Ταξίδια στο διάστημα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάτησε στην εικόνα για να διαβάσεις το μάθημα ψηφιακά

 

 

 

Ο άνθρωπος στο διάστημα

 

 

 

Ένας ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης….Φιοντόρ Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν

Γεννήθηκε στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας. Τελειώνοντας το σχολείο στο Βατούμι το 1976, ο Γιουρτσίχιν ξεκίνησε σπουδές στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως Μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε για την Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Energia

Τον Οκτώβριο του 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος του Διαστημικού Λεωφορείου «Ατλαντίς» στην αποστολή STS-112. Παρέμεινε στο διάστημα επί 10 μέρες, 19 ώρες και 58 λεπτά.

Στις 7 Μαΐου 2006 επιλέχτηκε για την αποστολή Soyuz TMA-10 και στις 7 Απριλίου 2007 ξεκίνησε με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, όπου παρέμεινε επί 196 μέρες.

 

Οι γονείς του Γιουρτσίχιν διαμένουν μόνιμα στη Σίνδο (Έδρα του Δήμου Εχεδώρου) Θεσσαλονίκης και είχαν πολλά χρόνια να συναντηθούν με τον γιο τους που κατοικεί με την οικογένειά του στη Ρωσία. Ο Δήμαρχος Εχεδώρου και το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας ανακήρυξε τον κοσμοναύτη κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Επίτιμο Δημότη του Δήμου Εχεδώρου.

Την 9η Ιουλίου 2008 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε τα διάσημα του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος στον ποντιακής καταγωγής πιλότο – αστροναύτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν. Βραβεύσεις έχει δεχθεί από πολλούς φορείς, συλλόγους, πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες.

 

 

 

 

 

 

Διαστημικά σκουπίδια

Η διαρκής αποστολή τεχνητών δορυφόρων και οι διάφορες διαστημικές αποστολές έχουν μεν ωφελήσει σημαντικά την Ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς, από την άλλη όμως έχουν γεμίσει την περίμετρο της Γης με εκατομμύρια διαστημικά “σκουπίδια” που παρά το μικρό τους μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε λειτουργικούς δορυφόρους ή σε άλλα σκάφη.

 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

 

 

 

Βλέπε ενότητα 9, Βιβλία – βιβλιοθήκες [κλικ]

 

 

 

 

 

 

 

κατάλογος

Ρηματικές και ονοματικές φράσεις

Διάβασε στο βιβλίο της Γραμματικής σου, σελ. 114 [κλικ εδώ]

Ονοματικές λέγονται οι φράσεις στις οποίες υπάρχουν μόνο ονόματα (ουσιαστικά, επίθετα) και καθόλου ρήματα.

Χρησιμοποιούνται συνήθως ως τίτλοι βιβλίων, άρθρων, ταινιών κ.λ.π. Η ασάφεια σχετικά με το περιεχόμενό τους κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Ρηματικές λέγονται οι φράσεις που περιέχουν και ρήμα.

 

Πάτησε στην εικόνα [κλικ]

Picture

 

 

 

Σύμφραση – έκφραση

Προσέξτε τη διαφορά:

  • Χρησιμοποιούμε συχνά μια λέξη μαζί με μια άλλη, π.χ. το επίθετο διαστημικός το χρησιμοποιούμε με τις λέξεις αποστολή, πρόγραμμα, σταθμός, λεωφορείο, το ουσιαστικό κλειδί το χρησιμοποιούμε με τις λέξεις πόλη (το κλειδί της πόλης), επιτυχία (το κλειδί της επιτυχίας) – τότε λέμε ότι έχουμε σύμφραση, δηλαδή μια φράση από δύο λέξεις που η καθεμία κρατάει τη σημασία της αλλά βρίσκονται συχνά μαζί.
  • Χρησιμοποιούμε μια λέξη μόνο μαζί με μια άλλη, π.χ. το ουσιαστικό τα πέρατα μαζί με τη λέξη γη ή κόσμος (τα πέρατα της γης, τα πέρατα του κόσμου) – τότε λέμε ότι έχουμε έκφραση, δηλαδή το νόημά της βγαίνει και από τις δύο λέξεις μαζί.

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 Πάτησε στην εικόνα για να διαβάσεις το μάθημα ψηφιακά

 

Ο άνθρωπος στο διάστημα

 

 

 

Αναρρωτηθήκατε ποτέ πώς να φαίνεται η Γη από το διάστημα; Ή τι μπορεί να βλέπουν οι αστροναύτες από το παράθυρο του διαστημόπλοιου;

 

 

 

Εκπληκτικές φωτογραφίες της Γης από το διάστημα (1)

Στήλη ατμού από το ηφαίστειο Gaua

 

 

 

Η Ελλάδα τη νύχτα… από ψηλά!

 

 

 

Ο παγετώνας της Παταγονίας

Ο Νείλος και η έρηµος Σαχάρα στην Αίγυπτο την ηµέρα

 

 

 

Το σινικό τείχος, Κίνα

 

Τα πασίγνωστα σύμβολα της ερήμου Νάσκα του νότιου Περού

 

 

 

κατάλογος

 Το άρθρο

 

 

Πότε δε χρησιμοποιούμε το άρθρο;

Μερικές φορές αυτός που μιλάει δε βάζει άρθρο στο αντικείμενο του ρήματος γιατί δε θέλει να μιλήσει για κάτι συγκεκριμένο αλλά απλώς να αναφέρει το είδος του. Έτσι, από το διάστημα:

Μπορείς να δεις τις πυραμίδες, μπορείς να δεις το Σινικό Τείχος.

  • Σε αυτή την πρόταση ο αστροναύτης χρησιμοποιεί άρθρα μαζί με τα ονόματα γιατί μιλάει για συγκεκριμένα αντικείμενα.Μπορείς να δεις δρόμους. Μπορείς να δεις λιμάνια. Μπορείς ακόμα να δεις και πλοία.
  • Στις παραπάνω προτάσεις δε θέλει να μιλήσει για συγκεκριμένους δρόμους, λιμάνια ή πλοία, αλλά θέλει να τονίσει ότι μπορείς να δεις πολλά διαφορετικά από αυτά. Έτσι, δε χρησιμοποιεί το άρθρο.
  • Με τον ίδιο τρόπο λέμε:Βρήκα ένα μολύβι. (π.χ. ένα μολύβι που ήταν στο πάτωμα) αλλά:
    Βρήκα μολύβι. (δηλ. δεν είχα μολύβι πριν)
  • Επίσης το άρθρο μπορεί να λείπει από το αντικείμενο του ρήματος όταν η πρόταση είναι αρνητική, ερωτηματική ή υποθετική.Δεν έχω σκύλο. Έχεις σκύλο; Αν είχα σκύλο, θα τον φρόντιζα πολύ.
  • Τέλος, υπάρχουν και φράσεις με τα ρήματα έχω και κάνω όπου συνήθως το άρθρο απουσιάζει: έχω διάβασμα, έχει σημασία, έχω προπόνηση, κάνω μάθημα, κάνει ζέστη, κάνω γερμανικά

 

 

 

 

Ενεργητική και παθητική σύνταξη

Βλέπε ενότητα 13, Κατασκευές [κλικ]

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *