O λαγός του Πάσχα

Ο λαγός του Πάσχα είναι ένας φανταστικός ήρωας, που απεικονίζεται να φέρνει τα αυγά του Πάσχα. Σύμφωνα με τον μύθο, που έχει την καταγωγή του στους Λουθηρανούς της Γερμανίας,  ο λαγός φέρνει στο καλάθι του χρωματιστά αυγά, καραμέλες και παιχνίδια. Στην Αλσατία λένε πως αυτός ο καλός λαγός του δάσους μαζεύει λιχουδιές μέσα σ’ ένα μεγάλο καλάθι και πως, το πρωί του Πάσχα πηγαίνει να μοιράσει στα σπίτια και στους κήπους δεκάδες ζαχαρωτά και καραμέλες. Συχνότερα μοιράζει αληθινά αυγά και αυγά από ζάχαρη και σοκολάτα. Θεωρείται ότι ήταν ο σύντροφος της αγγλοσαξονικής θεάς της άνοιξης, Eostre και συμβολίζει τη γονιμότητα και την αναγέννηση .

“Funny Little Bunnies”, ένα επεισόδιο από τη σειρά κινουμένων σχεδίων της Walt Disney “Silly Symphony”.  Η μικρού μήκους ταινία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 1934 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας .

Μπορείτε να δείτε τα παιχνίδια των παιδιών με το λαγό του Πάσχα στο σχολείο μας, αλλά και τις πασχαλινές κατασκευές τους εδώ.

Καλή Ανάσταση!

Πηγές:

http://www.history.com/topics/holidays/easter-symbols

http://en.wikipedia.org/wiki/Easter_Bunny

http://www.topmarks.co.uk/easter/easterbunny.aspx

Schueller D., To ξυπνητήρι του λαγού του Πάσχα [στο Παπανικολάου Ρ., Ιστορίες και παραμύθια για το Νηπιαγωγείο, Μικρός Πρίγκηπας, Θεσσαλονίκη, 1998:217]