Η χελώνα Καρέττα – Καρέττα

Αποτέλεσμα εικόνας για χελώνα καρέτα-καρέτα

 

 

 

 

 

Η χελώνα Καρέττα – Καρέττα (Caretta caretta)

 

 Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χελώνα καρέτα-καρέτα

 

 

 

 

 

 

 

Πού ζει;

Ζει όλο το χρόνο σε υποτροπικά και εύκρατα νερά. Είναι η πιο κοινή χελώνα στη Μεσόγειο Θάλασσα και τη δυτικό Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη θαλάσσιων χελωνών, αλλά και το πιο μεταναστευτικό, αφού διασχίσουν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κατοικούν σε παράκτια ύδατα, αλλά μπορεί επίσης να βρεθούν στον ανοιχτό ωκεανό, όπου έχουν την τάση να επιπλέουν κοντά στην επιφάνεια του νερού.

 

Τι τρώει;

Οι ενήλικες χελώνες Caretta είναι κυρίως σαρκοφάγες . Με τα ισχυρά σαγόνια τους ραγίζουν το όστρακο καρκινοειδών όπως τα καβούρια, ακόμη και φαινομενικά αδιαπέραστα μαλάκιων. Επίσης οι χελώνες σε μικρότερη ηλικία τρώνε τσούκτρες και φύκια.

 

 

 

 

 

Ποια είναι η διάρκεια της ζωής της;

Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Οι χελώνες Καρέττα-καρέττα ενηλικιώνονται όταν είναι περίπου 35 ετών.

 

Πώς γεννούν;

Τα θηλυκά γεννούν αυγά τρεις έως πέντε φορές σε μία εποχή αναπαραγωγής, ενώ αναπαράγονται κάθε δύο έτη. Επιλέγουν παραλίες χωρίς υψηλή παλίρροια για να σκάψουν τις φωλιές τους (βάθους περίπου 40 εκατοστών), στις οποίες γεννούν νύχτα περίπου 100 αυγά.

 

 

Τα νεογνά περνούν κάποιο χρονικό διάστημα σε πελαγικά περιβάλλοντα, αν και συχνά παρασύρονται από τα ρεύματα στον ανοιχτό ωκεανό και στη συνέχεια μεταναστεύσουν σε ρηχότερα παράκτια ύδατα.

Το πρώτο ταξίδι μιας Caretta caretta είναι και το σημαντικότερο της ζωής της, καθώς στηρίζεται στο ένστικτο και το DNA της για να βρει τον προσανατολισμό της. Μόνο αν τα καταφέρει την πρώτη φορά θα ξαναγυρίσει μετά από μερικές δεκαετίες στην ίδια περιοχή για να γεννήσει τα μικρά της και να διαιωνίσει το μοναδικό της είδος.

 

 

Με το σκάσιμο των αυγών τα μικρά χελωνάκια αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Η έξοδός τους από τη φωλιά συνήθως γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το χάραμα. Τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν. Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!

 

 

 

Από τι κινδυνεύει;

  • Η μόλυνση της θάλασσας,
  • τα δίχτυα των ψαράδων,
  • τα ταχύπλοα
  • οι πλαστικές σακούλες (τις  τρώνε και πεθαίνουν από ασφυξία) επειδή νομίζουν ότι είναι τσούχτρες.
  • Επίσης, τα μικρά της αποπροσανατολίζονται και από την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και τις διάφορες κατασκευές στην άμμο, τον τεχνητό φωτισμό  αλλά και τη διάβρωση των παραλιών ωοτοκίας.
  • Η κλιματική αλλαγή απειλεί επίσης τα οικοσυστήματά της.

 

 

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές

http://www.wwf.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *