3D ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ “ΜΕΛΑΝΙ” που παράγεται από ΖΩΝΤΑΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ!!!

Πρόκειται για πρωτοποριακή διαδικασία, όπου 3-D εκτυπωτές λειτουργούν με “μελάνι” που παράγεται από ζωντανά βακτηριακά κύτταρα. Στην ουσία η 3D πλατφόρμα είναι ένα μικρο-εργοστάσιο που καθιστά δυνατή την παραγωγή βιολογικών υλικών ικανών να διασπάσουν τοξικές ουσίες ή να παράγουν κυτταρίνη υψηλής καθαρότητας για βιοϊατρικές εφαρμογές, π.χ. θεραπεία εγκαυμάτων ή παραγωγή χόνδρου.


Ερευνητική ομάδα δημιούργησε (Lynden Archer. 3D printing with living inks. Science Advances, Vol. 358, σελ. 1143-1144, 2017) πρωτοποριακή πλατφόρμα 3D εκτύπωσης που λειτουργεί με τη χρήση ζωντανών βακτηρίων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σε μικρο- βιοχημικά εργοστάσια ορισμένες χρήσιμες ιδιότητες των βακτηρίων. Απέδειξαν π.χ. ότι χρησιμοποιώντας το βακτήριο Pseudomonas putida για παραγωγή «μελάνης» διασπά μια τοξική χημική ουσία, τη φαινόλη, που παράγεται συχνά ως παραπροϊόν στη χημική βιομηχανία, ενώ χρησιμοποιώντας το βακτήριο Acetobacter xylinum παράγεται κυτταρίνη υψηλής καθαρότητας, ανοίγοντας πιθανές εφαρμογές στη θεραπεία εγκαυμάτων. Με άλλα είδη βακτηρίων, οι ερευνητές οραματίζονται χρήσεις για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων, την ανίχνευση τοξινών στο πόσιμο νερό, κλπ. 

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
ΥΛΙΚΑ. Το μελάνι αποτελείται από μια βιοσυμβατή πηκτή από υαλουρονικό οξύ, μόρια σακχάρου και διοξείδιο του πυριτίου. Το μέσο καλλιέργειας για τα βακτήρια αναμειγνύεται στη μελάνη έτσι ώστε τα βακτήρια να έχουν όλες τις προϋποθέσεις για ζωή. Χρησιμοποιώντας αυτή την πηκτή ως βάση, οι ερευνητές μπορούν να προσθέσουν βακτήρια με την επιθυμητή “γκάμα ιδιοτήτων” και στη συνέχεια να εκτυπώσουν οποιαδήποτε τρισδιάστατη δομή που τους αρέσει. Οι ερευνητές ονόμασαν το νέο υλικό εκτύπωσης τους “Flink = functional living ink “, το οποίο σημαίνει “λειτουργικό ζωντανό μελάνι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση