Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΚΥΛΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΣΚΥΛΩΝ.

Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΚΥΛΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΣΚΥΛΩΝ.

A) Οι σκύλοι μπορεί να αποδειχθούν επωφελείς στους ιδιοκτήτες τους επειδή μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων, παρέχοντας παράλληλα τόσο κοινωνική υποστήριξη όσο και κίνητρα για σωματική άσκηση.

B) Υπάρχουν έξι ελληνικές φυλές σκύλων. Διεξάγεται γενετική μελέτη τους. Χρηματοδότηση; Δείγματα;

Α) Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία) χρησιμοποίησε δεδομένα από εθνικά μητρώα 3,4 εκατομμυρίων Σουηδών ηλικίας 40 έως 80 ετών για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ κατοχής σκύλων και καρδιαγγειακής υγείας (Mwenya Mubanga, και συν. Dog ownership and the risk of cardiovascular disease and death – a nationwide cohort study. Scientific Reports, 2017). Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κάτοχοι σκύλων είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων ή άλλων αιτιών κατά τη διάρκεια δωδεκαετούς παρακολούθησης. Επιπρόσθετα, η κατοχή σκύλου φάνηκε να αποτελεί κυρίαρχο προστατευτικό παράγοντα για άτομα που ζουν μόνα τους (είχαν κατά 33% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και κατά 11% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων): πρόκειται για μια ομάδα πληθυσμού η οποία διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, σε σύγκριση με όσους ζουν σε μία πολυμελή οικογένεια.
Β) Υπάρχουν έξι ελληνικές φυλές σκύλων, οι περισσότερες άγνωστες στο ευρύ κοινό. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνικός ιχνηλάτης (Εικ. 2, πηγή Carlo Raciti, www.carloraciti.com).

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

Άλλες γνωστές ράτσες είναι: ο Κρητικός ιχνηλάτης (Εικ. 3),

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

ο Ελληνικός ποιμενικός (Εικ. 4),

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

το λευκό Τσοπανόσκυλο (Εικ. 5),

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

ο Μολοσσός της Ηπείρου (Εικ. 6),

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

και το Κοκόνι, ένας μικρός πανέξυπνος σκύλος συντροφιάς (Εικ. 7).

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

Ελληνική επιστημονική ομάδα μελετά τη γενετική σύσταση, δηλαδή το DNA, των Ελληνικών ρατσών σκύλων προκειμένου να διερευνήσει τη γενετική σχέση ανάμεσά τους, αλλά και την προέλευση και εξέλιξη τους με σύγκριση με το DNA Ελληνικών λύκων και με το DNA από οστά σκύλων της αρχαιότητας. Για την πρόοδο της έρευνας απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση, καθώς και η δειγματοληψία αντιπροσωπευτικών δειγμάτων (σκύλων και λύκων). Άραγε υπάρχει κάποιος Έλληνας που θα μπορούσε να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της έρευνας; Σκοπός είναι η ανάλυση της γενετικής καταγωγής και ιδιαιτερότητας των Ελληνικών σκύλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση