ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ

ΑΡΧΕΙΟ

A.ΕΜΜΕΣΗ ΨΗΦΙΔΟΘΕΤΗΣΗΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ

1) Κόβουμε ένα κομμάτι ξύλου 3εκ. περίπου, μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του έργου που θέλουμε να κάνουμε .
2)Καρφώνουμε ξύλινα πηχάκια φάρδους 3εκ. στις πλευρές του ξύλου(βάσης) και μέσα στο κενό “στρώνουμε” τον πηλό (μαύρο) μέχρι πάνω στο ύψος των πλαϊνών ξύλων. Τέλος τον βρέχουμε . 3)Αποτυπώνουμε σε P.V.C.(πλαστικοποιημένο χαρτί) το σχέδιο που έχουμε σχεδιάσει και το τοποθετούμε πάνω στον πηλό .
4)Ξεκινώντας από την πάνω αριστερή άκρη του πλαισίου, αρχίζουμε να “χτίζουμε” το έργο μας κόβοντας πρώτα με ένα ξυραφάκι το χαρτί και τοποθετώντας με μια λαβίδα τις ψηφίδες στον πηλό.
5)Όταν όλες οι ψηφίδες τοποθετηθούν στον πηλό και το έργο “τελειώσει’, κόβουμε ύφασμα τουλουπάνι και αφού αλείψουμε την επιφάνεια τού έργου (τις ψηφίδες) με κόλλα (αλευρόκολλα), τοποθετούμε πάνω στις ψηφίδες το τουλουπάνι και το αφήνουμε 1-2 ημέρες να στεγνώσει.
6)Ξεκαρφώνουμε τα πηχάκια .Γυρίζουμε το έργο ανάποδα με προσοχή και χαράζοντας τον πηλό σε τετραγωνάκια 1εκ. τον απομακρύνουμε σιγά σιγά.

7)Φτιάχνουμε ένα τελάρο ξύλινο ή μεταλλικό και τοποθετούμε μέσα πλέγμα μεταλλικό στις διαστάσεις του πλαισίου .
8)Ανακατεύοντας στεγνά ,ίση ποσότητα άμμου και τσιμέντου και ρίχνοντας σιγά -σιγά νερό φτιάχνουμε το “χαρμάνι” με το οποίο γεμίζουμε το τελάρο 2 χιλιοστά πριν ξεχειλίσει.
9)Παίρνουμε το καθαρό (χωρίς πηλούς )τουλουπάνι και το τοποθετούμε μέσα στο τσιμέντο πατώντας το ελαφρά για να “καθίσει “.
10)Καθαρίζουμε με σφουγγάρι και νερό το έργο μας από τα περισσεύματα του τσιμέντου και το αφήνουμε μισή ώρα ακίνητο .Βρέχουμε ξανά και απομακρύνουμε το ύφασμα με προσοχή .Την επόμενη μέρα το ξαναβρέχουμε και το καθαρίζουμε με μια βούρτσα, απαλά .Το αφήνουμε 3-4μέρες βρέχοντας τo κατά διαστήματα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1) Οι ψηφίδες πρέπει να είναι κάθετες στις γραμμές του σχεδίου .
2) Τις ψηφίδες τις κόβουμε με σκεπάρνι & άκμονα (αν είναι μεγαλύτερα τεμάχια ) ή με τανάλια .
3) Η “υπερβολή” στην κόλλα (αλευρόκολλα ) κάνει “κακό “.

Αλευρόκολλα = 1κουταλιά σούπας αλεύρι ,1ποτήρι νερό. Αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά, ρίχνουμε 1κουταλιά γλυκού μέλι .

Β. ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΨΗΦΙΔΟΘΕΤΗΣΗ

Σε νωπό κονίαμα
1) Φτιάχνουμε ένα ξύλινο πλαίσιο ή μεταλλικά και το γεμίζουμε με τσιμεντοκονίαμα ,μέχρι πάνω ,5χιλιοστά πριν ξεχειλίσει . Ξύνουμε την επιφάνεια λίγο για να μην είναι λεία και τοποθετούμε τις ψηφίδες ή τα βότσαλα σύμφωνα με το σχέδιο μας .Μέσα σε 3-4 ώρες πρέπει να έχουμε τελειώσει γιατί μετά θα πήξει το κονίαμα και δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό .
2)Καθαρίζουμε με σφουγγάρι και νερό τα περισσεύματα του τσιμέντου .
Σε βάση ξύλου
1) Πάνω σε ξύλο (κόντρα πλακέ θαλάσσης) που έχουμε αλείψει με μονωτικό υλικό κατά της υγρασίας, αποτυπώνουμε με καρμπόν (μαύρο κάρβουνο) το σχέδιο που θέλουμε να δημιουργήσουμε .
2) Κολλάμε τις ψηφίδες μας με κόλλα U.H.U plus, P.V.A.
3) Κορνιζάρουμε το έργο μας .
4) Γεμίζουμε τα κενά των ψηφίδων με αρμοκονίαμα.
5)Καθαρίζουμε προσεκτικά τις επιφάνειες των ψηφίδων με σφουγγάρι και νερό .

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1) Αρμοκονίαμα = ανακατεύουμε στεγνά ίσα μέρη τσιμέντου και λεπτής ποταμίσιας άμμου και ρίχνουμε λίγο -λίγο το νερό προσέχοντας να μην γίνει σφικτό το μείγμα .

Γ . ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΨΗΦΙΔΟΘΕΤΗΣΗ

1) Κόβουμε ένα κομμάτι ξύλου (βάση) και πάνω του τοποθετούμε χοντρό χαρτί πακεταρίσματος με σχεδιασμένο ανάστροφα το σχέδιο μας
2) Κολλάμε με κόλλα (υδροδιαλυτή) τις ψηφίδες με την καλή τους πλευρά πάνω στο χαρτί.
3) Όταν τελειώσουμε το κόλλημα ,αφήνουμε να στεγνώσει η κόλλα και εφαρμόζουμε γύρω από το έργο μας το πλαίσιο , ξύλινο ή μεταλλικό .
4) Φτιάχνουμε αρμοκονίαμα και με μια σπάτουλα το στρώνουμε ώστε να καλυφθούν καλά οι Ψηφίδες .
5) Φτιάχνουμε τσιμεντοκονίαμα και γεμίζουμε το πλαίσιο μέχρι πάνω. Χτυπάμε από τα πλάγια το πλαίσιο ,ώστε να γεμίσει καλά, χωρίς κενά. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα και μεταλλικό πλέγμα για ενίσχυση και σταθερότητα
6) Τοποθετούμε νάιλον ή λαδόχαρτο και πάνω του ένα κομμάτι ξύλου .
7) Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά
8) Βρέχουμε πολύ καλά το χαρτί και το τραβάμε προσεκτικά .
9) Καθαρίζουμε με σφουγγάρι και νερό την επιφάνεια
10) Σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα, για 3μέρες τουλάχιστον το έργο μας, διατηρώντας την πετσέτα υγρή.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο