ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ MATHESIS

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΙΑ
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 11:31 μμ |

Ξεκινούν σε λίγες μέρες τα νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα(γλώσσα, ιστορία, κ.ά) από το Mathesis https://mathesis.cup.gr/

Το Mathesis( Tμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης) προσφέρει ένα νέο κύκλο δωρεάν Διαδικτυακών μαθημάτων. Δύο μαθήματα έχουν σχέση με τη γλώσσα και την ιστορία και αρχίζουν σε λίγες ημέρες.

1ο
Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή
Το μάθημα αυτό αποτελεί μια συστηματική εισαγωγή στις γλωσσικές σπουδές. Σκοπός του είναι η γνωριμία με τη Γλωσσολογία μέσα από βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη γλώσσα όπως «τι είναι γλώσσα;», «ποια είναι η σχέση της γλώσσας με τον πολιτισμό αλλά και με τη σκέψη;», «είναι ανθρώπινο προνόμιο η γλώσσα;», «από τι είναι φτιαγμένη και πώς λειτουργεί η γλώσσα;». Επίσης, το μάθημα καταπιάνεται με το γιατί υπάρχουν διαφορετικές γλώσσες, ως προς τι διαφέρουν μεταξύ τους αλλά και με τα κοινά μεταξύ τους στοιχεία. Τέλος, το μάθημα εξετάζει τι είναι Γλωσσολογία και προσφέρει μια ξενάγηση με παραδείγματα στην ανάλυση της δομής και της λειτουργίας της γλώσσας.
Διδάσκων: Φοίβος Παναγιωτίδης, Παν/μιο Κύπρου
Έναρξη: 12 Φεβρουαρίου 2018

2ο
Παγκόσμια Ιστορία 4: Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του – Μέρος Β΄

Στον τέταρτο και τελευταίο κύκλο της Παγκόσμιας Ιστορίας προσεγγίζουμε τα γεγονότα του 20ου αιώνα. Ενός αιώνα που σημαδεύτηκε από δύο αιματηρότατους Παγκοσμίους Πολέμους, από την άνοδο και πτώση ολοκληρωτικών καθεστώτων, από επιτυχείς ή ανεπιτυχείς εξεγέρσεις και επαναστάσεις, από τον Ψυχρό Πόλεμο αλλά και από την εκτίναξη των εφευρέσεων και της τεχνολογίας με την εμφάνιση της πιο πρόσφατης Επανάστασης του ανθρώπου, της Ηλεκτρονικής Επανάστασης. Στη διάρκεια του αιώνα αυτού η ηγεμονία του κόσμου πέρασε από την Αγγλία στις ΗΠΑ, με την Κίνα να βρίσκει βηματισμό εκτίναξης στο παγκόσμιο στερέωμα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ούτως ώστε να απειλεί την κυριαρχία της τελευταίας. Για να κατανοήσουμε όμως τη διαδρομή υπεροχής της Δύσης, πιάνουμε πρώτα το νήμα εξέλιξης της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Μεσαίωνα και τα βήματα που αυτή κατέκτησε σταδιακά μέσω της εμπορικής της αναδιοργάνωσης, της Αναγέννησης, της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης, του Διαφωτισμού, του Εθνισμού, του Φιλελευθερισμού και του Κομμουνισμού -για πολλά από τα οποία, καίρια σημεία έχουν ήδη θιγεί στους τρεις προηγούμενους κύκλους του μαθήματος. Πρόκειται για κρίσιμες και σημαντικές στιγμές της ζωής του ανθρώπου. Ένα πικρό αλλά και μεγαλειώδες έπος του.
Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Παν/μιο Αθηνών
Έναρξη: 12 Φεβρουαρίου 2018

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΙΑ
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 11:24 μμ |

23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Διοργανώτρια Πιόνγκτσανγκ, Νότια Κορέα

Σύνθημα Passion. Connected.
Κορεατικά: 하나된 열정. (Hanadoen Yeoljeong)
Χώρες 92
Αθλητές 2,920
Αγωνίσματα 102 σε 7 αθλήματα

Τελετή έναρξης 9 Φεβρουαρίου 2018
Τελετή λήξης 25 Φεβρουαρίου 2018
Κήρυξη έναρξης Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018

Είναι μια διεθνής αθλητική διοργάνωση, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018, στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον, στην Νότια Κορέα, με ορισμένες εκδηλώσεις να πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα της τελετής έναρξης, δηλ. στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Η Πιόνγκτσανγκ επιλέχθηκε ως η οικοδέσποινα πόλη στις 6 Ιουλίου 2011 από την ΔΟΕ κατά την 123η Σύνοδο στην Νότια Αφρική και κέρδισε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από όσες ψήφους συγκέντρωσαν μαζί το Μόναχο της Γερμανίας και το Ανεσύ της Γαλλίας. Είναι η πρώτη φορά που η Νότια Κορέα διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η δεύτερη φορά που Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται στην χώρα – η πρώτη φορά ήταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στην Σεούλ. Η Πιόνγκτσανγκ είναι η τρίτη ασιατική πόλη που διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την Σαπόρο της Ιαπωνίας (1972) κι την Ναγκάνο της Ιαπωνίας (1998).
Σε αυτούς τους Αγώνες λαμβάνουν χώρα 102 εκδηλώσεις σε δεκαπέντε αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης του big air snowboarding, mass start speed skating, curling μικτών ζευγαριών και αλπικό σκι μικτών ομάδων στο πρόγραμμα των αθλημάτων. 2,952 αθλητές από 92 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές διαγωνίζονται ενώ πρώτη φορά εμφανίζονται το Εκουαδόρ, το Κόσοβο, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Σιγκαπούρη.
Οι διοργανωτές δέχτηκαν απειλές εξαιτίας των τρεχουσών εντάσεων ανάμεσα στην Νότια Κορέα και την γειτονική Βόρεια Κορέα, κάτι που οδήγησε αρκετές χώρες να απειλούν με μη συμμετοχή τους σε αυτούς τους Αγώνες εάν η ασφάλεια των αποστολών τους δεν ήταν δεδομένη. Τον Ιανουάριο του 2018 οι δυο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην τελετή έναρξης και να δημιουργήσουν μια κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ. Αυτές οι ενέργειες έλαβαν την αντίθεση των κριτικών της Νοτίου Κορέας. Η συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτούς του Ολυμπιακούς Αγώνες επηρεάζεται ξάνα από το σκάνδαλο ντόπινγκ ; η ΔΟΕ απέβαλε την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας και εμπόδισε τους αθλητές της να συμμετέχουν με την ρωσική σημαία ενώ απαγόρευσε την συμμετοχή στους περισσότερους από τους αθλητές της. Οι αθλητές που δεν βρίσκονται στην λίστα της ΔΟΕ θα διαγωνιστούν κανονικά ως “Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων από την Ρωσία”.
ΠΗΓΗ: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η είσοδος των Ελλήνων αθλητών

Σημαιοφόρος της Ελλάδας ήταν η Σοφία Ράλλη, η οποία συμμετέχει στους Αγώνες για τρίτη φορά. Επιπλέον, είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς στο αλπικό σκι.
«Είναι μεγάλη μου τιμή που η ΕΟΕ επέλεξε εμένα να κρατήσω το εθνικό μας σύμβολο στο μεγαλύτερο αυτό αθλητικό γεγονός. Γνωρίζοντας την ιστορία της χώρας μας και με κάθε σεβασμό, την ευχαριστώ που με τον τρόπο αυτό αναγνώρισε τις θυσίες και τον κόπο που έκανα μέχρι και σήμερα, τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, θέλοντας πάντα να τιμήσουμε τη χώρα μας. Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και τα μέλη της ελληνικής αποστολής στην PyeongChang».
Η Σοφία Ράλλη είναι 30 ετών. Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1988 στη Νάουσα και είναι η πιο έμπειρη αθλήτρια της εθνικής ομάδας. Συμμετέχει για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2010 στο Βανκούβερ και το 2014 στο Σότσι. Είναι αθλήτρια του ΕΟΣ Νάουσας και ξεκίνησε το σκι στα 8 της χρόνια. Έχει τελειώσει τα ΤΕΦΑΑ και ζει στη Νάουσα.

Όπως είθισται, η ελληνική αποστολή σήμανε την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, κάνοντας την είσοδό της αμέσως μετά από αυτή των διοργανωτών της Πιονγκτσάνγκ

Καλημέρα κόσμε!

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΙΑ
Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018 10:08 πμ |

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!