Κεφ.3 Γεωμετρικά σχήματα και στερεά σώματα

Σήμερα γνωρίσαμε, από τους πίνακές τους, τον Πολ Κλε και τον Βασίλι Καντίνσκι. Τα παιδιά παρατήρησαν τους πίνακες και ανακάλυψαν τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων παντού. Έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες για το τι απεικονίζουν οι πίνακες. Έπειτα δόθηκαν φυλλάδια με εργασία που κολλήθηκε στο τετράδιο μαθηματικών. Την ιδέα την πήρα από 

Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο Ζωγράφοι και Σχήματα

και τα φυλλάδια επίσης

poloklee2\

 

kantinski1

 

Αφού ολοκλήρωσαν την εργασία, ένας ένας έλεγε την άποψή του για το πόσα σχήματα έβλεπε από κάθε είδος (δεν υπήρχε πάντα συμφωνία).

kandinski

Έπειτα, έδωσα 4 πλευρές – χαρτόνια και έφτιαξαν όποιο γεωμετρικό σχήμα ήθελαν. Το ονόμασαν και το έγραψαν.

geomsxim1

geosxim2

 

Έπειτα, για να κάνουμε βιωματικά τον διαχωρισμό σχημάτων και στερεών έφτιαξα ένα παραμύθι και τα παιδιά έπρεπε να βρουν το στερεό – αντικείμενο που ζητούσα. Την ιδέα την πήρα πάλι από το Πυθαγόρειο αλλά την προσάρμοσα στην ηλικία μας.

“Μια φορά κι έναν καιρό ο πρίγκιπας Γιώργος (σηκώνεται ο Γιώργος) έψαχνε να βρει το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο που είχε βάλει τα παιχνίδια του (ο Γιώργος ψάχνει σε όλη την τάξη να βρει το αντικείμενο) Τελικά το βρίσκει ή αν δεν το βρει, έρχεται κάποιος άλλος πρίγκιπας και τον βοηθάει.”

stereaparamithi1

“Η πριγκίπισσα Ειρήνη (σηκώνεται η Ειρήνη) μετά από τόσο παιχνίδι, ψάχνει να βρει ένα μαλακό ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο για να ξεκουραστεί και να πάρει έναν υπνάκο”

sterea2

“Ο πρίγκιπας Ίωνας (σηκώνεται ο Ίωνας) ήθελε να παίξει οπωσδήποτε με έναν κύλινδρο με μαιάνδρους αλλά δεν τον έβρισκε πουθενά.  Ευτυχώς στο τέλος τον βρήκε και πέρασε τη μέρα του μαζί του.”

stereo3

“Η πριγκίπισσα Καρολίνα διψούσε πολύ κι έψαχνε έναν κύλινδρο να ξεδιψάσει. Ο πρίγκιπας Δημήτρης αναζητούσε ένα παραλληλεπίπεδο να μελετήσει και ο πρίγκιπας Αντώνης έψαχνε έναν κύλινδρο να σκουπίσει τον ιδρώτα του. Ο πρίγκιπας Φώτης με την πριγκίπισσα Χάρις – Μυρτώ αναζητούσαν κυλίνδρους με κώνους για να φτιάξουν τις ζωγραφιές τους… Και άλλα πολλά με ό,τι είχαμε στην τάξη μας.”

sterea5sterea6sterea7sterea8sterea9

Κουταβά Βάσια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *