Το ταξίδι του Οδυσσέα (Β΄Μέρος)

Το υλικό που ακολουθεί για την προσέγγιση του θέματος είναι βασισμένο σε πληροφορίες που περιέχονται α)στο Κεφάλαιο 6: “Οι περιπέτειες του Οδυσσέα” από το ηλεκτρονικό βιβλίο Ιστορίας του μαθητή της Γ΄Δημοτικού, όπως είναι αναρτημένο στο Ψηφιακό Σχολείο , β)στο βιβλίο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Θεοί & Ήρωες – Τρωικός πόλεμος – Οδύσσεια” της Σέρβη Κατερίνας, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα:2003, καθώς και γ)στο βιβλίο “Ομήρου Οδύσσεια” της Σοφίας Ζαραμπούκα, Εκδόσεις Κέδρος (14η Ανατύπωση): Μάιος 2011.

7. Στον Άδη

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του ταξίδεψαν για τη χώρα των Κιμμερίων που βρισκόταν στο τέρμα του ωκεανού και σκεπάζονταν από απόλυτο σκοτάδι. Οι Έλληνες πίστευαν πως εκεί βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Μπήκε ο Οδυσσέας στον Άδη και αφού έσκαψε ένα λάκκο και γύρω του έχυσε γάλα, μέλι, γλυκό κρασί, νερό και σκόρπισε αλεύρι, δώρα για τους νεκρούς. Μετά έσφαξε μέσα δυο αρνιά. Τότε μαζεύτηκαν τριγύρω οι ψυχές των νεκρών. Ο Οδυσσέας είδε τον Αχιλλέα, τον Αγαμέμνονα κι άλλους πολλούς από αυτούς που σκοτώθηκαν στην Τροία. Μετά από λίγο έφτασε κι η ψυχή του μάντη Τειρεσίας κρατώντας ένα χρυσό σκήπτρο. «Τρανέ Οδυσσέα» του λέει, «δεν τελειώνουν τα βάσανά σου. Ο Ποσειδώνας σε μισεί, γιατί του τύφλωσες τον γιο του τον Πολύφημο. Θυμήσου όμως, αν δεν πειράξετε τα βόδια του θεού Ήλιου, όταν θα πάτε στο νησί του, θα φτάσετε μια μέρα στην Ιθάκη». Αλλά ο μάντης συνέχισε; «Αν πάλι σφάξετε κάποιο από τα ζώα του θεού, θα φτάσεις στην Ιθάκη ύστερα από χίλια βάσανα, ολομόναχος και πάνω σε ξένο καράβι. Και εκεί θα σε περιμένουν καινούριες συμφορές».

Ο Οδυσσέας καθισμένος ακούει προσεκτικά τις συμβουλές και τους χρησμούς του τυφλού Μάντη Τειρεσία (Από αρχαίο ελληνικό αγγείο).

(Εικόνα από το βιβλίο ιστορίας της Γ΄Δημοτικού )

8. Στο νησί των Σειρήνων

Ο Οδυσσέας αφού άκουσε τις τελευταίες οδηγίες της Κίρκης για το ταξίδι, την αποχαιρέτησε και κίνησε για την πατρίδα του. Το πρώτο νησί που αντίκρισε με τους συντρόφους του ήταν το νησί των Σειρήνων. Αυτές μάγευαν τους ναυτικούς με το γλυκό τραγούδι τους κι όταν αυτοί πλησίαζαν, τους έτρωγαν. Ο Οδυσσέας ακολουθώντας τις συμβουλές της Κίρκης, βούλωσε με κερί τα αυτιά των συντρόφων του, για να μην ακούσουν τίποτε, και τους διέταξε να τον δέσουνε σφιχτά στο κατάρτι του καραβιού του και να μην τον λύνουν όσο κι αν τους παρακαλέσει. Καθώς πλησίαζαν στο νησί, ακούγοντας τις Σειρήνες να τον καλούν με το όνομά του και μαγεμένος απ’ το γλυκό τραγούδι τους θόλωσε και παρακαλούσε τους συντρόφους του να τον ελευθερώσουν. Μα εκείνοι όπως τους είχε ζητήσει τον έδεναν σφιχτότερα, ώσπου απομακρύνθηκαν και δεν ακουγόταν πια το τραγούδι των Σειρήνων. Τότε ανακουφισμένοι που γλίτωσαν τον κίνδυνο, ξεβούλωσαν τα αυτιά τους και στη συνέχεια τον έλυσαν.

Ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι του καραβιού του, ακούει το γλυκό ήχο του αυλού που παίζει μια Σειρήνα (Από αρχαία ελληνική μελανόμορφη λήκυθο π. 500 π.Χ.)

(Εικόνα από το βιβλίο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Θεοί & Ήρωες – Τρωικός πόλεμος – Οδύσσεια” της Σέρβη Κατερίνας)

9. Στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Για να συνεχίσει το ταξίδι του ο Οδυσσέας είχε να διαλέξει, όπως του είχε πει η Κίρκη ανάμεσα σε δύο δρόμους. Άφησαν όπως τους πρότεινε τις Πλαγκτές πέτρες, τους επικίνδυνους βράχους που ανοιγόκλειναν, και πλησίασαν το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Από το ένα μέρος του στενού η Χάρυβδη ρουφούσε το νερό της θάλασσας κι έπνιγε τα καράβια. Την ώρα όμως που περνούσαν ανάμεσα από τους δύο βράχους, η Χάρυβδη ρούφηξε τα νερά, και οι ναύτες τρόμαξαν. Δεν την πλησίασαν και γλίτωσαν. Εκείνη τη στιγμή από το άλλο μέρος όμως η Σκύλλα, κουλουριασμένη στη σπηλιά της, τέντωσε τα έξι φοβερά κεφάλια της, άρπαξε έξι συντρόφους και τους έφαγε. Σαν τρελοί κωπηλατώντας γοργά οι υπόλοιποι πέρασαν κλαίγοντας από το φοβερό στενό και βρέθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα. Έτσι έφθασαν στο νησί της Θρινακίας όπου έβοσκαν τα βόδια του Ήλιου.

Η Σκύλλα βάζει το χέρι αντήλιο για να μπορέσει να διακρίνει τα θύματά της (Από αρχαίο νόμισμα –Αργυρό τετράδραχμο, του Ακράγαντα, 420-415 π.Χ.)

 (Εικόνα από το βιβλίο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Θεοί & Ήρωες – Τρωικός πόλεμος – Οδύσσεια” της Σέρβη Κατερίνας)

1 σχόλιο

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα