ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ – ΤΡΟΦΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ (Εικ. 1) ΣΥΝΥΠΗΡΧΑΝ με τους ΠΡΩΙΜΟΥΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ (Εικ. 2) ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΠΙΜΕΙΞΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Ανθρωπολόγοι, αρχαιολόγοι και γενετιστές προσπαθούν να επιλύσουν ένα βασικό ερώτημα, δηλ. το πώς αλληλεπίδρασαν οι πρώιμοι νεολιθικοί αγρότες όταν έφθασαν στην Ευρώπη, με τις υπάρχουσες πληθυσμιακές ομάδες κυνηγών-συλλεκτών; Μήπως οι αγρότες εξολόθρευσαν τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, μέσω πολεμικών συγκρούσεων ή των ασθενειών που μετέφεραν, λίγο μετά την άφιξή τους; Μεγάλη ερευνητική ομάδα ανέλυσε το DNA από 180 αρχαία λείψανα από όλη την Ευρώπη και διαπίστωσε (Parallel palaeogenomic transects reveal complex genetic history of early European farmers. Nature, 9 Νοεμβρίου 2017) ότι οι πρώιμοι αγρότες που έφθασαν στην Ευρώπη (πριν από 8.000-10.000 χρόνια) από την Εγγύς Ανατολή εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την ήπειρο, όπου συνυπάρχουν παράλληλα για αρκετούς αιώνες με τους κυνηγούς τροφοσυλλέκτες. Με την πάροδο του χρόνου, αλλά μάλλον σε αργούς ρυθμούς, υπήρξαν επιμειξίες ανάμεσα στους νεοφερμένους αγρότες με τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, μια πρακτική που συνεχίστηκε από τους απογόνους των αγροτών για αιώνες. Η μελέτη έδειξε ότι οι αγρότες είχαν αλληλεπίδραση κυρίως με γειτονικές πληθυσμιακές ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών παρά με αυτές που ζούσαν μακριά τους. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο χρόνος και η έκταση των γενετικών επιμειξιών ποικίλλει από περιοχή σε άλλη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης. Στη σημερινή Ουγγαρία, για παράδειγμα, οι γεωργοί μοιάζουν να έχουν αναμειχθεί με τους νέους γείτονές τους, δηλ τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, λιγότερο από ό,τι οι αγρότες περιοχών της Γερμανίας και της Ιβηρικής.

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
Η εργασία αυτή συνεπώς υποστηρίζει ότι η Νεολιθική μετάβαση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Ευρώπης, και κατά συνέπεια και ο νέος τρόπος ζωής τους, δεν οφειλόταν σε μια απλή διάδοση καινοτόμων ιδεών, αλλά στην μετακίνηση Νεολιθικών αγροτικών πληθυσμιακών ομάδων, χρηστών αυτών των ιδεών και των καινοτόμων τεχνολογιών (γεωργοκτηνοτροφία).

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση