Ποιητικές δημιουργίες και Ασφαλές Διαδίκτυο!!!

Όπως είναι γνωστό οι μαθητές της τάξης μας εργάζονται συχνά με διαδικτυακές εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών στο σχολείο αλλά και στο σπίτι τους για τα μαθήματά τους, τα project τους, τις ραδιοφωνικές τους εκπομπές αλλά και για να παίξουν ή να δημιουργήσουν παιχνίδια εκπαιδευτικά και  ψυχαγωγικά. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο για την ασφάλειά τους να μάθουν τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο και πώς να προστατευτούν από αυτούς!!! Τι πιο δημιουργικό από το να το κάνουν συνδυάζοντας τις Νέες Τεχνολογίες με τις Τέχνες και συγκεκριμένα με την Ποίηση!!!

Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στη Δράση “ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016” η οποία θα γιορταστεί φέτος στις 9 Φεβρουαρίου. Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε με δικές μας δημιουργίες. Έτσι, το φετινό σύνθημα είναι:

«Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»).

Εμείς όπως ήταν φυσικό αναλάβαμε δράση αμέσως!!!

Πατήστε την επιλογή “περισσότερα” για να μάθετε πώς!!!

Πρώτα πρώτα αφιερώσαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα (11-15/1/2016 κατά τις ώρες της Γλώσσας και της Ευέλικτης Ζώνης) στο να ανακαλύψουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι του διαδικτύου και πώς να τους προλάβουμε. Πήγαμε λοιπόν στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας (που λόγω αρχαιότητας των υπολογιστών του πολύ μας παιδεύει κάθε φορά η αλήθεια αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω  😉 ) και μπήκαμε στη ιστοσελίδα του www.saferinternet.gr και στην εφαρμογή του για παιδιά “Στο νησί του s@ferinternet.gr – Για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο”. Οι μαθητές περιηγήθηκαν σε κάθε ενεργό σύνδεσμο της εφαρμογής, συνέλεξαν τις πληροφορίες που τους ήταν απαραίτητες, απάντησαν σε quiz και έπαιξαν παιχνίδια.

Στη συνέχεια,  με το υλικό που συνέλεξαν δημιούργησαν μια ραδιοφωνική εκπομπή για το European School Radio (ακούστε την εδώ: Αρχείο Εκπομπών 6ου ΔΣ ΝίκαιαςΤα νέα και οι δράσεις του Ε1, 17/1/2016) προκειμένου να ενημερώσουν τους συμμαθητές και ακροατές τους για τους τρόπους που μπορούν να προστατευτούν από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Η δράση μας όμως δεν τελείωσε εδώ!!!

Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στους “Πρεσβευτές” της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετείχαμε και στη δράση “Ποίηση για την καταπολέμηση ρητορικής μίσους (online hate speech) και του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying)”. Οι μαθητές έπρεπε να δημιουργήσουν έως οκτάστιχα ποιήματα, με έως 5 λέξεις ανά στίχο (8 στίχοι = 8 σειρές κειμένου) που αφορούν στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους ή του εκφοβισμού / παρενόχλησης στο Διαδίκτυο. Κάθε σχολείο μπορεί να στείλει μέχρι 2 ποιήματα. Όλα τα ποιήματα θα ενσωματωθούν σε ειδική ψηφιακή ποιητική συλλογή και δοθεί ειδική δημοσιότητα μέσα από τον ιστοχώρο του saferinternet.gr και την σελίδα τους στο Facebook.

Για το σκοπό αυτό αφιερώσαμε όλη την ημέρα της Παρασκευής (4 διδακτικές ώρες). Αρχικά οι μαθητές σε δυάδες μελέτησαν ποιήματα από το Ανθολόγιο της τάξης τους προκειμένου να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά του ποιητικού λόγου (στίχοι, στροφές, ομοιοκαταληξία, μέτρο, ρυθμό ή την απουσία κάποιων από αυτά σε δείγματα νεωτερικής γραφής) και πειραματίστηκαν με αυτά.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο μεγαλύτερες ομάδες (6 και 7 παιδιών) και αποφάσισαν το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η κάθε ομάδα για το ποίημα που θα δημιουργήσει. Η 1η ομάδα επέλεξε τις προσβολές – βρισιές και η 2η τις απειλές – εκβιασμούς.

Οι ομάδες σε οίστρο ποιητικής δημιουργίας!!!

Οι ομάδες σε οίστρο ποιητικής δημιουργίας!!!

Κατόπιν, αποφάσισαν το κάθε ποίημα να περιλαμβάνει: την περιγραφή της αρνητικής κατάστασης, τα συναισθήματα του εκφοβιζόμενου και τέλος τον τρόπο αντίδρασής του ή τη συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσει.

Κάθε μέλος της ομάδας έκανε τις προτάσεις του και επιδόθηκαν στο επίπονο έργο της μεταγραφής των ιδεών τους σε ποιητική γλώσσα. Παρόλο που δυσκολεύτηκαν συχνά δεν το έβαλαν κάτω και η επιμονή τους αλλά και η προσήλωση στο σκοπό, τούς αντάμειψε με τη δημιουργία δύο πρωτότυπων ποιημάτων!!! Διαβάστε και απολαύστε τα “Μη Φοβάσαι!” και “Οι Ηλεκτρονικοί φίλοι”. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια της Μουσικού μας κας Σαριμούτσου Ηρώς θα τα μελοποιήσουμε και θα τα ηχογραφήσουμε για την επόμενη ραδιοφωνική μας εκπομπή!!!

1ο  Ποίημα

Μη φοβάσαι

Αν σε βρίσουν, σε προσβάλουν

μέσα στον Ιστό

Σε πληγώνουν, σε θυμώνουν

Αυτό δεν είν’ σωστό!

Μην κλειστείς στον εαυτό σου

Μίλα σε κάποιον έμπιστό σου

Μη διστάσεις να μιλήσεις

Την αλήθεια να μην κρύψεις

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε1 τάξης

6ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας

 

2ο  Ποίημα

Οι «ηλεκτρονικοί» φίλοι

Στο διαδίκτυο μ’ απείλησαν παιδιά

με φόβιζαν, μ’ εκβίαζαν συχνά.

Έκλεισα κομπιούτερ πήγα στη μαμά

κι εκείνη με συμβούλεψε σωστά

«Καταγγελία να τους κάνεις

Απευθείας στο safe line

Από φίλους διάγραψέ τους

Αλλά στο σχολείο χαμογέλασέ τους»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε1 τάξης

6ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *