Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΟΝΙΔΙΑ.

Ο καρκίνος του παγκρέατος θεωρείται ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους με σχετικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα. Σημειώθηκε πρόοδος στη διαγνωστική πρόγνωση της εξέλιξης των ασθενών.

Ο μήνας Νοέμβριος έχει ορισθεί παγκοσμίως, το 2014, ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, ενώ η 13η Νοεμβρίου ορίσθηκε, για πρώτη φορά φέτος, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος.

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι από τις σοβαρότερες μορφές καρκίνου. Είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο 2% του συνόλου
των καρκίνων που εκδηλώνονται κάθε χρόνο. Το 5-10% των περιπτώσεων έχει γενετικό υπόβαθρο, δηλ. οικογένειες με ιστορικό εκδήλωσης της ασθένειας. Ένα άλλο 30% υποστηρίζεται ότι οφείλεται στο ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα (Zhi Rong Qian, και συν. Association of Alterations in Main Driver Genes With Outcomes of Patients With Resected Pancreatic Ductal Adenocarcinoma. JAMA Oncology, 2017) ερευνητές εξέτασαν τη γενετική σύσταση στο Αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος και του παρακείμενου υγιούς ιστού. Η γενετική ανάλυση επικεντρώθηκε στην πρωτεϊνική έκφραση/δραστηριότητα τεσσάρων γονιδίων (KRAS, CDKN2A, SMAD4 και TP53). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς που είχαν τρία ή τέσσερα μεταλλαγμένα γονίδια από τα προηγούμενα είχαν χειρότερο χρόνο επιβίωσης χωρίς ασθένεια (ο χρόνος μεταξύ της χειρουργικής επέμβασης και όταν επανήλθε ο καρκίνος) και του συνολικού χρόνου επιβίωσης (από τη χειρουργική επέμβαση έως τον θάνατο) σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν αδενοκαρκίνωμα με ένα ή δύο μεταλλαγμένα γονίδια. ΄Εχοντας πλέον οι γιατροί εξατομικευμένες πληροφορίες για τη γενετική σύσταση των ασθενών μπορούν να προβούν πλέον σε καλύτερη αξιολόγηση για το πώς η νόσος θα προχωρήσει σε κάθε ασθενή και ως εκ τούτου καλύτερη ενημέρωση των ασθενών για την εξέλιξη της ασθΦωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.ένειας. 

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Φορείς μεταλλάξεων στο γονίδιο CDKN2A στα γεννητικά κύτταρα τους (κληρονομική μορφή καρκίνου) φρόνιμο είναι να αποφεύγουν το κάπνισμα για να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας παγκρεατικού καρκίνου και επιπλέον να λαμβάνουν μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μελανώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση