ΙΒ. Μεταδοτικές ασθένειες

https://blogs.sch.gr/enanni/files/2013/11/Untitled1-300x234.png

https://blogs.sch.gr/enanni/files/2013/11/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%823.jpg

1. Προστασία από τα μικρόβια

Οι ασθένειες ταλαιπωρούσαν τους ανθρώπους από την αρχαιότητα.  Οι άνθρωποι τις θεωρούσαν τιμωρία από τους θεούς και πολλές φορές αφάνιζαν ολόκληρες πόλεις. Ακόμη και σήμερα που η ιατρική έχει προχωρήσει πολύ οι ασθένειες μας ταλαιπωρούν ακόμη. Τα όπλα που έχουμε σήμερα είναι:

  • η πρόληψη,
  • ο εμβολιασμός και
  • τα αντιβιοτικά.

Γύρω μας υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικοί μικροοργανισμοί, αόρατοι με το γυμνό μάτι:

  • ιοί,
  • βακτήρια,
  • μύκητες,
  • πρωτόζωα.

Οι μικροοργανισμοί, τα μικρόβια, όπως ονομάζονται αλλιώς, ζουν στο έδαφος, στον αέρα, στο νερό, ακόμη και μέσα στο σώμα μας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αβλαβείς, πολλοί μάλιστα είναι και ωφέλιμοι. Χάρη σε αυτούς, για παράδειγμα, σαπίζουν και διαλύονται πολλά άχρηστα υλικά στη φύση. Χάρη σε αυτούς παρασκευάζεται το γιαούρτι, το τυρί και το κρασί…

Κάποιοι άλλοι μικροοργανισμοί όμως είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Ονομάζουμε τους οργανισμούς αυτούς παθογόνους. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει διάφορους μηχανισμούς, για να εμποδίζει την είσοδο των μικροβίων στο σώμα. Ωστόσο, ορισμένες φορές καταφέρνουν να εισέλθουν στο σώμα μας παθογόνοι μικροοργανισμοί, για τους οποίους δεν έχει αναπτυχθεί άμυνα. Τότε αρρωσταίνουμε.

 

Δείτε το στο slideshare.net

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

[slideboom id=777227&w=425&h=370]

 

http://2.bp.blogspot.com/-nPLCLW4NYHs/UTn3evDSmGI/AAAAAAAAEpY/uPPXaTGv8nU/s1600/_.jpg

Για να προστατευτούμε από τη μετάδοση τέτοιων ασθενειών, αλλά και να προστατέψουμε τους άλλους ακολουθούμε κάποιους απλούς κανόνες, που λέγονται κανόνες υγιεινής και οι σημαντικότεροι είναι:

http://1.bp.blogspot.com/_QMD3uDrxxgM/S-qwVLuUcaI/AAAAAAAAIYw/vY1RIvcbM0M/s1600/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.jpg

http://www.moec.gov.cy/politiki_amyna/asfaleia_ygeia/tomeis_politikis/metadotikes_astheneies/pandimia_gripis/epimorfotiko_yliko/entypa/washing_hands.jpg

Quiz

[slideboom id=757361&w=425&h=370]

Δείτε ακόμα…

http://4.bp.blogspot.com/-SPRwc70qXNk/UZCBnl6YVZI/AAAAAAAAE84/LCkIa66lGSc/s640/ippokratis-orkos-top__article.jpg

2. Πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών

“Κάλλιον το προλαμβάνειν, ή το θεραπεύειν”

Αυτή η φράση του πατέρα της ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτη, δείχνει το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των μεταδοτικών ασθενειών.
Πράγματι, τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για τις μεταδοτικές ασθένειες είναι η υγιεινή και τα εμβόλια.

  • Τι γίνεται όμως αν παρόλα ταύτα ο οργανισμός μας μολυνθεί από ένα μικρόβιο που δεν έχουμε εμβολιασθεί;

Η χορήγηση τότε του εμβολίου δεν έχει νόημα και πρέπει η ασθένεια να αντιμετωπιστεί με άλλες μεθόδους, όπως είναι τα αντιβιοτικά.

Τα αντιβιοτικά εμποδίζουν την εξάπλωση των μικροβίων, γιατί δεν επιτρέπουν στα μικρόβια να πραγματοποιήσουν αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή τους.

Προσοχή!

Τα αντιβιοτικά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των λοιμωδών ασθενειών αλλά η άσκοπη και συχνή χρήση τους έχει αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Γι αυτό θα πρέπει μόνο ο γιατρός να χορηγεί το είδος του φαρμάκου ανάλογα με τα συμπτώματα, την ηλικία, το φύλο και το βάρος του σώματός μας.
Οι συμβουλές φίλων και συγγενών για δήθεν “θαυματουργά” χάπια δε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από κανένα σοβαρό άτομο.
Να ξέρεις επίσης ότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των μικροβίων που αποτελούνται από κύτταρα (βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα κλπ)
Οι ιοί είναι μικρόβια με απλή δομή και δεν αποτελούνται από κύτταρα.

Άρα τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή τους και η χορήγηση αντιβιοτικών σε ιώσεις όπως κρυολόγημα, συνάχι κλπ είναι όχι μόνο άσκοπη αλλά και επικίνδυνη

Στην παρακάτω εικόνα μπορείς να διαβάσεις για την άσχημη πρωτιά που κατέχει η χώρα μας;

http://2.bp.blogspot.com/_QMD3uDrxxgM/S_WhwDz-n1I/AAAAAAAAIiY/LRgmvuGYeRA/s1600/ContentSegment_14150864%24W1000_H0_R0_P0_S1_V1%24Jpg.jpg

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

 [slideboom id=780190&w=425&h=370]

 

Δείτε κι αυτό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *