά και υλικά συμφέροντά του, που απορρέουν από κάθε είδους επιστημονική, λογοτεχνική ή καλλιτεχνική παραγωγή του.»

Μήνυμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ)

«Η 26η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) ως Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η Ημέρα αυτή μάς δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η πνευματική και η βιομηχανική ιδιοκτησία στην καθημερινή μας ζωή αλλά και τη σημασία τους στη διασφάλιση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Παράλληλα, στόχος της Ημέρας αυτής είναι να προβληθεί η συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στον πολιτισμό, στην οικονομία, στο εμπόριο. Ας μην ξεχνούμε ότι το πολιτισμικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι απαιτεί επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη δημιουργία, στις νέες τεχνολογίες, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Επιθυμία μας είναι να κάνουμε γνωστή στο ευρύ κοινό την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας και την ύπαρξή της σε κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής, στο βιβλίο, στη μουσική, στα τραγούδια, στους στίχους, στο θέατρο, στο χορό, στη ζωγραφική, στη φωτογραφία, στον κινηματογράφο, στα αρχιτεκτονικά σχέδια, στα προγράμματα η/υ, ακόμα και στους χάρτες και τα σχέδια των εφαρμοσμένων τεχνών. Εξάλλου αυτός ήταν και ο σκοπός των κρατών-μελών του WIPO, να αναγνωρισθεί δηλαδή η συνεισφορά των δημιουργών και των εφευρετών στην ανάπτυξη της κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν το 2001 αποφάσισαν να εορτάζεται η ημέρα αυτή παγκόσμια. Και επιλέχθηκε η 26η Απριλίου ως η ημερομηνία εορτασμού, καθώς αποτελεί την ημερομηνία σύστασης και την έναρξη της δραστηριοποίησης του WIPO (26 Απριλίου 1970).

Παρουσιάσεις

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας Ο.Π.Ι. μπορείτε να δείτε εδώ.

Βασικές έννοιες πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων εδώ.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

https://el.wikipedia.org

http://www.opi.gr/

http://www.aepi.gr