Ομιλία μαθήτριας στο ΚΠΕ Καλαμάτας στο πανελλαδικό σεμινάριο του ”Δικτύου Ελιά”

Καλησπέρα! Είμαστε η ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας και ήρθαμε απόψε εδώ να υμνήσουμε τη φίλη μας την Ελιά.
Η ελιά ένα κομμάτι από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο, παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών μας συντροφεύει, μας θρέφει, μας διδάσκει, μας ευεργετεί!! Στους χοντρούς ροζιασμένους κορμούς της στα στριμμένα κλαδιά της, στην ασημένια φυλλωσιά της κρύβονται περίτεχνοι μύθοι και θρύλοι , ιστορίες κι αλήθειες αιώνων που είναι άρρηκτα δεμένες με την ιστορία και τη ζωή , τις συνήθειες και τις ασχολίες των ανθρώπων.
Φέτος εμείς η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας ξεκινήσαμε ένα όμορφο ταξίδι με τη γιαγιά ελιά. Επισκεφθήκαμε ελαιώνες στη Βαλύρα , καταγράψαμε αιωνόβιες ελιές , τις φωτογραφίσαμε , σκαρφαλώσαμε επάνω στα λιόδεντρα , είδαμε από κοντά τον τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου , πήραμε συνεντεύξεις , μάθαμε την ιστορία της, την προσφορά της στην οικονομική , εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη των λαών της Μεσογείου , τον τρόπο επεξεργασίας της άλλοτε και τώρα. Από το σύνθημα΄΄χάι-χουπ΄΄ των Μανιατών έως τα σύγχρονα φυγοκεντρικά ελαιουργεία.
Στο ταξίδι μας αυτό συναντήσαμε ποιητές , πεζογράφους , ζωγράφους ,τον απλό λαό με τα δικά του τραγούδια να υμνούν ο καθένας με τον τρόπο του το ευλογημένο αυτό δέντρο.Το έργο του Οδυσσέα Ελύτη είναι γεμάτο με αναφορές στην ελιά . Στο Άξιον Εστί θα γράψει: ΄΄Ε , σεις στεριές και θάλασσες τα αμπέλια και οι χρυσές ελιές ΄΄
Ο Κωστής Παλαμάς θα την χαρακτηρίσει ως του ήλιου τη θυγατέρα.
Ο Σεφέρης , ο Ρίτσος , ο Καβάφης , ο Σικελιανός , ο Γκάτσος , ο Βάρναλης και τόσοι άλλοι την ύμνησαν .
Μπήκαμε και μεις στον πειρασμό να εκφράσουμε τα όμορφα συναισθήματά μας για τις χρυσές ελιές με απλό ποιητικό λόγο.
Ακούστε μας………………
ΚΠΕ 004

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομιλία μαθήτριας στο ΚΠΕ Καλαμάτας στο πανελλαδικό σεμινάριο του ”Δικτύου Ελιά”