Feed
Άρθρα
Σχόλια

Στη μινυακή Κωπαϊδα δεν υπήρχε μόνον η μεγαλύτερη και μακρύτερη τεχνική υπόγεια σήραγγα της εποχής αλλά κι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της πρώιμης Ελλάδας, σύμφωνα με την έρευνα του Γερμανού καθηγητή Κνάους (Knauss).

 

Στο βορειοανατολικό όρμο της λεκάνης της Κωπαϊδας, κοντά στον Ορχομενό, είχε δημιουργηθεί πρόχωμα μήκους 1,3 χλμ., ύψους 2μ., στερεωμένο με τείχος, μεγάλη τεχνιτή λίμνη 12 κυβ. χιλμ. Με το αποθηκευμένο νερό που τροφοδοτούνταν όλο το χρόνο από τις πηγές του Μέλανα ποταμού βελτιώνοταν τα χαμηλότερα στρώματα νερού στη μεγάλη διώρυγα, που εξυπηρετούσε κατά κύριο λόγο την ύδρευση των οικισμών και των καλλιργειών, στα βορειοανατολικά της Κωπαϊδας και η διώρυγα συνέχιζε να χρησιμοποιείται ως ποτάμια οδός.

 

Σύμφωνα με το Θεόφραστο, τον μαγάλο φυσιοδίφη του 4ου αι. π.χ., η λίμνη θα μπορούσε να είναι η Βοηδρία. Στη λίμνη ευδοκιμούσαν θρεπτικά υδρόβια φυτά και καλαμιές, από τις οποίες κατασκευάζαν αυλούς. Είναι μάλιστα πιθανόν, η λίμνη να προσφερόταν και για ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Βιβλιογραφία: “Υστεροελλαδικά υδραυλικά έργα” Jost Knauss

Τα αίτια της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες διακρίνονται σε δυο καταγηρίες: σε φυσικά αίτια και ανθρωπογενή αίτια
Τα φυσικά αίτια:

 

  1. εκρήξεις ηφαιστείων και η ηλιακή δραστηριότητες
  2. Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών επηρεάζει το κλίμα
  3. ανθρώπινες δραστηριότητες, αύξηση των αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

1. Ηλιακή δραστηριότητα

 

Οι ηλιακές ακτίνες θερμαίνουν τη Γη διαφορετικά σε κάθε περιοχή , ανάλογα με το που βρισκόμαστε.

Χτυπούν κατακόρυφα στον ισημερινό και περνούν ξυστά στους πόλους. Ο θερμός ισημερινός αέρας ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και ψύχεται όσο μεγαλώνει το υψόμετρο. Εκεί η υγρασία του αέρα πυκνώνει και επιστρέφει με τη μορφή βροχών. Οι θερμές περιοχές έλκουν τον ψυχρό αέρα που τύπους κλίματος του πλανήτηαναζητούν. Τα ρεύματα του αέρα στον ισημερινό είναι η αιτία για τους διαφορετικούς

 

2. Εκρήξεις ηφαιστείων

Ηφαίστειο ονομάζονται οι τόποι όπου οι λάβα βγαίνει στην επιφάνεια της Γης.

 

Η ηφαιστειακή σκόνη που καλύπτει την περιοχή της έκρηξης του ηφαιστείου μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη δημιουργία παγετώνων, Η εμφάνιση παγετώνων συμβαίνει σε περιόδους με αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

3. Τα θαλάσσια ρεύματα των ωκεανών

 

 

 

Τα θαλάσσια ρεύματα βοηθούν στο ισομοίρασμα της θερμοκρασίας των ωκεανών. Θερμότητα από τους τροπικούς κύκλους μεταφέρεται στο Βόρειο Ατλαντικό, βοηθώντας στη θέρμανση της Ευρώπης. Ψυχρά θαλάσσια ρεύματα κινούνται σε θερμότερες περιοχές με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμοκρασία των περιοχών.

4. Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Οι υδρατμοί, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και κάποια άλλα αέρια της ατμόσφαιρας απορροφούν τη θερμότητα και την ξαναστέλνουν πίσω στη Γη. Δηλαδή συμβαίνει κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει όταν σκεπαζόμαστε με μια κουβέρτα ή όταν φοράμε το χειμώνα μάλλινα ρούχα. Η θερμότητα του σώματός μας δεν διαφεύγει αλλά απορροφάτε από την κουβέρτα. Ένα μέρος της επιστρέφει σε μας και σιγά σιγά ζεσταινόμαστε και ένα άλλο μέρος της θερμότητας διαφεύγει στον αέρα έτσι η ζέστη δεν κορυφώνεται ώστε να μην μπορούμε να την ανεχτούμε.

 

Από τα πιο πάνω καταλαβαίνουμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αυτό που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση της ζωής στη Γη.

 

Τα πιο γνωστά σε μας αέρια του φαινόμενου του θερμοκηπίου που έχουν αυξηθεί είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

1ο Πως δημιουργείται ο άνεμος.

Το πιο κάτω σχήμα μας δίνει την απάντηση στο ερώτημά μας για το πως δημιουργείται ο άνεμος

Αυτό που κάνει τον αέρα να κινείται είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δυο διαφορετικών αέριων μαζών.

Σε μια περιοχή που ο αέρας είναι θερμός, παρατηρούμε χαμηλή πίεση, ενώ, αντίθετα, σε μια περιοχή με κρύο υπάρχει υψηλή πίεση. Λίγος αέρας στη μια πλευρά, πολύς στην άλλη. Ο αέρας, για να γεμίσει τα κενά του, δημιουργεί ένα ρεύμα από την περιοχή με υψηλή ατμοσφαιρική πίεση προς την περιοχή όπου η πίεση είναι χαμηλή. Έτσι, στη Γη τα ρεύματα του αέρα ταξιδεύουν από τις κρύες περιοχές προς τις θερμές. Επομένως ο ήλιος είναι υπεύθυνος για τους ανέμους στον πλανήτη.

Ξεφυλλίζοντας διάφορα βιβλία που ήτα σχετικά με το θέμα μας μάθαμε ότι:

1.αναπνέοντας και μόνο, απορροφούμε περίπου 10.000 λίτρα αέρα την ημέρα.

2. Τα έντομα αναπνέουν δίχως πνεύμονες. Η κοιλιά τους φέρει μικρές οπές προς κάθε όργανο.

3. Στο βόρειο ημισφαίριο, οι άνεμοι μετακινούνται από την ανατολή προς τη δύση, ενώ στο νότο ημισφαίριο από τη δύση προς την ανατολή.

Η κίνηση του αέρα βοηθούν στο ισομοίρασμα της θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης. Έτσι λόγω της κίνησης των θερμών αερίων μαζών θερμαίνονται οι ψυχρές περιοχές του πλανήτη και λόγω της κίνησης ψυχρών αέριων μαζών ψύχονται οι θερμές περιοχές.

2ο : Πώς δημιουργούνται σύννεφα και βροχή

Τα νερά που βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης εξατμίζονται συνεχώς με τη βοήθεια του Ήλιου. Οι ατμόσφαιρα έχει σταγόνες νερού, δηλαδή υδρατμούς. Πολλές φορές οι υδρατμοί μεταφέρονται με τον αέρα προς τα πάνω, όπου η θερμοκρασία είναι πολύ μικρότερη και ψύχονται, ενώνονται μεταξύ τους και μετατρέπονται σε σταγονίδια νερού. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται τα σύννεφα. Τα σύννεφα λόγω των ανέμων κινούνται και τα σταγονίδια ενώνονται με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες σταγόνες , που είναι βαριές και πέφτουν στη Γη. Τότε λέμε ότι έχουμε βροχή. Αν η θερμοκρασία είναι ακόμα πιο χαμηλή τότε έχουμε χαλάζι και αν είναι ακόμα πιο χαμηλή έχουμε χιόνι.

3ο : Η ατμοσφαιρική πίεση

Η ατμοσφαιρική πίεση είναι η πίεση που ασκείται σε κάθε επιφάνεια από τον αέρα της ατμόσφαιρας. Οφείλεται στο βάρος του αέρα που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια. Ο πρώτος που μέτρησε την ατμοσφαιρική πίεση ήταν ο Τορικέλι. Και κατασκεύασε το πρώτο βαρόμετρο

Η ατμοσφαιρική πίεση μεταβάλλεται, όσο πιο ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας βρισκόμαστε τόσο πιο μικρή είναι η ατμοσφαιρική πίεση, ενώ συμβαίνει το αντίθετο όταν βρισκόμαστε σε περιοχές που έχουν χαμηλό υψόμετρο.

4ο : Υγρασία:

Η υγρασία είναι η ποσότητα των υδρατμών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και μετριέται με ένα όργανο το υγρόμετο. Οι τόποι που βρίσκονται κοντά σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια έχουν μεγαλύτερη υγρασία από αυτούς που βρίσκονται μακριά από υδάτινες επιφάνειες.

1. Καιρός :

Καιρός είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας πάνω από μια περιοχή για λίγες μέρες

2. Καιρικές συνθήκες:

Καιρικές συνθήκες είναι η θερμοκρασία, οι βροχές, οι άνεμοι, η υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση, νέφωση.

3. Πρόγνωση του καιρού:

Η πρόγνωση του καιρού είναι η συγκέντρωση μετεωρολογικών μετρήσεων με σκοπό την πρόβλεψη του καιρού. Η πρόγνωση του καιρού γίνεται από τους Μετεωρολόγους που εργάζονται σε μετεωρολογικούς σταθμούς.

Σε όλο τον κόσμο οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν αδιάκοπα την κατάσταση της ατμόσφαιρας ( κατεύθυνση και ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία του αέρα ) με την βοήθεια σταθμών στη ξηρά και στη θάλασσα, αεροπλάνων, δορυφόρων και δορυφορικών. Για περισσότερο από ένα αιώνα σημειώνουν τα νέα στοιχεία. Τα δεδομένα αυτά, καταγεγραμμένα με όλο και περισσότερη ακρίβεια σε υπολογιστές, δίνουν τη δυνατότητα προβλέψεων. Τα μοντέλα πρόβλεψης είναι πολύ αξιόπιστα για διάστημα 3 ημερών, όχι ομως για μεγαλύτερο χρόνο.

4. Η διαφορά μεταξύ κλίματος:

Η διαφορά μεταξύ κλίματος και καιρού είναι ότι το κλίμα αναφέρεται στις συνθήκες που επικρατούν σε ένα τόπο για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και είναι επαναλαμβανόμενες σε αντίθεση με τον καιρό που αναφέρεται για μικρό χρονικό διάστημα.

Εδώ κάποτε υπήρχαν παγετώνες.

1 Οι περισσότεροι παγετώνες στον πλανήτης μας υποχωρούν με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό, π.χ. ο παγετώνας Αράπαχο στο Κολοράντο της Αμερικής από το 1960 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 40μ., το 45% των παγετώνων στη χερσόνησο της Ανταρκτικής υποχωρούν, οι παγετώνες στο Μπουτάν, στους πρόποδες των Ιμαλάϊων έχουν αρχίσει να λιώνουν σχηματίζοντας λίμνες …

Τα νησιά Τσουβαλού, στον Ειρηνικό Ωκεανό θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαφανιστεί από την άνοδο της στάθμης του νερού. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό είναι αδύνατο να καθοριστεί, ίσως σε 30 ή 100 χρόνια. Το υψόμετρο αυτών των νησιών είναι μόλις 2μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

2. Για να δημιουργηθεί ένας κυκλώνας χρειάζεται πολύ θερμό, υγρό αέρα και σταθερό ανεφοδιασμό για να διατηρηθεί. Πού θα βρεθεί ο ζεστός και υγρός αέρας για να γίνει ένας κυκλώνας; Αυτή την απορία τη λύσαμε διαβάζοντας ένα βιβλίο μας έδωσε την πιο κατάλληλη εξήγηση.

Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και εμείς μιλάμε με το φίλο μας ή τη φίλη μας στο τηλέφωνο. Το νερό βράζει και σχεδόν έχει εξαερωθεί με την μορφή ατμού όταν το θυμηθήκαμε. Οι υδρατμοί με τη σειρά τους ζέσταναν τον αέρα πάνω από την κατσαρόλα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη θάλασσα. Καθώς ο ήλιος θερμαίνει την επιφάνεια της θάλασσας και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει, το ζεστό νερό εξατμίζεται στον αέρα. Η υγρασία αυτή δηλαδή ο υδρατμός , παραμένει στον αέρα . Έτσι πάνω από τους Ωκεανούς έχουμε ζεστό και υγρό αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τυφώνες και κυκλώνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Κυκλώνας Κατρίνα που ξεκίνησε με κατηγορία 1 και μέσα σε 4 μέρες έφτασε στην 5 Κατηγορία , που κατάστρεψε κτίρια , ξερίζωσε δέντρα.

Ο άνεμος ήταν εντάσεως 249 χλμ. Τα νερά του Κόλπου από όπου ξεκίνησε είχαν την υψηλή θερμοκρασία των 31 βαθμών C.

3 Σε άλλα μέρη έχουμε πλημμύρες και άλλα μέρη του πλανήτη διψάνε.

 

Σε πολλά σημεία του πλανήτη αυξάνονται οι βροχοπτώσεις με μορφή καταιγίδας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις καταστροφικές πλημμύρες. Βρήκαμε ότι από το 1950 έως σήμερα σημειώθηκαν οι περισσότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί ποτέ σε μια πεντηκονταετία. Το 2000 συνέβησαν οι περισσότερες φυσικές καταστροφές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά έως τότε, και το 23% των καταστροφών ήταν πλημμύρες.

Το νερό το οποίο πίνουμε προέρχεται από υπόγεια πηγάδια, λίμνες, ποτάμια. Σε πολλά μέρη της γης τα νερά των ποταμών και των λιμνών προέρχονται από τα χιόνια που λιώνουν στις βουνοκορφές. Συγκεντρώνονται αυτά τα νερά και στη συνέχεια οι δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης μετατρέπουν το νερό σε πόσιμο και το διοχετεύουν στα σπίτια.

Όμως με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις βουνοκορφές δεν πέφτει πλέον χιόνι αλλά βροχή, η οποία κυλά με μεγάλη ταχύτητα και έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο.

Άλλες αιτίες που προκαλούν πλημμύρες είναι οι παλίρροιες, οι τυφώνες, οι σεισμοί και τα ηφαίστεια

Περισσότεροι από τους μισούς κάτοικοι της Γης ζουν σε μέρη όπου οι πλημμύρες αποτελούν μόνιμη απειλή. Το 1998 πάνω από τα δύο τρίτα της έκτασης του Μπαγκλαντές πλημμύρισαν και 10.000.0000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Η καταστροφή έφτασε και στην Κίνα όπου ο ποταμός Γινγκτσέ έπνιξε εκατομμύρια ανθρώπους.

· Ένα τεράστιο κύμα ύψους 10 μέτρων χτύπησε το Χονσού της Ιαπωνίας το 1986, πνίγοντας 26.000 ανθρώπους.

Ενώ υπάρχουν μέρη του πλανήτη που λόγω της υπερθέρμανσης πλήττονται από βροχοπτώσεις και σε άλλα μέρη δεν πέφτει σταγόνα. Ελάχιστη ή μηδαμινή βροχή κατά την περίοδο της βλάστησης είναι για τις σοδειές καταστροφικές.


4 Κάποια αποδημητικά πουλιά, όπως οι πελαργοί, οι γκριζόπτεροι γερανοί έχουν πάψει πια να μεταναστεύουν στο Βορρά αναζητώντας δροσιά.

Ο τρύγος πραγματοποιείται κατά μέσο όρο δυο βδομάδες νωρίτερα από ό,τι πριν έναν αιώνα.

Τα φύλλα των δένδρων πέφτουν όλο και πιο αργά.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο γίνεται προσπάθεια να παραχθεί όλο και περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να καλυφθούν οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες.

Αμέσως γεννάται το ερώτημα “ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”

Υπέρ

  • Δεν κοστίζουν ακριβά
  • Με εξαίρεση το ξύλο, δεν ενισχύουν τα αέρια του θερμοκηπίου
  • Η ηλιακή θερμότητα, ο άνεμος είναι φυσικά φαινόμενα και επομένως δεν κοστίζουν τίποτα

Κατά

  • Η ηλιακή ενέργεια δεν παράγεται νύχτα
  • Οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν όταν δε φυσάει άνεμος, αλλά ούτε και όταν φυσάει δυνατά.
  • Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να υποβαθμίσουν ένα τοπίο, γιατί τοποθετούνται σε βουνά. Έχουμε δείγματα στην περιοχή μας που έχουν κοπεί από δάση δέντρα προκειμένου να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.
  • Οι κάτοικοι των περιοχών κοντά σε ανεμογεννήτριες υποφέρουν από ηχορύπανση.
  • Πολλά πουλιά έχουν βρει θάνατο στα πτερύγιά τους. Αυτό είναι έντονο σε περιοχές που σταματάνε το ταξίδι τους τα αποδημητικά πουλιά για να ξεκουραστούν και δεν έχουν εξοικειωθεί με αυτές
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Ένα από τα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαιτέρα της αιολικής ενέργειας είναι η υποβάθμιση του τοπίου. Επειδή στο νομό μας τοποθετούνται ανεμογεννήτριες ρωτήσαμε και μάθαμε που τοποθετούνται, αν κόβονται δέντρα, δηλαδή αν είναι εις βάρος του δάσους. Αποτέλεσμα αυτής. της έρευνας είναι οι πιο κάτω φωτογραφίες.

 

Συμπέρασμα: Ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά όχι εις βάρος του περιβάλλοντος.

Αυτά τα κομμένα δέντρα χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να γίνουν και κόπηκαν μέσα σε ένα λεπτό με το πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Ευχαριστούμε την κ.Κατερίνα Κεράστα, υπεύθυνη του ηλεκτρονικού τμήματος της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, που έφτιαξε σε YouTube και παρουσίασε στο blog “Βοιωτικά Γράμματα” το οδοιπορικό μας στο ναό του Πτώου Απόλλωνα και στη σπηλιά του Ηρακλή.

Κάθε μέρα καταναλώνουμε πάρα πολύ ενέργεια που σχεδόν δεν την αντιλαμβανόμαστε, π.χ. όταν ανάβουμε το φως ή κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, όταν βλέπουμε τηλεόραση ή ακούμε ραδιόφωνο, όταν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο ή μπαίνουμε στο τρένο για να πάμε κάπου, όταν ανάβουμε το καλοριφέρ για να ζεσταθούμε ή το κλιματιστικό το καλοκαίρι για να δροσιστούμε και…..Αυτά που τρώμε ή φοράμε για να μεγαλώσουν ή να γίνουν έχουν χρειαστεί πολύ ενέργεια.Πριν από 150 χρόνια περίπου, οι άνθρωποι έκαιγαν ξύλα για να ζεσταθούν και χρησιμοποιούσαν ζώα για να μεταφέρουν πράγματα. Από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα ορυκτά καύσιμα, η παγκόσμια χρήση ενέργειας έχει φτάσει στα ύψη.
Αυτό το βλέπουμε και στην καθημερινή μας ζωή σε διάφορες απλές ενέργειές μας, π.χ. έχουμε ηλεκτρικό λεμονοστύφτη, τώρα έχουμε το μίξερ και φτιάχνουμε τα γλυκά ενώ πιο παλιά όλα αυτά τα κάναμε με κάποια χειροκίνητα εργαλεία, δηλαδή και για τα πιο απλά πράγματα σήμερα καταναλώνουμε ενέργεια.

Από που παίρνουμε ενέργεια;

1) Από τα ορυκτά καύσιμα:Λιθάνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο.

Α) Ο Λιθάνθρακας καίγεται είτε για να δημιουργήσει θερμότητα είτε σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, για να κινήσει ατμοηλεκτρικές μηχανές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Β) Το πετρέλαιο αφού το επεξεργαστούν παίρνουμε τα ΄όπως τη βενζίνη και το ντίζελ, που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, στα φορτηγά, στα αεροπλάνα και τους καυστήρες θέρμανσης. Επίσης από πετρέλαιο παρασκευάζονται προϊόντα όπως τα πλαστικά, φάρμακα και απορρυπαντικά.

Γ) Το Φυσικό αέριο είναι μεθάνιο που έχει συσσωρευτεί πάνω από τα κοιτάσματα του πετρελαίου. Η εκμετάλλευσή του έγινε τα τελευταία χρόνια. Όπως και ο λιθάνθρακας καίγεται για να πάρουμε θερμότητα ή ηλεκτρική ενέργεια.

2) Πυρηνική ενέργεια.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μετατρέπουν την ενέργεια που υπάρχρει στο εσωτερικό των ατόμων σε ηλεκτρική. Εδώ διασπόνται τα άτομα του Ουρανίου και απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

3) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα.

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε θερμική ή σε ηλεκτρισμό με διάφορους τρόπους.
Στην αιολική ενέργεια χρησιμοποιούμε τον άνεμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια εείναι μια μορφή ενέργειας που παράγεται από το νερό που πέφτει με ορμή από τα φράγματα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
Η γεωθερμική ενέργεια βασίζεται στη συγκέντρωση ζεστού νερού ή ατμού από το φλοιό τηςΓης για την παραγωγή θερμότητας ή ηλεκτρισμού.
Όταν λέμε βιομάζα εννοούμε τα ξύλα, τα φυτικά απόβλητα, τα οργανικά οικιακά απορρίμματα, τη λυματολάσπη κ.ά. που χρησιμοποιείται για ενεργειακούς ή γεωργικούς σκοπούς.
Μια περίπτωση χρήση της βιομάζας είναι η καύση των ξύλων ή των απορριμμάτων. Στα εργοστάσια αποτέφρωσης απορριμμάτων παράγεται ενέργεια με τη μορφή θερμότητας ή ηλεκτρισμού. Στην Ιαπωνία αποτεφρώνουν το 75% των απορριμμάτων τους, ενώ στη Δανία το 60%.
Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αν σκεφτεί κανείς πόσοι τόνοι σκουπιδιών μαζεύονται κάθε μέρα.

Βιβλιογραφία: “Προστατεύω τον Πλανήτη”εκδ. καστανιώτη
“Νοιάζομαι για τη “εκδ. Πατάκη

Ψάξαμε και βρήκαμε ποια είναι τα αέρια του θερμοκηπίου που σχηματίζουν αυτή την προστατευτική “κουβέρτα” γύρω από τη Γη. Αυτή η “κουβέρτα” διατηρεί τον πλανήτη στην ασφαλή θερμοκρασία των 14 βαθμών Κελσίου, δηλαδή η μέση θερμοκρασία σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, κάθε εποχή του χρόνου.Τα πιο βασικλά από τα αέρια του Θερμοκηπίου είναι κατά αλφαβητικά σειρά, για να μην δυσαρεστηθούνε: διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, νιτρικό οξύ, υδρατμοί και πολλά ακόμα, αλλά που να τα θυμόμαστε, μικροί είμαστε ακόμη.

Όμως εμείς οι άνθρωποι σήμερα έχουμε απελευθερώσει μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία της Γης να έχει ανέβει αρκετά.

Τα αέρια αυτά προέρχονται κυρίως από τις εξής ανθρώπινες δραστηριότητες: από την καύση ορυκτών καυσίμων- πετρελαίου, γαιάνθρακα κ.ά- για τη θέρμανση και τη βιομηχανία, από τη χρησιμοποίηση των μέσων μεταφοράς, την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας…

Ποιες είναι οι συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας ;

Οι Επιστήμονες λένε ότι :

1) Οι παγετώνες θα λιώσουν και θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας και θα κινδυνεύουν οι παραθαλάσσιες περιοχές.
2) Οι ωκεανοί θα υπερθερμανθούν, προκαλώντας ακόμη πιο άγριους τυφώνες.
3). Τα ζώα και τα φυτά ενδέχεται να πεθάνουν καθώς δε θα μπορούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή της θερμοκρασίας.
4). Οι άνθρωποι επίσης θα υποφέρουν.

Βιβλιογραφία:”Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου” εκδ. Άγκυρα

1. Ώρα οο.οο: Σχηματίζεται η Γη και το υπόλοιπο ηλιακό μας σύστημα.

2. Ώρα 03:25: εμφανίζονται τα πρώτα πρωτόγονα πράσινα βακτηρίδια που παράγουν γλίτσα.Αργότερα αρχίζει να συσσωρεύεται οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.

3. Ώρα 16:οο : Εμφανίζονται στη Γη και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως η αμοιβάδα και τα φύκια.

4. Ώρα 20:53: Υπάρχουν ήδη σκουλήκια και μέδουσες με πλοκάμια, κάποιες στο μέγεθος πιάτου φαγητού.

5. Ώρα 21: 08:Τα ζώα αρχίζουν να αποκτούν κελύφη, εμφανίζονται οι τριλοβίτες και πλάσματα σαν τα σαλιγκάρια. Τα θαλάσσια φύκη είναι πλέον καλά εδραιωμένα και οι θάλασσες είναι γεμάτες από αγκαθωτά πλάσματα.

6. Ώρα 21:44: Το οξυγόνο της ατμόσφαιρας έχει αυξηθεί τόσο ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη φυτών. Στην αρχή υπάρχουν βρύα και φτέρες. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα έχουν εμφανιστεί μεγαλοπρεπή δέντρα.

7. Ώρα 22:41: Ερπετά εμφανίζονται. Μπορούν να γεννούν αυγά και αρχίζουν να περιπλανόνται στην ξηρά. Τα έντομα μαθαίνουν να πετούν και κάποια από αυτά γίνονται πολύ μεγάλα, π.χ. η γιγάντια λιβελούλα.

8. Ώρα:23:00: Εμφανίζονται οι δεινόσαυροπι.

9. Ώρα: 23:52: Οι δεινόσαυροι έχουν εξαφανιστεί. Τα τελευταία 20 λεπτά αναπτύσονται οι σύγχρονες μορφές βλάστησης. Τα θηλαστικά αποκτούν διάφορες μορφές και μεγέθη.Υπάρχουν πλέον ζώα που μοιάζουν με τα κουνέλια, τους ρινόκερους, τους ελέφαντες, τις καμήλες, τους τυφλοπόντικες, τις γάτες και τους σκύλους. Στη θάλασσα έχουν εμφανιστεί οι φάλαινες και τα δελφίνια που εξελίχτηκαν από οργανισμούς σαν τους ιπποπόταμους.

10. Ώρα: 23:59:56: Πριν από λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα εμφανίστηκε ο σύγχρονος άνθρωπος.

Βιβλιογραφία: “Νοιάζομαι τη Γη” εκδ. Πατάκη

Παλιότερα Άρθρα »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων