ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ.

ΜΗΛΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ DNA ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ CRISPR ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΑΥΡΟ (ΚΑΦΈ) ΧΡΩΜΑ ΟΤΑΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ. Τα γενετικά αλλαγμένα μήλα  ήδη ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε φέτες σε σουπερμάρκετ στις Η.Π.Α. Το ερώτημα είναι αν θα τα αγοράσουν οι καταναλωτές; Η πιθανή εμπορική επιτυχία της ποικιλίας «Αρκτικό Μήλο» θα μπορούσε να αναδείξει ένα νέο κύμα νεοφανών τροφών. Προσοχή το μήλο αυτό δεν χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες αρχές ως γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο), αλλά γενετικά αλλαγμένο*

Όλοι γνωρίζουμε, ότι όταν κόβουμε μήλο, οι φέτες αποκτούν μαύρο ή σκούρο καφέ χρώμα. ΄Ενας βιοχημικός θα μας πληροφορούσε ότι η τυροσίνη και η ταννίνη, που περιέχονται στο μήλο, όταν εκτεθούν σε οξυγόνο, λόγω της ύπαρξης ενός ενζύμου (της πολυφαινολικής οξειδάσης ή PPO), οξειδώνονται και μετατρέπονται σε πολυφαινόλη και μελανίνη, προσδίδοντας στις φέτες του μήλου το σκούρο χρώμα. Εξαιτίας αυτού μερικοί καταναλωτές δεν αγοράζουν μήλα και ο αριθμός των μήλων που σπαταλιούνται είναι τεράστιος. Οπότε, η Καναδική εταιρεία Okanagan σχεδίασε και δημιούργησε γενετικά αλλαγμένη ποικιλία μήλου, την ονόμασε «Αρκτικό Μήλο», που προορίζεται να ευχαριστήσει τους καταναλωτές και όχι τους αγρότες (Engineered apple tests US consumers appetite. Nature 551, σελ. 149-150, 9 Νοεμβρίου 2017).
Η εταιρεία αφαίρεσε με μεθοδολογία επεξεργασίας γονιδιώματος, που είναι γνωστή ως CRISPR, το γονίδιο που βιοσυνθέτει το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση και είναι υπεύθυνο για βιοχημικές αντιδράσεις που οδηγούν οι φέτες να αποκτούν καφέ χρώμα, όταν κόβεται το μήλο σε φέτες και εκτίθεται στο περιβάλλον. Η ποικιλία αναπτύχθηκε ως μέσο για να αυξηθεί η κατανάλωση μήλων από πιο επιλεκτικούς αγοραστές, μειώνοντας παράλληλα τα απόβλητα τροφίμων και θα πωλείται και τεμαχισμένο (περίοδος τριών εβδομάδων).

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν χαρακτήρισαν τη γενετικά αλλαγμένη καινοτόμο ποικιλία «Αρκτικό Μήλο» ως ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ (ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ) . Αντί αυτού, όπως επιτρέπεται βάσει νόμου για τη σήμανση των νεοφανών τροφών, θα υπάρχει στη συσκευασία σειριακός αριθμός (BAR code) που θα σας συνδέει!!!!! – αν έχετε μαζί σας κινητό τηλέφωνο – με ιστοσελίδα!!! με λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε η γενετικά αλλαγμένη ποικιλία «Αρκτικό Μήλο». Ως εκ τούτου, το λανσάρισμα (η προώθηση) με διαφημίσεις είναι η πρώτη σημαντική δοκιμή του νεοφανούς προϊόντος. Από το προηγούμενο άρθρο προκύπτει ότι η εταιρεία μάλλον δεν ενημέρωσε ικανοποιητικά τους καταναλωτές για τον τρόπο δημιουργίας των γενετικά αλλαγμένων μήλων. Από την άλλη, ομάδες που αντιτίθενται σε γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) τρόφιμα έχουν διαμαρτυρηθεί για την εισαγωγή των μήλων της Καναδικής εταιρείας Okanagan στις ΗΠΑ και πιέζουν εταιρείες τροφίμων και αλυσίδες σουπερμάρκετ να μην τις τοποθετήσουν στα ράφια τους. Το πρόβλημα πλέον είναι ότι τα μήλα αυτά δεν χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες γενετικά τροποποιημένα και επιπρόσθετα, καλλιεργούνται τέτοια φυτικά είδη σε χώρες της Ευρώπης. ΄Ισως σύντομα και άλλα γενετικά αλλαγμένα τρόφιμα βρεθούν στα ράφια σουπερμάρκετ, ακόμη και της Ελλάδας.

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
——
*Οι γενετικώς αλλαγμένες (gene-edited) τροφές είναι τροφές όπου έγιναν αλλαγές (με μεταλλάξεις ή αφαίρεση γονιδίων, όπως συμβαίνουν στη φύση) στο DNA των κυττάρων των σπόρων , χωρίς να προστεθούν γονίδια από άλλους οργανισμούς, π.χ. βακτήρια ή ιούς (Εικ. 4). Αυτή είναι και η βασική διαφορά μεταξύ των γενετικώς αλλαγμένων (Εικ. 3, gene-edited) και των μεταλλαγμένων (Εικ. 4, γενετικώς τροποποιημένων, genetically modified organisms = GMO) τροφών. Στα μεταλλαγμένα, το DNA των σπόρων αναμειγνύεται με DNA (γονίδια) ξένων μικροοργανισμών.

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση