Αστρολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστρολογία
Venice ast sm.jpg
Τα αστρολογικά ζώδια
Κατηγορίες αστρολογίας

Αναπτύξτε
τη λίστα


Κλάδοι της αστρολογίας
Οι πλανήτες στην αστρολογία
Portal icon Πύλη Αστρολογία Έργο αστρολογίας

Αστρολογία ονομάζεται το σύνολο των παραδόσεων και συστημάτων, τα οποία ισχυρίζονται πως η φαινόμενη θέση διάφορων ουρανίων σωμάτων σχετίζεται με τη ζωή του ανθρώπου με τρόπο άγνωστο στη σημερινή επιστήμη και την λογική της αιτιοκρατίας. Η συσχέτιση της θέσης των ουράνιων σωμάτων και της ανθρώπινης ζωής σύμφωνα με ορισμένες αστρολογικές σχολές είναι αιτιακή ή κατά άλλες μη-αιτιακή.

Η Αστρολογία είναι μια τέχνη με μακραίωνη παράδοση και σήμερα αναγνωρίζεται ως ψευδοεπιστήμη[1], παραεπιστήμη ή απλή προκατάληψη[2] μιας και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της σε αριθμό ελεγχόμενων μελετών. [2][3] Επιστήμονες όπως ο ψυχολόγος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ[4], διερεύνησαν την αστρολογία στα πλαίσια της υπόθεσης μη αιτιατών αρχών, (π.χ. συγχρονικότητα)[5]. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές επιστημονικές δοκιμές σχετικά με τη φερεγγυότητα της αστρολογίας, και ουδέποτε ευρέθη αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει είτε τις θέσεις ή τα δήθεν αποτελέσματα που περιγράφονται στην αστρολογική παράδοση. Επιπλέον, δεν υπάρχει προτεινόμενος μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου οι θέσεις και οι κινήσεις των άστρων και των πλανητών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τα γεγονότα στη Γη που να μην αντιφάσκει πλήρως με τις βασικές πτυχές της βιολογίας και της φυσικής.[6][7] Ως εκ τούτου η Αστρολογία δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις ακαδημαϊκές ή επιστημονικές κοινότητες.

Η Αστρολογία δεν πρέπει να συγχέεται με την Αστρονομία, την επιστημονική μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αν και έχουν κοινές ρίζες στην εποχή των Βαβυλωνίων και Αιγυπτίων αστροπαρατηρητών, η αστρονομία έχει προοδεύσει σε κοινά αποδεκτή επιστήμη, ενώ η αστρολογία όχι.

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τους μελετητές της αστρολογίας τα ζώδια είναι 12″ενεργειακά τμήματα” στα οποία χωρίζεται ο Ζωδιακός Κύκλος, και τα οποία κατά κάποιο παραεπιστημονικά εξηγούμενο ή “ανεξήγητο” τρόπο επηρεάζουν τα ανθρώπινα φαινόμενα ή συμβάντα ή δραστηριότητες.

Το Ζώδιο πως δείχνει την ζωτικότητα του σώματος, την θέληση, την αύρα και την υγεία. Αντιστοιχεί στο Πνεύμα.

Ο Ωροσκόποςι πως δείχνει τα βασικά σημεία της Προσωπικότητας του ατόμου και το χαρακτήρα του. Αντιστοιχεί στο Σώμα.

Η Σελήνη πως αντιστοιχεί στην εσωτερική έκφραση. Αντιστοιχεί στην Ψυχή.

Φώτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήλιος: εγώ, συνείδηση, αυτοσυναίσθηση. Ατομικότητα, εξατομίκευση, προσωπικότητα. Αρσενική πλευρά της ψυχής.

Σελήνη: συναίσθημα, ευαισθησία, διαίσθηση. Θηλυκή πλευρά της ψυχής.

Γωνίες ή τα 4 σημεία στον αστρολογικό χάρτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωροσκόπος (Ascendant): είναι η μοίρα του ζωδιακού αστερισμού που ανατέλλει την στιγμή της γέννησης. Από εκεί αρχίζει ο 1ος οίκος.

Μεσουράνημα (Medium Coeli): είναι η μοίρα του ζωδιακού αστερισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της καμπύλης της Εκλειπτικής την στιγμή της γέννησης. Από εκεί αρχίζει ο 10ος οίκος.

Πλανητικές όψεις

Καθώς οι πλανήτες ταξιδεύουν μέσα στο ηλιακό σύστημα γύρω από τον ήλιο, η απόσταση μεταξύ τους αυξομειώνεται συνεχώς. Όψη ονομάζεται η απόσταση που χωρίζει έναν πλανήτη ή άλλο ουράνιο σημείο (π.χ. μεσουράνημα) από έναν άλλο πλανήτη ή ουράνιο σημείο. Στην αστρολογία η απόσταση αυτή μετριέται σε μοίρες του ζωδιακού κύκλου και όχι σε χιλιόμετρα.

Οι μελετητές της αστρολογίας ισχυρίζονται ότι κάποιες συγκεκριμένες αποστάσεις είχαν ιδιαίτερα έντονα αποτελέσματα (άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά) ενώ κάποιες άλλες είχαν ελάχιστη επιρροή ανάμεσα σε 2 πλανητικά σώματα. Οι βασικές όψεις είναι (σε μοίρες): 0, σύνοδος 60, εξάγωνο 90, τετράγωνο 120, τρίγωνο 180 αντίθεση

Η όψη 0 μοιρών ονομάζεται σύνοδος και μελετητές της αστρολογίας διατείνονται πως φέρει κάποια ισχύ.

Η όψη 90 μοιρών ονομάζεται τετράγωνο και είναι έντονη, εκδηλωτική και φέρνει προκλήσεις. Στην παραδοσιακή αστρολογία θεωρούταν μάλλον θετική με την έννοια ότι παρείχε ευκαιρίες και προκλήσεις που με κατάλληλη δράση απέβαιναν ευνοϊκές.

Η όψη 120 μοιρών ονομάζεται τρίγωνο και είναι αρμονική κάποιες φορές, ανάλογα με τους πλανήτες που την σχηματίζουν.

Η όψη 180 μοιρών ονομάζεται αντίθεση. Μπορεί να εκφραστεί είτε αρμονικά είτε δυσαρμονικά, ανάλογα με τους πλανήτες που την σχηματίζουν.

Εκλειπτική (ζωδιακός κύκλος) είναι η φαινομενική προβολή της διαδρομής το Ήλιου στον ουράνιο θόλο, όπως εμείς την αντικρίζουμε από την Γη. Στην πραγματικότητα Εκλειπτική ονομάζεται ο νοητός κύκλος που ορίζει η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η εκλειπτική ονομάζεται και ζωδιακός κύκλος γιατί μέσα σε αυτό το τμήμα του ουρανού βρίσκονται οι γνωστοί μας ζωδιακοί αστερισμοί.

Κυβερνήτες

Σύμφωνα με τις παραδόσεις της αστρολογίας, πως κάθε πλανήτης κυβερνά κάποιο ζώδιο. Οι αντιστοιχίες και οι συσχετισμοί αυτοί θεωρούνται επιστημονικά αβάσιμοι.

Ο Ήλιος κυβερνά τον Λέοντα

Η Σελήνη κυβερνά τον Καρκίνο

Ο Ερμής κυβερνά τους Διδύμους (ημερήσια κυριαρχία) και την Παρθένο (νυχτερινή κυριαρχία)

Η Αφροδίτη κυβερνά τον Ταύρο (νυχτερινή κυριαρχία) και τον Ζυγό (ημερήσια κυριαρχία)

Ο Άρης κυβερνά τον Κριό (ημερήσια κυριαρχία) και τον Σκορπιό (νυχτερινή κυριαρχία)

Ο Δίας κυβερνά τον Τοξότη (ημερήσια κυριαρχία) και τους Ιχθύες (νυχτερινή κυριαρχία)

Ο Κρόνος κυβερνά τον Αιγόκερω (νυχτερινή κυριαρχία) και τον Υδροχόο (ημερήσια κυριαρχία)

Από την ανακάλυψη των εξωκρόνιων πλανητών, Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα, μερίδα αστρολόγων αποφάσισε να συνδέσει τους μη ορατούς με γυμνό οφθαλμό πλανήτες με συγκεκριμένα ζώδια. Ούτε αυτός ο συσχετισμός όμως έχει τεκμηριωθεί ποτέ.

Ο Ουρανός σχετίζεται με τον Υδροχόο

Ο Ποσειδώνας σχετίζεται με τους Ιχθύες

Ο Πλούτωνας σχετίζεται με τον Σκορπιό

Πέρα από την θέση του κυβερνήτη, στην οποία ο πλανήτης θεωρείται ότι εκφράζεται καλύτερα, υπάρχουν και άλλες θέσεις: η αντιδιαμετρική της κυριαρχίας, η αδυναμία, η έξαρση και η αντιδιαμετρική της έξαρσης πτώση. Στην παραδοσιακή αστρολογία μόνον οι θέσεις της κυριαρχίας και της αδυναμίας ισχύουν για όλο το ζώδιο. Για τις άλλες θέσεις θα έπρεπε ο πλανήτης να είναι σε συγκεκριμένη μοίρα, και όχι σε όλο το ζώδιο.

Ζώδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον όρο ζώδιο εννοείται συχνά ο αστερισμός που ανατέλλει σε μια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου και το οποίο υποτίθεται κατά κάποιο παραεπιστημονικά εξηγούμενο ή “ανεξήγητο” τρόπο πως επηρεάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της βιολογίας ενός ατόμου. Ωστόσο για τους μελετητές της δυτικής αστρολογίας και μόνο, τα ζώδια δεν είναι αστερισμοί αλλά “ενεργειακά τμήματα” (ίσα μεταξύ τους) στα οποία χωρίζεται ο Ζωδιακός Κύκλος και τα οποία υποτίθεται κατά κάποιο παραεπιστημονικά εξηγούμενο ή “ανεξήγητο” τρόπο επηρεάζουν τα ανθρώπινα φαινόμενα ή συμβάντα ή δραστηριότητες[8] (αναφέρεται για παράδειγμα ότι κατά τον αστρολόγο Άλαν Λήο τα δώδεκα ζώδια συνιστούν επιμερισμούς της ενεργειακής αύρας της Γης[9], ενώ για άλλους αστρολόγους αντιστοιχούν απλά σε εποχές, δηλαδή στους 12 μήνες του χρόνου[10]). Οι 12 αστερισμοί που βρίσκονται μέσα στην εκλειπτική ονομάζονται ζωδιακοί αστερισμοί (καταχρηστικά αποκαλούνται από τους αστρολόγους ζώδια) η έκταση των οποίων διαφέρει. Τα ζώδια αντίθετα είναι δώδεκα και ίσα μεταξύ τους και η ημερολογιακή σειρά την οποία χρησιμοποιεί η τροπική (tropical) σχολή της Αστρολογίας είναι:

Στην αστρική (sidereal) σχολή της Αστρολογίας, καθώς και στην Βεδική Αστρολογία των Ινδιών, που υπολογίζουν τις πραγματικές τρέχουσες θέσεις αστερισμών και πλανητών (σύμφωνα με την διόρθωση της μετάπτωσης των ισημεριών), η ημερολογιακή σειρά είναι:

Και στην αστρική Αστρολογία ωστόσο τα ζώδια παραμένουν ίσα, αντίθετα από τους Ζωδιακούς Αστερισμούς, ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού της ακριβούς τιμής της μετάπτωσης (ayanamsa) [11]. Έτσι και στη σχολή αυτή της Αστρολογίας δεν έχουμε ακριβή αντιστοιχία με τους Ζωδιακούς Αστερισμούς.

Στην πραγματικότητα δεν είναι 30 μοίρες το μήκος του κάθε ζωδιακού αστερισμού 30×12=360) αλλά κάποιοι ζωδιακοί αστερισμοί είναι μεγαλύτεροι από κάποιους άλλους. Οι λόγοι που στην αστρολογία χωρίζεται ο ουράνιος θόλος σε 12 ισόποσα τμήματα-ζώδια είναι:

  • πρακτικοί: δεν υπάρχουν φυσικά καθορισμένα όρια μεταξύ των ζωδιακών αστερισμών, ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια πότε ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες εισέρχονται και εξέρχονται από αυτούς.
  • λόγοι που σχετίζονται με το πώς το ανθρώπινο μυαλό μοντελοποιεί τον κόσμο: Κατά αντίστοιχο τρόπο στην ψυχολογία έχουμε ψυχολογικούς τύπους[12], στην διοίκηση τύπους εργαζομένων[13] ή διευθυντών[14] , ο ανθρώπινος νους προσπάθησε στα πλαίσια του πολιτισμού του να μοντελοποιήσει τα φυσικά και ανθρώπινα φαινόμενα με την τυπολογία των ζωδίων.
  • φιλοσοφικοί-θεωρητικοί: σύμφωνα με τον μαθηματικό Πυθαγόρα, τα πάντα στο σύμπαν είναι αριθμοί και υπάρχει η τέλεια μαθηματική αρμονία μέσα σε αυτό. Για να τονίσουμε αυτήν την τελειότητα και να συμβαδίσουμε με όλο το θεωρητικό και φιλοσοφικό σύστημα του Πυθαγόρα χωρίσαμε τις 360 μοίρες της εκλειπτικής σε 12 ίσα τμήματα, που ονομάζονται Δωδεκατημόρια. Κατόπιν αντιστοιχίσαμε σε αυτά τους 12 ζωδιακούς αστερισμούς.[εκκρεμεί παραπομπή]

Τα Δωδεκατημόρια υπολογίζονται από την αρχαιότητα ακόμη, με βάση τον αστέρα Στάχυ που θεωρείται ότι σημειοδοτεί την τελευταία μοίρα του δωδεκατημορίου της Παρθένου (29->30). Έτσι ο Αντάρης πέφτει ακριβώς στις 15 μοίρες Σκορπιού και ο Λαμπαδίας στις 15 μοίρες Ταύρου